Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Paljastus: iPhonen kotinäkymä muuttumassa enemmän Androidin kaltaiseksi – siirreltävät widget-pienoissovellukset kehitteillä

Applen tulevasta, tänä syksynä laajasti julkaistavana päivityksenä odotettavasta iPhonen iOS 14 -käyttöjärjestelmäversiosta on paljastunut pikku hiljaa yksityiskohtia.

Nyt jo aiemminkin käsiinsä saamaan iOS 14:n testiversioiden koodiin perustuen eri uudistuksia paljastanut 9to5Mac-sivusto kertoo, että Apple kehittää osaksi tulevaa käyttöjärjestelmäversiota myös uudistusta joka mahdollistaisi siirreltävissä olevat widget-pienoissovellukset osana iPhonen ja iPadin kotinäkymää.

iPhonen kotinäkymähän on kokenut vain minimaalisia muutoksia sitten alkuperäisen iPhonen vuonna 2007, joten nyt tulossa olevaa uutta mahdollisuutta voikin kuvailla historian suurimmaksi muutokseksi.

Tällä hetkellä widget-pienoissovellukset sijaitsevat vielä omassa erillisessä näkymässään kotinäkymässään vasemmalla puolella. Uusi ominaisuus, joka kulkee Applen sisällä koodinimellä Avocado, tulee kuitenkin mahdollistamaan niiden sijoittamisen samaan näkymään sovelluskuvakkeiden kanssa. Käytännössä iPhonen kotinäkymä muuttuu siis pitkälti samankaltaiseksi kuin mikä on tuttua kilpailevasta Android-käyttöjärjestelmästä.

Uuden ominaisuuden kehitystyö on yhä kesken eikä ole vielä taattua, että Apple sen tulee julkaisemaan.

Lisäksi Twitter-tili DongleBookPro on paljastanut näyttökuvia iOS 14:ään huhutusta uudistuneesta näytön taustakuvan asetusvalikosta. Se sisältää nyt myös uuden valinnan liittyen kotinäkymän taustakuvaan, joka voi olla tasainen, sumennettu tai tumma versio käytössä olevasta taustakuvasta. Näiden valintojen lienee tarkoitus helpottaa erilaisten taustakuvien käyttöä läpikuultavien widget-sovellusten taustalla.

Aiemmin on myös huhuttu, että iOS 14 on tuomassa myös uuden listanäkymän vaihtoehtoiseksi kotinäkymän tyypiksi. Kehitteillä oleva listanäkymä tarjoaa erilaisia sovellusten järjestys- ja suodatusmahdollisuuksia. Mahdollista on esimerkiksi valita näkyviin sovellukset, joissa on lukemattomia ilmoituksia tai viime aikoina käytetyt sovellukset.

Yhtenä myös pitkään kaivattuna uudistuksena Applen on kerrottu harkitsevan iOS 14:ssä myös käyttöjärjestelmän oletussovellusten vaihtomahdollisuutta. Näin esimerkiksi oletusverkkoselaimeksi tai oletussähköpostisovellukseksi voisi valita mieleisensä Applen Safarin ja Mailin sijaan.