Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Taittuvanäyttöinen kannettava ThinkPad-tietokone ja muita mielenkiintoisempia läppäriuutuuksia CES-messuilta

Yhdysvaltojen Las Vegasissa järjestetään tällä viikolla kulutuselektroniikan jättimäiset CES-messut, ja monenmoisten uutuuksien joukossa useat eri valmistajat ovat esitelleet myös uusia kannettavia tietokoneita.

Tavallisten uudemman sukupolven suoritinten ja muiden tekniikkapäivitysten joukosta esiin nousee myös joitakin huomionarvoisempia uutuuksia. Näihin lukeutui myös jo aiemmin erillisessä artikkelissamme käsitelty Samsung Galaxy Chromebook.

Kenties toistaiseksi mielenkiintoisin uutuus messuilla on Lenovon taittuvanäyttöinen ThinkPad X1 Fold, jonka osalta kerrottiin nyt myyntiintuloajankohdaksi vuoden 2020 puoliväli. Lisäksi ensi kertaa laitteelle saatiin myös hinta, joka on Yhdysvalloissa 2 499 dollaria.

Lenovo ThinkPad X1 Fold.
Lenovo ThinkPad X1 Fold.

Täysin uusi julkistus Lenovon taittuvanäyttöinen läppäri ei enää kuitenkaan ole, sillä se on ensijulkistettu prototyyppinä jo viime vuoden toukokuussa.

ThinkPad X1 Foldissa on sisäpuolella 13,3 tuuman OLED-näyttöpaneeli 4:3-kuvasuhteella ja 2048×1536 pikselin tarkkuudella. Tarkkuudeltaan paneeli ei ole aivan huippuluokkaa, sillä pikselimäärä on sama kuin esimerkiksi Applen 9,7 tuuman iPadin näytössä. Näyttöpaneelin on valmistanut LG Display, jonka kanssa Lenovo on tehnyt teknologiassa neljä vuotta yhteistä kehitystyötä.

ThinkPad X1 Foldiin voi liittää Bluetoothilla yhdistyvän fyysisen näppäimistön.
ThinkPad X1 Foldiin voi liittää Bluetoothilla yhdistyvän fyysisen näppäimistön.
ThinkPad X1 Foldia voi käyttää myös näin.
ThinkPad X1 Foldia voi käyttää myös näin.

Käyttöjärjestelmänä ThinkPad X1 Foldissa on Windows 10 Pro, johon Lenovo on lisännyt valinnan täysnäyttötilan ja näytön kahdelle sovellukselle jakamisen välillä. Lisäksi pystynäyttötilassa näytön alareunaan saadaan näkyviin näppäimistö, jolloin sitä ja loppuosaa näytöstä voi käyttää tavallisen kannettavan tietokoneen tavoin. Lisäksi mukana toimitetaan myös Bluetoothilla yhdistyvä näppäimistö, joka kiinnittyy magneettien avulla näytön alareunan päälle ja tarjoaa paremman tuntuman pidempiin kirjoitussessioihin.

Akunkestoksi ThinkPad X1 Foldille luvataan 11 tuntia ja käytössä Intelin uutta suoritinteknologiaa.

Alla The Vergen ensikokemusvideo ThinkPad X1 Foldista.

Lenovo julkisti myös toisen poikkeuksellisen läppäriuutuuden: ThinkBook Plus on varustettu sisäpuolella tavanomaisella 13,3 tuuman Full HD -näytöllä mutta tietokoneen erikoisuus on sen ulkopinnassa, josta löytyy toisena näyttönä 10,8 tuuman E Ink -näyttöpaneeli.

Vähävirtaisella E Ink -näytöllä voidaan esittää esimerkiksi ilmoituksia sähköposteista tai kalenteri-ilmoituksista Microsoftin Outlook-sovelluksesta tietokoneen kannen ollessa kiinni. Lisäksi sillä voidaan tehdä muistiinpanoja mukana toimitettavalla kosketuskynällä.

