Tutkimus selvitti mobiiliverkkojen nopeuden 12 eri kaupungissa - tämä operaattori ylsi suurimpaan nopeuteen kaupungeista jokaisessa

Eri operaattorit Suomessa laajentavat ja kehittävät 5G-verkkojaan jatkuvasti.

Elisan 5G-verkko tiedetään operaattorien väestöpeittoilmoitusten sekä ajomittausten perusteella laajimmaksi. Nyt puolestaan DNA on nostanut esiin itsenäisen mobiiliverkkojen toimintaan ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiön Omnitelen suorittaman vertailututkimuksen mobiiliverkkojen nopeuksista yhteensä kahdessatoista kaupungissa Suomessa pääkaupunkiseudulla, Turun seudulla ja Tampereen seudulla loka-marraskuussa 2021.

Vertailussa DNA:n liittymällä saavutettiin korkein keskimääräinen latausnopeus mobiiliverkkojen mittauksessa, joka toteutettiin yhteensä kahdessatoista kaupungissa pääkaupunkiseudulla, Turun seudulla ja Tampereen seudulla.

Vertailussa mukana olleet kaupungit olivat Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Naantali, Raisio, Kaarina, Tampere, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi ja Kangasala, ja DNA:n liittymällä mitattu keskimääräinen latausnopeus oli suurin jokaisessa kaupungeista jokaisessa.

Kokonaisuutena DNA:n liittymällä saavutettu keskimääräinen latausnopeus oli 538 Mbit/s. Toiseksi suurin keskimääräinen latausnopeus saavutettiin Elisan liittymällä, 414 Mbit/s, ja kolmanneksi suurin Telian liittymällä, 398 Mbit/s.

DNA:n liittymällä saavutettiin keskimääräinen suurin latausnopeus kaikissa 12 eri kaupungissa.
DNA:n liittymällä saavutettiin keskimääräinen suurin latausnopeus kaikissa 12 eri kaupungissa.

Tulokset on esitetty aluekohtaisina keskiarvoina. Tiedonsiirtonopeudet ja operaattoreiden keskinäinen järjestys vaihtelivat paikkakohtaisesti mitattujen alueiden sisällä. Tutkimuksen toteutettiin operaattoreiden nopeimmilla 5G-kuluttajaliittymillä ja 5G-kyvykkäillä älypuhelimilla.

Kokonaisuudessaan Omnitelen raportti löytyy tästä linkistä. Vaikka DNA:lla saavutettiin korkeimmat mitatut keskimääräiset latausnopeudet, myös Omnitelen raportti kertoo Elisan 5G-verkon olevan laajempi. Mittauksissa 5G-verkko oli käytössä ajasta 95 prosenttia Elisan osalta, kun DNA jäi 88 prosenttiin ja Elisa 84 prosenttiin.

5G-verkko oli operaattoreista useimmin käytössä Elisan osalta.
5G-verkko oli operaattoreista useimmin käytössä Elisan osalta.

”Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa, ja siksi teemme DNA:lla kovasti töitä sen eteen, että myös heidän käyttämänsä yhteydet ovat nopeita. Säännölliset mittaukset ja testit ovat erinomainen keino yhteysnopeuksien varmistamiseksi. Onkin jälleen ilo huomata, että siinä missä keskimääräiset tiedonsiirtonopeudet ovat selvästi parantuneet kaikilla operaattoreilla 5G-verkkojen laajentumisen myötä, oli keskimääräinen latausnopeus DNA:n liittymällä kaikista suurin, jopa 30–35 prosenttia kilpailijoita korkeampi”, mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan iloitsee.

”Nopea netti on hyvän arjen tärkeimpiä perusedellytyksiä tänä päivänä. Monessa suomalaiskodissa mobiiliverkon käyttö ei rajaudu vain puhelimeen, vaan koko kodin netti saattaa kulkea mobiiliverkon kautta. Netin avulla hoituvat niin työt, yhteydenpito, päivittäiset askareet kuin viihdesisältöjen kulutus ja pelaaminenkin. Nopea verkko helpottaa myös esimerkiksi pilvipalveluiden käyttöä, ja yhä useammin myös kodin esineet kuten lamput, pesukone tai jääkaappi ovat netissä. Yhteyden tulee siis toimia moitteitta”, Kamtsan toteaa.

Järjestys nopeuksissa oli sama vertailtaessa myös keskimääräisiä lähetysnopeuksia. DNA nopein, perässään Elisa ja sitten Telia.
Järjestys nopeuksissa oli sama vertailtaessa myös keskimääräisiä lähetysnopeuksia. DNA nopein, perässään Elisa ja sitten Telia.