Samsung julkisti 899 euron Galaxy S9:n ja 999 euron Galaxy S9+:n – huippupuhelinten suurimmat uudistukset kameroissa

Samsung on julkistanut Mobile World Congress -messujen alla uudet Galaxy S9 -lippulaivaälypuhelimensa. Galaxy S9 ja Galaxy S9+ jatkavat Galaxy S8 -puhelinten viitoittamalla tiellä. Suurimmat uudistukset Galaxy S9 -puhelimissa löytyvät kameroista.

Samsung Galaxy S9 ja Galaxy S9+ tulevat myyntiin kauppoihin maailmanlaajuisesti 15. maaliskuuta. Puhelinten ennakkotilaus alkaa heti tänään julkistustilaisuuden jälkeen. Galaxy S9 tulee maksamaan Suomessa 899 euroa ja Galaxy S9+ 999 euroa. Laitteiden värivaihtoehdot ovat musta Midnight Black, sininen Coral Blue ja uusi tuttavuus Lilac Violet.

Kameroissa uudistuksia: vaihtuva aukon koko, Galaxy S9+:ssa kaksoiskamera

Samsungin Galaxy S9 -puhelimissa on uudistettu 12 megapikselin takakamera, jossa aukon koko voi vaihtua. Hämärässä kamera käyttää valovoimaista f/1,5-koon aukkoa, kun taas kirkkaissa olosuhteissa kuvaaminen tapahtuu pienemmällä f/2,4-aukolla.

Samsungin mukaan Galaxy S9 -puhelinten kamerat ovat 28 prosenttia valovoimaisempia verrattuna Galaxy S8 -puhelimiin.

Galaxy S8 -puhelinten kamerat ottivat aina taustalla kolme kuvaa, joista puhelin muodosti yhden kuvan. Kolmen kuvan avulla vähennettiin muun muassa kuvissa esiintyvää kohinaa. Galaxy S9 -puhelimet ottavat puolestaan jopa 12 kuvaa, joista puhelin edelleen kokoaa huomaamattomasti yhden kuvan. Samsungin mukaan näin kuvissa on Galaxy S9 -puhelimissa 30 prosenttia vähemmän kohinaa verrattuna edelliseen sukupolveen.

Galaxy S9+:ssa on kaksoiskamera.
Galaxy S9+:ssa on kaksoiskamera.

Galaxy S9+:ssa on pääkameran lisäksi toinen 12 megapikselin takakamera f/2,4-aukolla. Se tuo mukaan 2x optisen zoomin aiemmin Galaxy Note8:ssa nähdyllä tavalla. Myös Galaxy S9+:ssa molemmissa takakameroissa on optinen kuvanvakain.

Galaxy S9 -puhelinten kamerayksikköön on liitetty nyt myös erillistä DRAM-muistia, joka mahdollistaa kehittyneen Super Slow Mo -kuvaustilan. Hidastusvideota voi nyt kuvata 720p-tarkkuudella jopa 960 kuvaa sekunnissa. Jatkuvaa videokuvausta tällä tilalla ei voi harrastaa, vaan puhelin ottaa automaattisesti (tai käyttäjän halutessa manuaalisesti) lyhyen hidastuspätkän, kun kuvassa näkyy liikettä. Hidastusvideosta voi halutessaan tehdä myös taustakuvan tai GIF-kuvan, jonka voi sitten jakaa ystävilleen.

Samsung esittelee Galaxy S9:ssä myös uuden AR Emoji -ominaisuuden, jolla voi tehdä itsestään 3D-hahmon. Puhelin luo kuvan perusteella käyttäjän näköisen hahmon, jolle voi lisätä myöhemmin esimerkiksi silmälasit tai haluamansa vaatteet. Puhelin tekee automaattisesti AR Emojista 18 eri tyylistä pätkää, jotka voi jakaa tuttavilleen GIF-kuvina.

Galaxy S9 -puhelinten automaattitarkenteinen etukamera on edelleen tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja varustettu f/1,7-aukolla.

 

 

Sormenjälkilukijan paikkaa muutettu ja stereokaiuttimet vihdoin mukaan

Samsungin Galaxy S8 -puhelimet sekä Galaxy Note8 ovat saaneet paljon kritiikkiä sormenjälkilukijan sijoittamisesta. Sijainti takana kameran vieressä ei ole optimaalinen käytön kannalta, mutta nyt Samsung on korjannut asian. Galaxy S9 -puhelimissa sormenjälkilukija sijaitsee kameran alapuolella ja sormi löytää sille helposti tuhrimatta kameran linssiä. Vastaava ratkaisu nähtiin jo aiemmin edullisemmassa Galaxy A8 -puhelimessa, mutta Galaxy S9 -puhelimissa lukija tuntuu paremmalta – kiitos pienen korkeuseron laitteen takakannen kanssa.

Lisäksi Galaxy S9 -puhelimissa on myös Intelligent Scan -kasvojentunnistus. Aiempaa nopeamman, varmemman ja turvallisemman kasvojentunnistuksen lisäksi edelleen käytettävissä on etupuolen iirisskanneri tunnistautumiseen vaihtoehtona sormenjälkilukijalle.

