Varo verkon markkinapaikoilla: ostajiksi tekeytyvät huijarit onnistuneet viemään suuria summia Postin ja Matkahuollon nimissä

Huijarit iskevät markkinapaikoilla ostajiksi tekeytymällä.

Sekä poliisi että viikkokatsauksessaan liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus ovat varoittaneet Postin ja Matkahuollon nimissä nyt aktiivisesti harjoitetusta huijaustoiminnasta.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan uutena ilmiönä kahden edellisen viikon aikana saaduissa ilmoituksissa on ollut Matkahuollon ja Postin nimissä tapahtuvat maksupetosten yritykset erilaisilla verkon kauppapaikoilla.

Huijauksia on kohdennettu myyjiä kohtaan. Halukas ”ostaja ”voi lähestyä myyjää ja tarjoutuu maksamaan tuotteen Matkahuollon tai Postin kautta. Todellisuudessa maksua osoittava sivusto on rikollisten luoma tiedon kalastelusivusto, jonne myyjä uskotellaan täyttämään maksuvälinetietonsa ja antamaan verkkopankkitunnuksensa maksun vastaanottaakseen.

Polisiinkin tietoon on tullut tapauksia, joissa uhreilta on onnistuttu saamaan tai yritetty saada merkittäviä summia rahaa tai uhrille on aiheutettu muutoin taloudellisia menetyksiä.

Poliisi on antanut pari esimerkkiä valitettavasti onnistuneista huijauksista.

Niin sanotulla kuriiripetoksella aiheutettiin esimerkiksi huijauksen uhrille 12 000 euron menetys, kertoo rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista. Tapauksessa henkilö myi Facebook Marketplacessa tuotetta ja kuvitteli lähettävänsä sen ostajana esiintyneelle huijarille Postin sivuja muistuttavan huijaussivuston kautta. Luovutetuilla pankkikorttitiedoilla rikollinen taho osteli muun muassa lentolippuja ja hotellimajoituksia.

Toisessa tapauksessa pariskunnalta huijattiin 19 000 euroa. Pariskunnalla oli myös myynnissä tavaraa Facebook Marketplacen kautta, ja ostajana esiintynyt huijari laittoi heille linkit sekä Matkahuollon että Postin nimissä, jotka johtivat tietojenkalastelusivulle, jonne uhri oli kirjautunut pankkitunnuksillaan, jolloin ne joutuivat huijarin haltuun.

Kyberturvallisuuskeskus kertoo saaneensa ilmoituksia huijausten ja petosten yrityksistä Facebook Marketplacen ohella myös Tori.fi-palvelun käyttäjiltä.

”Uhreille lähetetyissä viesteissä käytetty suomen kieli on ollut kohtuullisen vakuuttavaa. Huijari saattaa perustella ehdottamansa maksupalvelun käyttöä sillä, että häntä on huijattu aiemmin toisissa palveluissa”, Kyberturvallisuuskeskus kertoo.

Jos epäilee tulleensa huijatuksi, tulee ottaa välittömästi omaan pankkiin. Lisäksi tapahtuneesta tulisi tehdä rikosilmoitus poliisille, minkä lisäksi siitä voi ilmoittaa Kyberturvallisuuskeskukselle.