Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Suomalainen robottibussi ajaa nyt Vantaan Kivistössä – kyytiin pääsee ilmaiseksi

Suomalaisen Sensible 4:n kehittämä ja japanilaisen MUJIn kanssa yhdessä muotoiltu GACHA-robottibussi aloitti on aloittanut tällä viikolla ajamisen Vantaan Kivistössä.

GACHA ajaa tiistaista torstaihin 10-12 ja 13-15 välisenä aikana, jolloin ihmiset voivat tulla kyytiin. Bussin reitti on 3,4 kilometrin pituinen ja lähtee Kivistön linja-autoterminaalin edestä ja pysähtyy viidessä eri paikassa: Kivistön koulu, Kivistön kirkko, Kivistöntie, Liusketie ja Rubiiniaukio. Pilotti on avoin yleisölle ja ilmainen. Kyytiin mahtuu enintään yhdeksän matkustajaa kerrallaan. Sähkökäyttöinen GACHA-robottibussi liikkuu pilotin aikana muun liikenteen seassa.

Pilottihanke on teknologiayhtiö Sensible 4:n ja Vantaan kaupungin, Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän yhteistyö, jossa tarjotaan niin sanotun viimeisen kilometrin matkustamista Kivistön alueen asukkaille. Pilotti kestää viisi viikkoa.

Vantaan pilotin aikana testataan ensimmäistä kertaa GACHAa vaativissa talviolosuhteissa avoimessa liikenneympäristössä.

Sensible 4 on kehittänyt robottibussiin erityisesti talvikäyttöön sopivaa paikannusteknologiaa, mikä mahdollistaa käytön ympäri vuoden myös Suomen sääolosuhteissa. Sää vaikuttaa keskeisesti itseajavien autojen kykyyn ymmärtää ympäristöään.

Toinen testattava asia on bussin kommunikointi Syväkiventien ja Keimolantien risteyksen liikennevalojen kanssa, jossa bussi tunnistaa, mitkä valot risteyksessä on päällä. Bussi kulkee tyypillisesti 20-35 kilometrin tuntinopeudella ja reagoi muuhun liikenteeseen.