Lenovo ThinkBook Plussan kannessa on 10,8 tuuman E Ink -näyttö.
Lenovo ThinkBook Plussan kannessa on 10,8 tuuman E Ink -näyttö.
Sisäpuolelta Lenovo ThinkBook Plus on tuikitavallisen läppärin näköinen.
Sisäpuolelta Lenovo ThinkBook Plus on tuikitavallisen läppärin näköinen.

Muita ominaisuuksia ThinkBook Plussassa ovat sormenjälkilukija, 10. sukupolven Intel Core i7 -suoritin, jopa 16 gigatavua RAM-käyttömuistia, jopa 512 gigatavua SSD-tallennusmuistia (Intel Optane H10) sekä 45 wattitunnin akku, joka tarjoaa 10 tunnin akunkeston. Erikoisuutena on lisäksi Amazon Alexa -virtuaaliavustaja, joka toimii myös tietokoneen ollessa muuten suljettuna.

ThinkBook Plus on tulossa myyntiin maaliskuussa ja hinta Yhdysvalloissa on 1 199 dollaria.

Muista valmistajista Acer on laajentanut ammattilaiskäyttöön suunnattua ConceptD-laitteidensa sarjaa uudella, aiempaa pienikokoisemmilla ConceptD 7 Ezel Series -sarjan kannettavilla. Erikoisuus koneissa on niiden eri asentoihin säädettävä 15,6 tuuman näyttö. Acerin mukaan näytön väritarkkuus on myös riittävän tarkka vaativaan käyttöön.

Huippumalli ConceptD 7 Ezel Pro sisältää Intelin Xeon-suorittimet ja Nvidian Quadro RTX -näytönohjaimet mutta tarjolle tulee myös perusmalli Intelin 10. sukupolven Core H -sarjan suorittimilla. RAM-käyttömuistia on jopa 32 gigatavua ja SSD-tallennusmuistia 2 teratavua.

Hinnaltaan ConceptD 7 Ezel -laitteet tulevat asettumaan alkaen noin 3 000 euron tasolle.

Acer ConceptD 7 Ezel.
Acer ConceptD 7 Ezel.

HP:n läppäriuutuuksiin kuului muun muassa päivitetty 15 tuuman Spectre x360, jossa on aiempaa pienemmät näytönreunukset sekä päivitetty tekniikka.

15,6 tuuman näyttö yltää jopa 90 prosentin näyttä-runkosuhteeseen. Lisäksi mukana on Intelin 10. sukupolven suorittimet sekä Wi-Fi 6 -tuki. Näyttövaihtoehtoina on sekä 4K-tarkkuuden IPS LCD kuin myös OLED. Kaiuttimia on neljä kappaletta.

Koneessa on panostettu myös turvallisuuteen: sormenjälkilukijan ja infrapunakameran lisäksi web-kameralle on oma kytkimensä ja mikrofonille oma hiljennyspainikkeensa.

Akunkestoksi uudelle Spectre x360:lle luvataan jopa 17 tuntia.

Uuden 15 tuuman HP Spectre x360:n toimitukset ovat alkamassa maaliskuussa ja Yhdysvalloissa hinta on 1 599,99 dollaria. Euromääräistä hintaa ei ole vielä paljastettu.

15 tuuman uudistettu HP Spectre x360.
15 tuuman uudistettu HP Spectre x360.

HP:n läppäriuutuuksista mielenkiintoinen on kahdesta syystä myös Elite Dragonfly. Ensinnäkin, laitteessa on jo sisäänrakennettuna tuki 5G-verkkoyhteydelle minkä lisäksi Elite Dragonfly on ensimmäisenä kannettavana tietokoneena varustettu haluttaessa sisäänrakennetulla Tile-paikantimella. Pienistä eri esineisiin kiinnitettävistä seurantalaitteista tunnettu Tile laajentaa toimintaansa nyt laitteisiin integroituihin ratkaisuihin.

Tile-paikannuksen avulla kadonneen kannettavan tietokoneen paikannus voi onnistua sen ilmestyessä muiden Tile-käyttäjien Bluetooth-yhteyden kantomatkan sisälle.

Elite Dragonflyn hinnasta tai saatavuudesta ei ole vielä tarkempaa titoa.

HP Elite Dragonfly.
HP Elite Dragonfly.