Lukuun ottamatta takana tapahtuneita muutoksia Galaxy S9 -puhelinten design on pitkälti ennallaan Galaxy S8 -puhelimista tutuilla linjoilla. Edelleen 5,8 ja 6,2 tuuman kokoisten Super AMOLED -näyttöjen ylä- ja alareunukset ovat vain erittäin niukasti aiempaa kapeammat. Tuttua ovat myös IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, josta Samsung ei ole useammista muista valmistajista poiketen ainakaan toistaiseksi luopunut.

Äänentoistoon tulee Galaxy S9 -puhelimissa myös odotettu lisäys. Stereokaiuttimet eivät ole olleet arkipäivää Samsung-puhelimissa, mutta Galaxy S9 -puhelimista sellaiset löytyvät. Kaiuttimet on sijoitettu puhelimen alalaitaan ja puhelukuulokkeen yhteyteen ylälaitaan. Stereokaiuttimet ovat Samsungin omistaman AKG:n virittämät ja tukevat Dolby Atmos -tilaääniteknologiaa.

Käyttöjärjestelmänä uutuuspuhelimissa toimii Android 8.0 Oreo tuoreimman Samsung Experience -käyttöliittymän kera. Suuria uudistuksia ohjelmiston saralla ei edellä mainittujen kameralisäysten lisäksi nähdä, mutta uutena juttuna mukana mahdollisuus käyttää kotinäkymää vaakatilassa.

Uusi Samsung Exynos 9810 -järjestelmäpiiri – Galaxy S9+:ssa suuremmat muistit

Euroopassa myytävät versiot Galaxy S9 -puhelimista sisältävät Samsungin uuden Exynos 9810 -järjestelmäpiirin. RAM-muistia Galaxy S9:ssä on 4 gigatavua, Galaxy S9+:ssa 6 gigatavua. Tallennusmuistin määrä molemmissa on 64 gigatavua.

Galaxy S9+ eroaa suuremman kokonsa ja näyttönsä ohella Galaxy S9:stä siis myös muistimääriltään sekä edelleen myös akun kooltaan. Akkukapasiteetit ovat pysyneet ennallaan Galaxy S8 -malleihin verrattuna – Galaxy S9:ssä edelleen 3 000 millimapeerituntia ja Galaxy S9+:ssa 3 500 milliampeerituntia. Pikalataus ja langaton lataus ovat myös yhä mukana.

Kahdeksanytiminen, 10 nanometrin tuotantoprosessilla valmistettava Exynos 9810 sisältää neljä Samsungin uutta kolmannen sukupolven Exynos M3 -suoritinydintä jopa 2,7 gigahertsin kellotaajuudella sekä neljä virtapihimpää ARM Cortex-A55 -ydintä 1,7 gigahertsin kellotaajuudella. Grafiikkasuorittimena Exynos 9810:ssä on ARMin Mali-G72. Testistä riippuen Exynos 9810:n suorituskyky on paristakymmenestä useampiin kymmeniin prosentteihin parempaa kuin Galaxy S8 ja Galaxy Note 8 -puhelimissa käytettävän Exynos 8895:n.

Samsung Galaxy S9:n ja Galaxy S9+:n tekniset tiedot

 • 5,8 tuuman (Galaxy S9) tai 6,2 tuuman (Galaxy S9+) Super AMOLED -näyttö 18,5:9-kuvasuhteella ja 2960×1440 pikselillä
 • Sormenjälkilukija takana, iirisskanneri edessä, lisäksi Intelligent Scan -kasvojentunnistus
 • Takakamerassa 12 megapikseliä, vaihtuva f/1,5- tai f/2,4-aukko ja PDAF- ja laser-automaattitarkennus – Galaxy S9+:ssa lisäksi toinen 2x optisen zoomin mahdollistava 12 megapikselin takakamera f/2,4-aukolla
 • Etukamerassa 8 megapikseliä, f/1,7-aukko ja automaattitarkennus
 • Stereokaiuttimet
 • Euroopassa Samsung Exynos 9810 -järjestelmäpiiri (4x 2,7 GHz + 4x 1,7 GHz)
 • 4 gigatavua (Galaxy S9) tai 6 gigatavua (Galaxy S9+) RAM-muistia
 • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.1) ja microSD-muistikorttipaikka (maks. 400 gigatavua)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys 1 gigabitin latausnopeuksiin asti
 • Yksi tai kaksi SIM-korttipaikkaa versiosta riippuen
 • Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
 • 3 000 milliampeeritunnin (Galaxy S9) tai 3 500 milliampeeritunnin (Galaxy S9+) akku
 • Pikalataus ja langaton lataus
 • Mitat 147,7 x 68,7 x 8,5 millimetriä (Galaxy S9) tai 158,1 x 73,8 x 8,5 millimetriä (Galaxy S9+)
 • Paino 163 grammaa (Galaxy S9) tai 189 grammaa (Galaxy S9+)
 • IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys (upotus 1,5 metriin 30 minuutiksi)
 • Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio