Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Trump uhkaa Kiinaa uusilla tulleilla syyskuun alusta alkaen – myös iPhonet joutumassa ensi kerran tulilinjalle

Presidentti Donald Trump on kertonut Yhdysvaltojen asettavan 10 prosentin tullit 300 miljardille dollarille lisätuontia Kiinasta Yhdysvaltoihin. Tullit ovat astumassa voimaan 1. syyskuuta. Ne uhkaavat ensi kerran merkittävästi myös Applen tuotteita.

Yhdysvallat ja Kiina ovat käyneet pitkään kauppaneuvottelujaan. Aiemmin jo 250 miljardille tuontia Kiinasta Yhdysvaltoihin on asetettu 25 prosentin tulli. Yhdysvallat ja Kiina jatkoivat neuvottelujaan tällä viikolla Shanghaissa ja Trumpin uhkaus tulevista uusista tulleista vajaan kuukauden päästä on todennäköisesti tarkoitettu vauhdittamaan neuvotteluja, joskin se voi aiheuttaa neuvotteluissa myös takapakkia – ainakin ulkopuolisille tulliuhka tuli nyt yllätyksenä.

Trumpin uhittelu uusilla tulleilla painoi pörssikursseja alemmas yleisesti Yhdysvalloissa noin prosentilla, kun taas Applen osakkeeen kurssi laski eilen yli kahdella prosentilla.

Suunnitellut 300 miljardin tullit iskisivät näillä näkymin ensi kerran myös Applen merkittävimpiin tuotteisiin, kuten iPhoneihin ja iPadeihin kun tähän asti aiemmat tullit ovat koskettaneet Applen tuotteista lähinnä muutamia lisävarusteita.

Kesäkuussa Apple vetosi Trumpin hallintoon, jotta se ei määräisi yhtiön tuotteille tulleja.

”Ehdotettu tariffilista kattaa kaikki Applen merkittävät tuotteet, mukaan lukien iPhone, iPad, Mac, AirPods ja Apple TV, kuin myös osat ja akut, joita käytetään tuotteiden korjaamiseen Yhdysvalloissa. Ehdotetut tariffiit kattavat myös lisävarusteet, joita Apple valmistaa näille laitteille, kuten näytöt ja näppäimistöt”, toteaa Apple kirjeessään. ”Vetoamme sen puolesta, että Yhdysvaltojen hallinto ei asettaisi tariffeja näille tuotteille.”

Applen mukaan asetettavat tullimaksut johtaisivat sen taloudellisen lisäarvon pienenemiseen Yhdysvalloissa. Lisäksi se on todennut niiden heikentävän Applen maailmanlaajuista kilpailukykyä, koska Applen markkina-asema Yhdysvalloissa on kilpailijoitaan vahvempi ja näin Apple suhteellisesti kärsisi tulleista niitä enemmän.

Seuraavaksi Yhdysvaltojen ja Kiinan on määrä jatkaa kauppaneuvottelujaan Washingtonissa vasta syyskuun alussa, eli Trumpin uhkaamien tullien jo astuttua voimaan.