OnePlus julkisti OxygenOS 13:n - näin OnePlus-puhelinten ohjelmisto uudistuu

OxygenOS 13 tuo muutamia uudistuksia.

OnePlus on julkistanut lanseeraustilaisuudessa New Yorkissa uuden 10T-älypuhelimensa lisäksi myös uuden OxygenOS 13 -ohjelmistoversionsa, joka rakentuu Android 13 -käyttöjärjestelmäversion perustalle.

Uusi OnePlus 10T -älypuhelin tulee markkinoille vielä OxygenOS 12.1:llä varustettuna. OxygenOS 13 saapuu päivityksenä ensin OnePlus 10 Prolle ja myöhemmin tänä vuonna OnePlus 10T:lle.

OxygenOS 13:n päivityksenä saavat seuraavat OnePus-puhelimet:

  • OnePlus 8, OnePlus 8 Pro, OnePlus 8T, OnePlus 9, OnePlus 9 Pro, OnePlus 9R, OnePlus 9RT, OnePlus 10 Pro, OnePlus 10R, OnePlus 10T
  • OnePlus Nord 2 5G, OnePlus Nord 2T 5G, OnePlus Nord CE 5G, OnePlus Nord CE 2 5G, OnePlus Nord CE 2 Lite 5G

OnePlussalle Android 12 -käyttöjärjestelmään pohjautuva OxygenOS 12 osoittautui vaikeaksi vaiheeksi. OxygenOS 12:n julkaisu on tapahtunut aiempaa hitaammin päivityksenä eri OnePlus-puhelimille, ja alkuvuodesta 2022 ensimmäisenä päivityksen saaneille OnePlus 9 -puhelimille OxygenOS 12 saapui aluksi todella bugisena.

Monia on myös häirinnyt OxygenOS:n kehittyminen lähemmäksi emobrändi Oppon ColorOS:ää, missä yhteydessä osa OxygenOS:n aiemmista kustomointiominaisuukista menetettiin ja yleisesti ohjelmiston laadun ja käyttökokemuksen nähtiin kärsivän.

Alun perin suunnitelmana oli tästä syksystä alkaen yhdistää ColorOS ja OxygenOS kokonaan yhdeksi uudeksi yhtenäiseksi globaaliksi käyttöjärjestelmäksi Oppo- ja OnePlus-puhelimissa, mutta sittemmin – mahdollisesti OxygenOS 12:n ongelmien myötä – OnePlus ilmoitti alkuvuonna 2022 suunnanmuutoksesta. Vain OnePlus-puhelimiin tarkoitettu OxygenOS saikin jatkoa, ja nyt esitelty OxygenOS 13 on tästä esimerkki.

Uudistunut käyttöliittymätyyli

OxygenOS 13 esiteltiin lanseeraustilaisuudessa New Yorkissa.
OxygenOS 13 esiteltiin lanseeraustilaisuudessa New Yorkissa.

OnePlussan mukaan OxygenOS 13 yhdistää OnePlus-puhelimista tutun nopean ja sulavan kokemuksen sekä vakaamman suorituskyvyn täysin uuteen Aquamorphic-tyyliin, joka on saanut inspiraationsa veden virtauksesta.

”OxygenOS 13:lla tarjoamme edelleen kokemuksen, jota pitkäaikaiset käyttäjämme rakastavat, kuten nopeamman ja sulavamman käyttökokemuksen, vakaan suorituskyvyn ja helppokäyttöisyyden”, kommentoi Gary Chen, OnePlussan käyttöjärjestelmästä vastaava Head of OS Product. ”Olemme myös tehneet mielenkiintoisia parannuksia vastataksemme paremmin käyttäjien tarpeisiin ja muuttuviin elämäntapoihin ja tarjotaksemme päivityksen, joka korostaa kustomointia ja personointia, pelaamista ja monipuolista liitettävyyttä.”

