Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Uusi Android on yksinkertaisesti Android 10 – lisänimet jäävät historiaan

Google ei enää nimeä uutta Android-versiota makealla lempinimellä, vaan Android Q tunnetaan jatkossa julkaisun myötä yksinkertaisesti vain nimellä Android 10.

Tulevasta käyttöjärjestelmäversiosta on jo julkaistu viimeiseksi tarkoitettu testiversio ennen varsinaisen valmiin julkaisuversion tuloa vielä myöhemmin kuluvan vuosineljänneksen aikana eli viimeistään syyskuussa.

Aikanaan ensimmäinen jälkiruokalisänimeä kantanut Android-versio oli Android 1.6 Cupcake vuonna 2009. Sen jälkeen on edetty aakkosjärjestyksessä 9 Pie -versioon asti, kunnes nyt Android 10 on vain Android 10.

Google perustelee uutta nimeää lyhyempänä ja selkeämpänä. Lisäksi erityisesti Q:lla alkavia makeita syötäviä olisi ollut vaikeampaa keksiä kuin kenties minkään muun aiemman kirjaimen kohdalla. Googlen mukaan aiemmat lisänimet aiheuttivat myös hankaluuksia maailmanlaajuisella tasolla, sillä niitä ei välttämättä ymmärretty samalla tavalla eri puolilla maailmaa.

Nimeämismuutoksen ohella Google uudistaa Android 10:n yhteydessä myös muuten Androidin brändäystä. Androidin vihreän väri sävy on muuttunut hieman, ja myös Android-logoteksti on saanut uudistetun fontin ja nimi kirjoitetaan nyt mustalla värillä.

Android 10 sisältää monia uudistuksia vakio-Androidiin. Näitä ovat esimerkiksi tumma tila, uudistettu pyyhkäisyelenavigointi, parempi tuki taittuville näytöille, uusi kaikki laitteella katseltavat videot haluttaessa tekstittävä Live Caption -ominaisuus, parannuksia yksityisyysasetuksiin ja tiukennuksia sovellusten sijaintitiedon käyttöön, uusi nopeammin toimiva jakonäkymä, valittujen sovellusten ilmoitukset käytöstä poistava Focus Mode -keskittymistila, uudet teemavalinnat sekä uusi moduulimainen toteutustapa käyttöjärjestelmäpäivityksille tapahtua taustalla ilman tarvetta laitteen uudelleenkäynnistymiselle. Ja lisäksi paljon muuta.