Apple Huawein jalanjäljillä? Raportti: Ensi vuonna tulossa iPhone kolmella takakameralla

Huawei julkisti parisen viikkoa sitten ensimmäisen älypuhelimen kolmella takakameralla, P20 Pron. Tuoreen huhun mukaan Apple on seuraamassa Huaweita tässä suhteessa, mutta vasta ensi vuonna.

Taiwanilainen Economic Daily News raportoi, että ainakin yksi uusi iPhone-malli ensi vuonna on tulossa kolmella kameralla. Kameroista yksi olisi tarkkuudeltaan 12 megapikseliä.

Raportin mukaan kamera sisältää 6-elementtisen linssin ja tarjoaa 5x zoomin, mutta tarjolla ei ole tarkempia yksityiskohtia zoomista tai muuten kameran yksityiskohdista. Toistaiseksi on siis epäselvää olisiko koko 5x zoom optista vai osittain digitaalista. Toistaiseksi Apple on kaksoiskamera-iPhoneissaan tarjonnut 2x optista zoomia ja 10x-tasolle asti digitaalista häviöllistä zoomia.

Huawei P20 Pro:n kolmoiskamera.
Huawei P20 Pro:n kolmoiskamera.

Huawein P20 Pro sisältää 40 megapikselin värikameran, 20 megapikselin monokromikameran sekä 8 megapikselin kameran eri polttovälillä tuoden mukaan 3x optisen zoomin. Eri kameroiden informaatiota yhdistämällä Huawei tarjoaa lisäksi 5x hybridizoomin.

Applen iPhoneissa on toistaiseksi kaksoiskameraratkaisuina nähty vasta optisen zoomin tarjoavia, eri polttovälin linsseillä varustettuja kameroita, kun taas Huawei hyödynsi pitkään väri- ja monokromikameran yhdistelmää ja lisäsi vasta nyt P20 Prossa ensi kertaa mukaan optisen zoomin.

Aiemmin on huhuttu iPhonen saavan myös ensi vuonna uuden 3D-takakameran, joka sisältäisi syvyysmallinnukseen pystyvän ToF-kamera-anturin (time of flight).

Toistaiseksi uusimmassa iPhone X:ssä Apple otti käyttöön TrueDepth-etukamerajärjestelmän, joka mahdollistaa 3D-mallinnuksen lyhyellä etäisyydellä puhelimen etupuolella. Apple hyödyntää tätä toistaiseksi Face ID -kasvontunnistuksessa, animoiduissa emojeissa eli Animojeissa sekä muotokuvakuvaustilan tuomiseen myös etukameralle.

Tänä vuonna Applelta odotetaan kolmea uutta iPhone-mallia syksyllä – 6,1 tuuman LCD-näyttöisen mallin lisäksi 5,8 ja 6,5 tuuman OLED-näyttöisiä huippumalleja. Suuria muutoksia kamerajärjestelmään ei vielä tänä vuonna pitäisi olla tulossa.

Aiemmin huhutun 3D-takakameran tekniikka eroaisi iPhone X:n etukamerassa nähdystä. Se perustuisi time of flight -pohjaiseen kameraan. Kameran yhteydessä toimiva laserjärjestelmä mittaisi, kuinka kauan valolla kestää kimmota takaisin ja näin ohjelmisto osaisi piirtää 3D-mallin kameran edessä olevasta ympäristöstä. 3D-mallinnus toimisi huomattavasti pidemmillä etäisyyksillä kuin iPhone X:n etukamerassa.

Toistaiseksi ei tiedetä, miten nyt kuultu huhu kolmesta takakamerasta ja aiemmat ToF-kamerahuhut mahdollisesti kytkeytyvät yhteen. Voisiko tulevan iPhonen kameroista yksi olla tällainen ToF-kamera? Ehkäpä.