OxygenOS 13:ssa OnePlus on uudistanut käyttöliittymän ilmettä Aquamorphic Design -nimeä kantavalla uudistuksella. OnePlussan mukaan uusi tyyli on mukautuva ja loppuosa nimestä on viittaus huipputeknologiseen tyyliin, joka näkyy ohjelmistossa elävissä väreissä, rauhoittavissa fonteissa, minimalistisissa kuvakkeissa sekä luonnollisissa, pyöreissä muodoissa ja erilaisissa tekstuureissa.

OxygenOS 13:n sovelluskuvakkeita.
OxygenOS 13:n sovelluskuvakkeita.

Sovelluskuvakkeisiin ja -widgeteihin OxygenOS 13 tuo pyöristetyt, pehmeät muodot. Widgetejä voi myös laajentaa pidemmällä painalluksella ja vilkaista näin nopeasti lisätietoja.

Käyttöliittymän värimaailma OxygenOS 13:ssa mukautuu lisäksi älykkäästi vuorokaudenajan mukaisesti. Värit vaihtuvat sulavasti kirkkaammasta aamulla ja päivällä tummempaan ja rauhallisempaan tyyliin illalla.

OxygenOS 13:n widgetejä.
OxygenOS 13:n widgetejä.
OxygenOS 13:n launcher eli kotinäkymä.
OxygenOS 13:n launcher eli kotinäkymä.

OnePlus on myös tehnyt parannuksia launcheriinsa eli kotinäkymäänsä, jossa sovelluskansioiden kokoa voi muuttaa sekä kansioiden sisältöä selata pyyhkäisemällä ja sovelluksia avata ilman kansion avaamista erikseen. Nyt nimellä Smart Launcher kulkevasta kotinäkymästä pääsee myös uudella tavalla suoraan käsiksi eri sovellusten toimintoihin.

OxygenOS 13 tuo myös parannetun sivusovelluspalkin, Sidebar Toolboxin, josta voi nopeasti hypätä eri sovelluksiin puhelinta yhdellä käytettäessäkin. Sivupalkin sisältämät sovelluskuvakkeet ovat vapaasti kustomoitavissa.

OxygenOS 13:n Sidebar Toolbox.
OxygenOS 13:n Sidebar Toolbox.

Nopeaa ja sulavaa käyttökokemusta OxygenOS 13:ssa on parantamassa AI System Booster -toiminto. Kyseessä on kokonaisuus optimointeja ja muistinhallintajärjestelmiä, jotka mahdollistavat useiden sovellusten pyörittämisen samanaikaisesti. Lisäksi OxygenOS 13:ssa on mukana paranneltuna myös OnePlus-puhelimista aiemminkin tuttu HyperBoost Gaming Engine -kokonaisuus, jonka toimintojen on tarkoitus vakauttaa ruudunpäivitysnopeutta ja parantaa kosketusherkkyyttä pelattaessa.

Lisäyksiä aina päällä -näyttötilaan

Aina päällä -näyttötilat Canvas AOD, Insight AOD ja Bitmoji AOD.
Aina päällä -näyttötilat Canvas AOD, Insight AOD ja Bitmoji AOD.

OxygenOS 13 tuo muutamia uudistuksia entuudestaan tuttuun aina päällä -näyttötilaan.

OnePlussan Spotifyn kanssa tekemän yhteistyön myötä uutena lisäyksenä tarjolla aina päällä -näytöllä ovat tiedot ja ohjaimet Spotify-kuuntelun osalta. Aina päällä -näyttö kertoo suoraan toistettavan kappaleen, artistin ja albumin. Lisäksi toistoa voi hallita ja kappaleita vaihtaa aina päällä -näytön painikkeilla.

Spotify tulee osaksi aina päällä -näyttötilaa OxygenOS 13:ssa.
Spotify tulee osaksi aina päällä -näyttötilaa OxygenOS 13:ssa.

OnePlus on kehittänyt myös jo aiemmin tarjolle olleita aina päällä -näytön Canvas AOD / Bitmoji AOD -muokkausmahdollisuuksia. Esimerkiksi muotokuvasta ääriviivat siluetiksi aina päällä -näytöllä poimiva Canvas AOD toimii OxygenOS 13:ssa tarkemmin ja jopa 50 prosenttia nopeammin. Bitmoji AOD mahdollistaa puolestaan edelleen Snachatin Bitmoji-hahmon esittämisen aina päällä -näytöllä ja Insight AOD esittää aikajanan päivän etenemisestä ja puhelimen käytöstä sen aikana.

