Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tämä on televisiosi seuraava mullistus: Nyt tulee HDR

Valtaosa myynnissä olevista taulutelevisioista tukee 4K-tarkkuutta. Useimmille tavallisille tv-katsojille 4K on kuitenkin vielä kaukainen haave, sillä kaikkia kotimaisia tv-kanavia ei voi katsoa edes teräväpiirtolaadulla.

4K:n vanavedessä markkinoille on tulossa uusia ja kuvanlaadultaan vielä entistä tarkempia HDR-televisioita. Mutta mistä on kyse ja miten HDR-tarkkuutta tukevaa kuvaa voi katsella?

HDR on lyhenne sanoista High Dynamic Range. HDR-kuva on tavallista kuvaa kirkkaampi. Kuvan mustat kohdat ovat siis mustempia ja valkoiset valkoisempia kuin tavallisessa teräväpiirto- tai 4K-kuvassa. Tämä tekee kuvan kontrastista paremman ja tv-katselukokemus siirtyy lähemmäksi elokuvateatteritasoa. Kuvan värit ovat rikkaammat. HDR:n puolestapuhujia löytyy etenkin elokuvateollisuudesta, missä uskotaan uuden tekniikan mullistavan tv-katselukokemuksen.

Erittäin tarkkaan 4K-kuvaan verrattuna HDR tuottaa vielä paremman lopputuloksen, vaikka se ei lisää pikselien määrää kuvassa. Sen sijaan jokainen yksittäinen pikseli on laadukkaampi. HDR:n etuna on se, että kuvanlaadun erojen huomaaminen ei vaadi isoa näyttöä.

4K ja HDR toimivat myös yhdessä. Esimerkiksi Samsung tuo lähikuukausina markkinoille ensimmäiset 4K HDR -televisiot. 

Mistä sisältö?

Perinteisten tv-kanavien katselussa HDR:stä ei ole hyötyä. HDR-materiaalia löytyykin lähinnä suoratoistopalveluista ja Youtubesta. Haasteena on HDR-kuvan viemä kaistatila. HDR-video vie selvästi enemmän tilaa verrattuna nykyiseen teräväpiirtoon tai 4K-videoon. 

Tällä hetkellä HDR-kuvaa voi katsella pääosin Yhdysvalloissa, missä Amazon tarjoaa sitä omassa Prime Instant Video -palvelussaan.

Netflix aloittaa HDR-sisällön tarjoamisen vuoden 2017 aikana. Vielä ei tiedetä, tuleeko HDR-sisältö saataville lisämaksusta vai sisältyykö se nykyiseen kuukausimaksuun. Epäselvää on myös se, missä maissa HDR-sisältöä tuodaan tarjolle. Netflix on jo jonkin aikaa kuvannut omat hittisarjansa HDR-muodossa.

Youtubessa HDR-videoita voi katsella vielä tämän vuoden aikana. Tarkkaa ajankohtaa ei kuitenkaan ole tiedossa.

Blu-ray -soittimilla 4K HDR tulee saataville niin ikään tämän vuoden aikana.

Kuten olettaa sopii, HDR-sisällön katsominen vaatii yhteensopivan television. Tällä hetkellä sisältöä voi katsella kaikilla Samsungin vuoden 2016 SUHD 4K-malleilla. Tämän vuoden aikana myös LG tuo myyntiin yhteensopivia malleja. Sonyllä on mallistossaan HDR-katseluun sopiva vastaanottimia sekä 4K-projektori.