Google julkaisi uuden Gmailin – tämä muuttuu

Google on tänään julkaissut uuden Gmailin. Se on saanut uuden ilmeen ja muutoksen mukana on tullut luonnollisesti myös uusia ominaisuuksia. Muutokset eivät ole saatavilla kaikilla heti, vaan ne tulevat käyttöön eri alueilla vaihteittan. Asiasta uutisoi The Verge.

Gmailin uudistukset koskevat sekä palvelun verkkoversiota että mobiilisovelluksia. Jotkut ominaisuudet ovat olleet saatavilla jo aiemmin mobiiliversioissa. Alla lista Gmailin muutoksista.

Luottamuksellinen tila: sähköpostiviestin lähettäjä voi antaa viestille päättymispäivän tai tarvittaessa poistaa lähetetyn viesin kokonaan. Tässä tapauksessa luottamuksellista materiaalia ei lähetetä sähköpostiviestissä suoraan, vaan käyttäjä lähettää linkin luottamukselliseen viestiin.

Oikeuksien hallinta: lähettäjä voi estää sähköpostiviestin edelleenlähettämisen, kopioinnin, lataamisen tai tulostamisen. Tämä ei luonnollisestikaan estä materiaalin tallentamista kaikilla tavoilla, mutta vähentää riskiä sähköpostiviestin lähettämistä eteenpäin vahingossa.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen: sähköpostiviestin avaamisesta. Mikäli lähettäjä lähettää luottamuksellisen sähköpostiviestin, voi hän vaatia viestin avaamiseen salasanaa, joka lähetetään vastaanottajalle tekstiviestitse.

Sähköpostiviestien torkuttaminen: jatkossa sähköpostiviestejä voi torkuttaa, mikäli sillä hetkellä jotakin tärkeää sähköpostiviestiä ei ehdi lukemaan.

Herätykset: mikäli Gmail havaitsee, että sähköpostiviestissä on esimerkiksi vastaamiselle jokin tietty aikaraja, saattaa Gmail lähettää käyttäjälle herätyksen ennen aikarajan umpeutumista, mikäli käyttäjä ei ole vastannut tai reagoinut sähköpostiviestiin.

Älykkäät vastaukset: viime vuonna Gmailin mobiiliversioon Google toi älykkäät vastaukset ja nyt ne tulevat myös verkkoversioon. Ne ovat siis lyhyitä vastauksia, joita Gmail ehdottaa. Näin käyttäjä voi halutessaan yhdellä painalluksella vastata sähköpostiviestiin.

Offline-tila: jatkossa Gmailin verkkoversiota voi käyttää myös ilman verkkoyhteyksiä.

Tärkeät ilmoitukset: Gmail tunnistaa tärkeät viestit ja lähettää näistä ilmoituksen käyttäjälle. Näin ollen turhemmista viesteistä ilmoitusta ei käyttäjälle lähetetä. Googlen mukaan tämän avulla sähköposti-ilmoitukset voivat vähentyä jopa 97 prosentilla.

Näiden uudistuksien lisäksi Gmailissa voi jatkossa peruuttaa esimerkiksi uutiskirjetilauksen yhdellä klikkauksella, piilottaa vasemman sivupaneelin verkkoversiossa ja valita verkkoversion ulkonäkötyylin. Sen voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta, joita ovat oletus, mukava ja kompakti.

Gmail tunnistaa automaattisesti tärkeät viestit ja jatkossa esimerkiksi uutiskirjeet voi peruuttaa yhdellä painalluksella.
Gmail tunnistaa automaattisesti tärkeät viestit ja jatkossa esimerkiksi uutiskirjeet voi peruuttaa yhdellä painalluksella.