Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tässä suhteessa Nokia-älypuhelimet loistavat – säteilytasot alhaisimpien joukossa

Uuden ajan Nokia-älypuhelimet säteilevät kilpailijoihin verrattuna todella vähän, selviää Statistan tuoreesta tilastosta. Lukemat kertovat myös mielenkiintoisia yksityiskohtia valmistajakohtaisista eroista.

Nokia-älypuhelinyhtiö HMD Globalin Nokia-älypuhelimet säteilevät useimpia kilpailijoitaan vähemmän. Katsauksessa kaikkein parhaiten menestyi ZTE Axon Elite, jonka säteilyä mittaavaksi SAR-arvoksi muodostui 0,17 W/kg. Kärjessä on myös Samsungin malleja, esimerkiksi Galaxy Note8 ja Note10+, mutta myös runsaasti Nokia-älypuhelimia. Muun muassa Nokia 6, Nokia 8, Nokia 3.2 ja Nokia 2 menestyivät erinomaisesti, minkä lisäksi Nokia 7.1 sijoittuu kärkipäähän.

Vähiten säteilevät älypuhelimet (W/kg).
Vähiten säteilevät älypuhelimet (W/kg).

Kokonaisuutena sekä HMD Globalin Nokia-älypuhelimet että Samsungin kilpailevat mallit säteilevät erittäin vähän. Kärjessä on myös muutamia toisen korealaisvalmistajan, LG:n, älypuhelimia sekä Huawein sisarbrändin Honor 7A. Eniten säteilevien listalla on puolestaan muun muassa Xiaomin, HTC:n ja Sonyn malleja, mutta myös Applen iPhone 7.

Eniten säteilevät älypuhelimet (W/kg).
Eniten säteilevät älypuhelimet (W/kg).

Tuoreiden tilastojen mukaan tämän hetken Euroopassa myytävistä puhelinmalleista eniten säteilyä tuottavat Xiaomi Mi A1 (1,75 W/kg), Xiaomi Mi Max A3 (1,58 W/kg) ja OnePlus 6T (1,55 W/kg). Vertailussa tarkastellut SAR-arvot ovat päähän imeytyvästä säteilystä, joten ne kertovat esimerkiksi puheluiden aikana kehoon päätyvän säteilyn määrästä.

Matkapuhelinten säteilyturvallisuutta valvotaan EU:n alueella tarkkaavaisesti. Puhelinten erittämän sähkömagneettisen säteilyn mittaamiseksi on kehitelty niin kutsuttu SAR-arvo, jonka avulla erilaisia malleja on myös helppo vertailla. Arvon yksikkö on W/kg (wattia kilogrammaa kohden) ja se kertoo, kuinka suuri osa puhelimen lähettämästä säteilystä imeytyy kehoon joko pään tai lantion kohdalla.

EU:n alueella suurin sallittu SAR-arvo on 2 W/kg, minkä useimmat puhelimet alittavat helposti. Hiljattain selvisi kuitenkin, että monet myytävät älypuhelimet myös ylittävät raja-arvot.