Telia ostaa Bonnier Broadcastingin – Suomessa kauppaan kuuluvat MTV ja C More kaikkine palveluineen

Telia Company on vahvistanut ostavansa Bonnier AB:lta tämän Bonnier Broadcastingin, joka omistaa suomalaisen MTV:n lisäksi ruotsalaisen TV4:n ja myös maksu-tv C Moren. Yritysoston kerrotaan yhdistävän Telia Companyn operaattori- ja jakelukokemuksen menestyksekkääseen pohjoismaiseen kaupalliseen mediataloon.

Käteisellä maksettava velaton kauppahinta on SEK 9,2 miljardia eli noin 886 miljoonaa euroa. Telian mukaan tämä vastaa 15,4x -EV/EBITDA (käyttökate) -kerrointa 31.3.2018 päättyneen 12 kuukauden tuloksen perusteella tai 7,7x -kerrointa synergiaedut huomioiden.

“Tämä on erittäin tärkeä päivä Telia Companylle. Yritysosto on luonnollinen tapa täydentää ydinliiketoimintaamme. Lisäksi miljoonat asiakkaamme luovat meille ainutlaatuisen aseman markkinoilla. Yhdessä Bonnierin kanssa palvelemme asiakkaitamme ja katsojia uusin tavoin ja luomme uusia liiketoimintamahdollisuuksia”, sanoo Telia Companyn toimitusjohtaja Johan Dennelind. “Kunnioitamme yrityskaupassa muodostuvaa uutta rooliamme mediatalon omistajana. Meillä on selkeä näkemys siitä, kuinka ylläpidämme toiminnan journalistista riippumattomuutta jatkossakin. Toivotan Pohjoismaiden parhaisiin kuuluvat sisällöntuottajat ja julkaisijat tervetulleiksi Telia Companyyn.”

Suomessa Bonnier Broadcasting muodostuu MTV Oy:stä ja Mediahub Helsinki Oy:stä. MTV tarjoaa kuluttajille maksuttomia mainosrahoitteisia sisältöjä (MTV3-, Sub- ja Ava-kanavat, MTV Katsomo -palvelu ja mtv.fi-uutissivusto) ja maksusisältöjä (C More -suoratoistopalvelu ja -maksutelevisiokanavat). Lisäksi MTV:n palveluihin kuuluu Luukku.com-sähköpostipalvelu.
Ruotsissa Bonnier Broadcastingiin kuuluu emoyhtiön lisäksi kaksi liiketoimintaa: mainos-TV (TV4 AB) ja maksu-TV (C More Entertainment AB), joiden brändejä ovat TV4 ja C More.

Bonnier Broadcastingilla on yhteensä noin 1 200 työntekijää, joista Suomessa noin 250.

TV ja sisällöt ovat olleet tärkeä osa Telian strategiaa vuodesta 2014. Yhtiö on Telian mukaan menestyksekkäästi luonut TV-liiketoiminnon, joka palvelee tällä hetkellä noin 1,8 miljoonaa kotitaloutta. Viime vuonna yhtiö osti yksinoikeuden jääkiekon SM-liigaan. TV4:n, C Moren ja MTV:n ostaminen on strategisesti tärkeä askel, sillä se vahvistaa Telian asemaa samalla, kun sisällöt ja niiden katsomisen suosio kasvavat.

“Olemme ylpeitä liiketoimintojemme saavutuksista Bonnier Broadcastingissa. Telian johtava mobiiliverkko ja tekniset kyvykkyydet tekevät siitä erinomaisen omistajan ja kehittäjän näille toiminnoille jatkossa”, sanoo Bonnier AB:n toimitusjohtaja Tomas Franzén.

Yritysoston toteuduttua Telian suunnitelmissa on perustaa uusi liiketoiminta-alue, johon sisällytetään sekä Telian nykyinen TV-liiketoiminta että Bonnier Broadcastingin toiminnot. Vetäjäksi suunnitellaan Casten Almqvistia, joka on tällä hetkellä Bonnier Broadcastingin toimitusjohtaja.

Bonnier Broadcastingin osto ei vaikuta Telian osakkeiden takaisinosto-ohjelmaan tai osinkopolitiikkaan. Yritysostosta odotetaan syntyvän synergioita vuodesta 2020 alkaen, joiden run rate -arvon arvioidaan olevan SEK 600 miljoonaa vuonna 2022.

Kaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää, jota odotetaan vuoden 2019 toisella vuosipuoliskolla.