Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Nokialle uusi toimitusjohtaja – Suri pois, johtoon nousee Pekka Lundmark

Nokian toimitusjohtaja vaihtuu.

Nokian hallitus on nimittänyt Pekka Lundmarkin Nokian toimitusjohtajaksi. Lundmark aloittaa uudessa tehtävässään arviolta 1.9.2020.

Lundmark toimii tällä hetkellä suomalaisen energiayhtiön Fortumin toimitusjohtajana. Ennen Fortumia Lundmark oli Konecranesin toimitusjohtaja ja toimi vuosina 1990-2000 erinäisissä johtotehtävissä Nokian palveluksessa, mukaan lukien strategia- ja liiketoiminnan kehitysjohtajana Nokia Networksillä.

Rajeev Suri, Nokian tämänhetkinen toimitusjohtaja, on antanut Nokian mukaan aiemmin yhtiön hallituksen ymmärtää, että hän harkitsee tehtävänsä jättämistä jossain vaiheessa tulevaisuudessa edellyttäen, että selkeä suunnitelma seuraajan osalta on olemassa. Nokian hallitus on toteuttanut järjestelmällisen seuraajahaun ja toiminut läheisessä yhteistyössä Surin kanssa kehittääkseen sisäisiä ja löytääkseen ulkopuolisia seuraajaehdokkaita. Prosessi kulminoitui tänään 2.3.2020, kun Nokian hallitus päätti Lundmarkin nimityksestä.

Suri jättää nykyisen tehtävänsä 31.8.2020 ja jatkaa Nokian hallituksen neuvonantajana 1.1.2021 asti. Toimitusjohtajakautensa aikana Nokialla ja Nokia Siemens Networksilla Suri johti merkittäviä rakenteellisia muutoksia televiestinnän infrastruktuuritoimialalla, perustavanlaatuista käännettä Nokia Siemens Networksin liiketoiminnassa mukaan lukien useiden ydinliiketoimintaan kuulumattomien toimintojen myymistä, huomattavaa kasvua yrityksen tuottoisassa patenttilisensointiliiketoiminnassa, Alcatel-Lucentin integraatiota sekä menestyksekästä siirtymistä Software ja Enterprise-liiketoiminta-alueille. Hänen johtajakautensa aikana Nokia nousi sijalta neljä alan toiseksi merkittävimmäksi yritykseksi.

Tänä vuonna Nokia petti heinä-syyskuun tulosjulkistuksen yhteydessä markkinoiden luottamuksen, kun se laski merkittävästi näkymiään myös kuluvalle vuodelle. Nokian markkina-arvo romahti 26 miljardista 18 miljardiin euroon, josta se sittemmin toipui takaisin yli 20 miljardin euron tasolle ennen viime viikon koronaviruksen aiheuttamaa yleistä markkinapaniikkia.

Syynä Nokian ongelmiin ovat olleet sen 5G-verkkolaitteiden kilpailijoita heikompi suorituskyky sekä liian korkea kustannustaso, jotka ovat syöneet Nokian kilpailukykyä ja mahdollisuutta kannattavaan liiketoimintaan mobiiliverkoissa. Nokia on luvannut tilanteen paranevan sitä mukaa, kun se saa laajennettua uusiin järjestelmäpiireihin perustuvien tukiasemien osuutta toimituksistaan.

Nokia vaihtaa tämän kevään yhtiökokouksessa myös hallituksen puheenjohtajaa, kun Risto Siilasmaa jättää hallituksen ja uudeksi puheenjohtajaksi on nousemassa ex-Nokia-johtaja Sari Baldauf.

Viime viikolla raportoitiin, että Nokia harkitsisi yhdessä neuvonantajien kanssa myös yritysjärjestelyitä, kuten omaisuuserien myyntiä, yhdistymistä kilpailijan kanssa ja muita vaihtoehtoja.

”Olen tyytyväinen, että Pekka on sopinut tulevansa Nokialle hetkellä, jossa Alcatel-Lucentin hankinta on takanamme ja 5G:n maailma edessämme”, sanoi Risto Siilasmaa, Nokian hallituksen puheenjohtaja. ”Hänellä on vankkaa kokemusta johtotehtävistä ja omistaja-arvon luomisesta isoissa B2B-yrityksissä, laaja-alaista kokemusta televiestintäverkoista, teollisuuden digitalisaatiosta sekä tärkeistä markkinoista, kuten Yhdysvalloista ja Kiinasta. Johtajana hänen painopisteenään ovat olleet strategian selkeyttäminen, operatiivisen toiminnan parantaminen sekä vahvan taloudellisen tuloksen luominen.”

”Minulla on kunnia saada mahdollisuus johtaa Nokiaa, ainutlaatuista yritystä, jossa on paljon potentiaalia ja lahjakkaita ihmisiä”, sanoi Lundmark. ”Voimme yhdessä luoda lisäarvoa osakkeenomistajille toteuttamalla Nokian tehtävää kehittää teknologiaa, joka yhdistää koko maailman. Olen vakuuttunut siitä, että yritys on asemoitu hyvin 5G-aikakaudelle, ja tavoitteenani on varmistaa, että lunastamme lupaukset asiakkaille, työntekijöille, osakkeenomistajille ja muille sidosryhmille. Vahvat arvot, johtavat innovaatiot ja vankkumaton sitoumus asiakkaita kohtaan ovat aina olleet keskeisiä Nokialle ja haluan jatkossa keskittyä näihin tekijöihin entistä enemmän.”

“Näiden 25 Nokia-vuoden jälkeen olen halunnut tehdä jotain uutta”, Suri sanoi. ”Nokia tulee aina olemaan osa minua ja haluan kiittää kaikkia, joiden kanssa olen työskennellyt ja jotka ovat auttaneet tekemään Nokiasta paremman yhtiön ja minusta paremman johtajan. Lähden yrityksestä uskoen vahvasti, että paluu parempaan tuloskehitykseen on näköpiirissä ja tuntien ylpeyttä siitä, mitä olemme saavuttaneet. Pekka on loistava valinta Nokialle. Odotan sujuvaa yhteistyötä hänen kanssaan siirtymäkauden aikana ja toivotan hänelle menestystä hänen uudessa roolissaan.”

“Haluan kiittää Rajeevia koko hallituksen puolesta hänen menestyksekkäästä työstään Nokialla”, sanoi Siilasmaa. ”Rajeevin luotettavuus, sitoutuminen ja vahva arvopohja ovat toimineet esikuvana nokialaisille. Tiedän, että aivan kuten minäkin, Rajeev tulee aina olemaan nokialainen.”

”Pekka on oikea henkilö johtamaan Nokiaa tulevina vuosina”, sanoi Sari Baldauf, Nokian hallituksen varapuheenjohtaja ja hallituksen puheenjohtajaehdokas. ”Odotan työskentelyä hänen ja yhtiön johtokunnan kanssa rakentaaksemme entistäkin vahvemman Nokian, joka on hyvässä asemassa tulevaisuutta varten.”

“Haluan myös kiittää Rajeevia henkilökohtaisesti”, jatkoi Baldauf. ”Hän on ollut keskeisessä roolissa Nokian merkittävässä muutoksessa yhdeksi televiestinnän infrastruktuuritoimialan johtavista yhtiöistä. Hänen aikaansa Nokialla kuvaavat merkittävät saavutukset, periksiantamaton asiakaskeskeisyys sekä selkeä sitoutuminen rakentaa yrityskulttuuri, joka pohjautuu sekä suorituksiin että keskinäiseen kunnioitukseen. Olen kiitollinen Rajeeville kaikesta hänen Nokialle tekemästään työstä.”