Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Suomen 26 gigahertsin 5G-taajuusalueen huutokauppa käynnistyy tänään – toimiluvat alkamassa 1. heinäkuuta

Suomi aloittaa tänään 5G-mobiiliverkkojen korkean 26 gigahertsin taajuusaluen, niin sanotun millimetriaaltotaajuuden, toimilupien huutokaupan.

Uusi 26 gigahertsin taajuusalue tulee mahdollistamaan jopa useamman gigabitin tiedonsiirtonopeudet rajatuilla alueilla. Korkeasta taajuudesta johtuen verkon peitto jää puolestaan vähäiseksi. Muun muassa Yhdysvalloissa 5G-verkkoa on jo alkuvaiheessa rakennettu näillä korkeilla, myös millimetriaalloiksi kutsutuilla taajuuksilla.

Suomessa huutokaupattava 26 gigahertsin taajuusalue kattaa taajuudet 24,25-27,5 gigahertsiä. Tältä alueelta valtakunnalliseen käyttöön on tarkoitus huutokaupata taajuudet 25,1-27,5 gigahertsiä kolmena 800 megahertsin taajuuskaistana. Lähtöhinta kaupassa on 7 miljoonaa euroa yhtä 800 megahertsin taajuuskaistaa kohden. Toimiluvat myönnetään Manner-Suomeen ja ne ovat voimassa 31.12.2033 asti. Yksi yritys tai yhteisö voi saada enintään yhden taajuuskaistan.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom käynnistää taajuushuutokaupan tänään ja huutokaupattavaa taajuusaluetta voidaan käyttää 5G-verkkojen rakentamiseen 1.7.2020 alkaen.

Taajuusalueen alempi osa 24,25-25,1 gigahertsiä eli 850 megahertsiä taajuuksia jätetään huutokaupan ulkopuolelle ja varataan paikallisten verkkojen rakentamiseen. Paikallisia verkkoja voitaisiin rakentaa tulevaisuudessa esimerkiksi satamiin ja teollisuuslaitoksiin. Yritykset voisivat käyttää paikallisia verkkoja muun muassa etäohjaukseen, robotisaatioon ja sensoridatan keräämiseen.

5G-verkkojen avulla voidaan toteuttaa huippunopeita ja langattomia tiedonsiirtoyhteyksiä, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa muun muassa uusia liikenteen ja terveydenhoidon palveluita ja liiketoimintaa. Taajuusalue 26 gigahertsiä soveltuu suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen esimerkiksi kaupungeissa, liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa.

Suomi myönsi ensimmäisten maiden joukossa yrityksille 5G-taajuuksia syksyllä 2018. Yritykset alkoivat rakentaa ja avata verkkoja 3,5 gigahertsin taajuusalueella vuonna 2019.

Lisätietoa 26 gigahertsin taajuushuutokaupasta löytyy Traficomin sivuilta.