Syksyllä tulossa uusi Nokia-kirja Risto Siilasmaalta

Nokian hallituksen puheenjohtaja ja F-Securen perustaja Risto Siilasmaalta on tulossa Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa -kirja lokakuussa 2018. Kirjan julkaisee Kustannusosakeyhtiö Tammi.

Ennakkotietojen mukaan teos valottaa Nokian kehitystä vuodesta 2008 alkaen ja avaa Siilasmaan näkemyksiä johtamisesta. Siilasmaa kirjoittaa kirjan englanniksi muun muassa Intelin ja Dellin toimitusjohtajien teoksissa kirjoittajana mukana olleen Catherine Fredmanin kanssa. Alkuteoksen kustantaa yhdysvaltalainen McGraw-Hill nimellä Transforming Nokia – The Power of Paranoid Optimism to Lead Through Colossal Change. Kirjan suomentaa palkittu englanninkielisen kirjallisuuden suomentaja Ilkka Rekiaro.

Siilasmaa kertoo, miten Nokia kävi lähellä tuhoa, mutta onnistui nousemaan takaisin huipulle. Tarinan kerrotaan opettavan selviytymään kriisien ja murroksen kourissa, etsimään uusia vaihtoehtoja ja pysymään valppaana jatkuvan muutoksen keskellä.

”Minulla oli kolme syytä lähteä tähän projektiin. Ensinnäkin, Nokian murroksen tarina on yksinkertaisesti niin hieno ja monimuotoinen, että se ansaitsee tulla kerrotuksi, sekä hyvässä että pahassa. Erityisesti siksi, että monet niistä opeista, joita kokemuksemme nostavat esiin, soveltuvat oikeastaan kaikille yrityksille. Toiseksi, on äärimmäisen turhauttavaa, kun ihmiset maailmalla tulevat kyselemään minulta, miksi Nokialla on edelleen oma hallitus nyt, kun se on osa Microsoftia. Nokia on hieno itsenäinen yritys ja ansaitsee olla sitä myös ihmisten mielissä maailmanlaajuisesti. Kolmas syy on mahdollisuus kirjoittamisen kautta syventää omia ajatuksiani johtamisesta ja jakaa niitä muille hyödynnettäviksi”, Risto Siilasmaa kertoo.

”Ilman optimismia ei uskalla ryhtyä isoihin muutoksiin. Kun on samalla riittävän epäluuloinen, näkee myös kaikkein huonoimmat mahdolliset vaihtoehdot ja pystyy ehkäisemään ne ennakolta. Olemalla paranoidi on varaa olla myös optimisti”, Siilasmaa kuvaa.

Risto Siilasmaa on toiminut Nokian hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2012 alkaen. Yhtiön hallitukseen hänet valittiin vuonna 2008. Opiskeluaikanaan, vuonna 1988, Siilasmaa perusti tietoturvayritys F-Securen ja toimi sen ensimmäisenä toimitusjohtajana. Hän on edelleen yhtiön hallituksen puheenjohtaja.