Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri väläytti jälleen mahdollisuutta ratkaista Huawei-tilanne osana kauppaneuvotteluja Kiinan kanssa

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin on sunnuntaina antamissaan kommenteissaan toistanut presidentti Donald Trumpin aiemman näkemyksen siitä, että Yhdysvaltojen Huawein vastaisia toimia voitaisiin keventää kauppaneuvottelujen Kiinan kanssa edetessä.

”Uskoisin, että mitä presidentti sanoo on, että jos siirrymme eteenpäin kauppaneuvotteluissa, niin ehkä hän haluaisi tehdä tiettyjä asioita Huawein osalta, jos hän saa luottamusta Kiinasta ja tiettyjä takuita”, Mnuchin kommentoi. ”Mutta nämä ovat kansallisen turvallisuuden asioita.”

Mnuchinin kommenteista kertoo Reuters.

Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, joka kieltää yhdysvaltalaisen teknologian myymisen Huaweille ilman erillistä lupaa kauppaministeriöltä. Tämä koskee niin laite- kuin ohjelmistomyyntiä. Kiellon seurauksena Google on lopettamassa yhteistyön Huawein kanssa, eikä tulevissa Huawei-laitteissa kiellon pysyessä voimana nähtäisi enää Googlen palveluja. Myös brittiläinen suoritinten suunnittelija ARM on lopettanut yhteistyön, ja ilman sitä Huawein piirikehitys sen älypuhelimiin vaikeutuisi lähes mahdottomaksi.

Tällä hetkellä on voimassa 90 päivän väliaikainen ja rajoitettu lisenssi, joka mahdollistaa 19. elokuuta asti Huawein ja yhdysvaltalaisyhtiöiden yhteistyön jatkumisen.

Kertomansa mukaan Yhdysvallat rajoittaa Huawein toimintaa, koska se on turvallisuusuhka maalle. Yhdysvaltalaisnäkemyksen mukaan Huawein laitteiden kautta voi paljastua tietoja Kiinan valtionhallinnolle. Syytösten tueksi Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ikinä julkisesti esittänyt minkäänlaisia todisteita vakoilun tapahtumisesta.

Samanaikaisesti Yhdysvallat on käynyt Kiinan kanssa koko maiden välistä kauppaa koskevia neuvotteluja. Viime aikoina tilanne kauppasodassa on eskaloitunut, kun Yhdysvallat otti käyttöön korotetut 25 prosentin tullit 200 miljardille dollarille Kiinan tuontia Yhdysvaltoihin. Kiina vastasi tähän omilla tullikorotuksillaan ja ainakin julkisesti osapuolet ovat ajautuneet kannoissaan mahdollisesta sovusta kauemmas toisistaan eikä kauppaneuvottelujen osalta viime päivinä ole kuultu uusia rohkaisevia tietoja. Virallisia neuvotteluja ei ole edes järjestetty hetkeen.

”Huawei on jotakin hyvin vaarallista, jos katsoo mitä he ovat tehneet turvallisuuden osalta, armeijan osalta”, Trump totesi aiemmin medialle puhuessaan mutta jatkoi, ”on mahdollista, että Huawei olisi mukana jonkinlaisessa kauppasopimuksessa”, ja avasi mahdollisuuden ratkaisulle, ”jos he tekevät diilin, voisin kuvitella Huawein olevan mahdollisesti mukana jossain muodossa”, totesi Trump. Jatkokysymykseen Trump vastasi, että on vielä liian aikaista sanoa yksityiskohdiltaan miltä sopu voisi näyttää mutta ”se näyttäisi erittäin hyvältä meille”.

Viime vuonna, tuolloin Yhdysvaltojen asettamien Iranin pakotteiden rikkomisen ja sen jälkeisen sovintosopimuksen noudattamatta jättämisen jälkeen Yhdysvallat esti kaupankäynnin yhdysvaltalaisyhtiöiltä toisen merkittävän kiinalaisen verkkolaite- ja älypuhelinyhtiö ZTE:n kanssa pitkälti vastaavalla tavalla kuin mitä nyt Huawein kanssa. Tämä ehti halvaannuttamaan ZTE:n liiketoiminnan jopa kuukausien ajaksi. Tuolloin osana kauppaneuvottelujen edistymistä Yhdysvallat kuitenkin luopui alkuperäisestä rangaistuksesta eli kaupankäynnin keskeyttämisestä ja rangaistus muutettiin vain reilun miljardin dollarin sakoiksi eli mitättömän vähäiseksi alun perin kaavailtuun rangaistukseen verrattuna.

Huawein tilanteen ratkaisemiselle kauppaneuvottelujen osana ja lamaannuttavan päätöksen perumiselle on siis tavallaan olemassa ennakkotapauskin. Paljon riippuu nyt laajempien kauppaneuvottelujen etenemisestä.

”Jos Kiina haluaa siirtyä eteenpäin diilin kanssa, olemme valmistuneita etenemään ehdoilla, joita olemme tehneet. Jos Kiina ei halua edetä, presidentti Trump on täysin tyytyväinen jatkamaan tullimaksuilla suhteen tasapainottamiseksi”, kommento valtiovarainministeri Mnuchin.