Valituilla markkinoilla aina päällä -näyttötila saa uudistuksena lisäksi ilmoitukset ruokalähettitoimitusten etenemisestä. Aluksi tämä uusi toiminto on saatavilla vain Intiassa yhteistyössä Zomaton ja Swiggyn kanssa ja esittää aina päällä -näytöllä päivittyvän kartan toimituksen etenemisestä ja saapumisajasta. OnePlussan mukaan toiminto tulee myöhemmin laajenemaan muille markkinoille.

Kehittyneempi aina päällä -näyttöila on yksi keino, jolla OnePlussan tavoitteena on vähentää liikaa puhelimen käyttöä ja tuijottamista tarjoamalla tärkeitä tietoja kätevämmin ja nopeammin. Lisäksi mukana OxygenOS 13:ssa on edelleen myös Zen Mode -tila, joka poistaa puhelimen käytöstä valituksi ”rauhoittumisajaksi”.

Spatial Audio ja Dolby Atmos -tilaäänituki sekä Googlen parannuksia laitteiden väliseen yhteistoimintaan

OxygenOS 13 tuo myös parannuksia äänentoistoon. Mukana on tuki Spatial Audio -tilaäänelle dynaamisella pään seurannalla ja äänen mukautumisella pään liikkeiden mukaisesti yhdessä yhteensopivien kuulokkeiden kanssa. Tilaäänen toimintaa ja suuntaa voi myös kustomoida eri sovellusten osalta.

Lisäksi OxygenOS 13:ssa on tuki laajemman äänialan Dolby Atmos -tilaäänelle yhdessä yhteensopivien sovellusten kanssa.

OnePlus tukee OxygenOS 13:ssa Googlen Fast Pair -pikaparituksen yhteyteen tuomia parannuksia, jotka helpottavat yhdistämistä eri Bluetooth-laitteiden kanssa – kuulokkeiden ohella myös tablettilaitteiden, Android TV -älytelevisioiden ja Wear OS -älykellojen kanssa. Lisäksi äänentoisto on helppo siirtää laitteesta toiseen – esimerkiksi kuulokkeista toisiin kuulokkeisiin – Audio Switch -toiminnolla.

Mukana on myös tuki Googlen Nearby Share -pikajakotoiminnolle tiedostojen ja muiden kohteiden jakamiseksi ja vastaanottamiseksi vaivattomasti Android- ja Windows-laitteiden välillä.

App Streaming -toiminnolla on puolestaan mahdollista jakaa sisältöä laitteesta myös Chrome OS -tietokoneisiin.

Parannuksia yksityisyyteen ja turvallisuuteen

Yksityinen kassakaappi (Private Safe) uudistuu OxygenOS 13:ssa.
Yksityinen kassakaappi (Private Safe) uudistuu OxygenOS 13:ssa.

Yksityisyyden ja turvallisuuden osalta OxygenOS 13 sisältää muun muassa varoitukset ladattavien sovellusten sisältämistä mahdollisista yksityisyysriskeistä. Lisäksi OxygenOS 13 piilottaa sijainnin liityttäessä lähellä olevaan julkiseen Wi-Fi-verkkoon.

OxygenOS 13 tuo mukanaan myös Android 13:n uudistuksen, joka edellyttää sovellusten kysyvän lupaa ilmoitusten lähettämiseen.

Omat tiedostot -sovelluksesta löytyvä Yksityinen kassakaappi -toiminto (Private Safe) uudistuu OxygenOS 13:n osana 2.0 -versioksi. Toiminto mahdollistaa omien tietojen, kuten kuvien, videoiden ja asiakirjojen, salaamisen puhelimessa lisäsuojauksen ja salasanan taakse, joka pitää ne poissa myös muiden sovellusten ulottuvilta. OxygenOS 13:ssa Yksityinen kassakaappi uudistuu AES-salauksella, mikä parantaa suorituskykyä ja turvallisuutta.