Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Raportti: Apple suunnittelee podcastien hankkimista yksinoikeudella – aikoo tarjota rahoitusta julkaisijoille

Apple suunnittelee ensi kertaa tarjoavansa rahoitusta uusille podcasteille, jotka tulisivat saataville yksinoikeudella sen palvelusta, raportoi Bloomberg.

Podcastit saivat aikoinaan alkunsa ja nimensä Applen iPodeihin tarjottuina puheohjelmina. Viime vuosina podcastien suosio on noussut uusiin sfääreihin.

Podcast-tarjonta on pitkään pysynyt varsin avoimena mutta niiden kasvaessa suuremmaksi bisnekseksi on tilanne alkanut viime aikoina muuttua. Podcast-markkinoille on lähtenyt uusia yrityksiä, jotka ovat alkaneet hankkia omiin palveluihinsa podcasteja myös yksinoikeudella.

Kansainvälisesti merkittäviksi uusiksi podcast-alustoiksi ovat kasvaneet muun muassa Spotify ja Stitcher.

Bloombergin lähteiden mukaan Apple on nyt ottanut yhteyttä mediayhtiöihin keskustellaakseen yksinoikeudella julkaistavista podcasteista. Applen asema alalla on vahva, sillä Yhdysvalloissa se kattaa yhä jopa 50-70 prosenttia podcast-kuuntelusta.

Apple on viime aikoina panostanut podcasteihin muun muassa tuomalla tarjolle niiden julkaisijoille uudet analytiikkatyökalut viime vuonna.

Lisäksi Apple on tuomassa Podcastit-sovelluksensa myös Mac-tietokoneille osana syksyn macOS Catalina -käyttöjärjestelmäpäivitystä.

Applelle yksinoikeus-podcasteihin panostaminen olisi jatkoa sen sisältöpanostuksille. Apple on avaamassa syksyllä myös alkuperäissisältöjä sisältävän Apple TV+ -videotilauspalvelunsa.

Spotify kertoi alkuvuonna kahden podcast-yrityksen ostosta, raportoidusti 400 miljoonan dollarin kauppahinnalla, pyrkiessään laajentumaan musiikista laajemmaksi äänisisällön palveluksi. Arvioiden mukaan Spotify on tätä nykyä toiseksi suosituin podcast-alusta Applen jälkeen. Apple Music -musiikkitilauspalvelu on puolestaan Spotifyn pääkilpailija musiikin osalta.

Toistaiseksi ei tiedetä, tulisiko Apple mahdollisesti paketoimaan yksinoikeudella hankkimiaan podcasteja maksulliseksi tilauspalveluksi tai esimerkiksi Apple Music -tilauksen osaksi. Vielä toistaiseksi Apple ei tee lainkaan rahaa podcasteista.