Apple-pomo Cook puhui jälleen vastaan iOS:n ja macOS:n yhdistämistä – samat sovellukset toimivat pian kuitenkin kummassakin

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on jälleen Sydney Morning Heraldin haastattelussa puhunut vastaan sen iOS- ja macOS-käyttöjärjestelmien yhdistämistä. Cookin mukaan käyttöjärjestelmät on parempi pitää erillään, koska yhdistäminen johtaisi kompromisseihin.

”Tämä yhdistämisasia, johon jotkut ovat juuttuneet, niin en usko sen olevan mitä kuluttajat haluavat”, Cook totesi.

Applen on huhuttu kuitenkin aikovan osittain yhdistää iOS- ja macOS-sovellukset tulevissa kesäkuussa ensiesiteltävissä seuraavissa käyttöjärjestelmäversioissa. Bloomberg on raportoinut Marzipan-nimellä kulkevasta projektista, jonka myötä iOS-sovellukset olisivat jatkossa käytettävissä myös macOS-tietokoneilla. Bloombergin reportteri Mark Gurman onkin nyt todennut Twitterissä, etteivät Cookin uudetkaan kommentit suinkaan tarkoita tämän jäävän tapahtumatta, kuten on viimeisten kommenttien jälkeen virheellisesti arvioitu.

Nykyisin Applen iOS-laitteille eli iPhoneille ja iPadeille ja toisaalta macOS:llä varustetuille Mac-tietokoneille täytyy sovelluskehittäjien luoda sovellukset erikseen.

Muutoksen tavoitteena kerrotaan olevan Mac-sovellustarjonnan piristäminen, kun jatkossa iOS:lle kehitetyt sovellukset voi tuoda myös macOS:lle. Maceilla App Store on jäänyt sivurooliin ja monien palvelujen Mac-sovellusten kehitystyö laahaa iOS-versiota perässä. Bloomberg nosti esimerkiksi tästä Twitterin.

Yhteisten sovellusten kerrotaan olevan osa laajempaa, pidemmän tähtäimen suunnitelmaa iOS- ja Mac-laitteiden laitteisto- ja ohjelmistoperustan yhtenäistämiseksi. Mac-tietokoneet ovat pikku hiljaa saaneet Applen suunnittelmia lisäpiirejä, vaikka ovatkin yhä varustettu Intelin suorittimin. Esimerkiksi uudessa iMac Prossa on Apple T2 -piiri, joka vastaa tietoturvaan ja virranhallintaan liittyvistä toiminnoista. Tulevaisuudessa siintävät suunnitelmat Applen järjestelmäpiirillä varustetuista Mac-tietokoneista.

Applen kilpailijoista Microsoft pyrki aiemmin tuomaan samat sovellukset niin puhelimeen, tabletille kuin myös työpöydälle, mutta nämä tavoitteet kärsivät Windows-puhelinten mahalaskusta. Google puolestaan on tuonut tuen Android-sovelluksille Chrome OS:ään.