Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Nokia-älypuhelinten Android 10 -päivitykset myöhästyvät – lupaus uusimmasta Androidista on entistä kyseenalaisempi

Nokia-puhelinyhtiö HMD Global on julkaissut päivitetyn aikataulun Android 10 -käyttöjärjestelmäversion tulosta päivityksenä Nokia-älypuhelimille.

Twitterissä uuden aikataulun jakaneen HMD Globalin tuotejohtaja Juho Sarvikkaan mukaan HMD Global aikoo yhä yltää nopeimmaksi brändiksi koko tuoteportfolion päivittämisessä Android 10:een huomatta koronavirustilanteen vaikutuksista päivitysten viivästymiseen.

Aiemmin Nokia-älypuhelimista Android 10 on julkaistu päivityksenä Nokia 8.1:lle alkaen 9. lokakuuta ja Nokia 9 PureView’lle alkaen 5. joulukuuta, Nokia 7.1:lle alkaen 10. joulukuuta ja 6.-8. tammikuuta Nokia 6.1:lle, Nokia 6.1 Plussalle ja Nokia 7 Plussalle.

Tulevista päivityksistä ensimmäisen neljänneksen aikana HMD Global lupaa päivityksen enää vain Nokia 2.2:lle, kun aiemmin päivityksen piti saapua sen kanssa samoihin aikoihin myös Nokia 3.1 Plussalle, Nokia 3.2:lle ja Nokia 4.2:lle, ja myöhemmin ensimmäisen neljänneksen aikana vielä Nokia 1 Plussalle, Nokia 5.1 Plussalle ja Nokia 8 Siroccolle.

Nyt HMD Global lupaa Android 10 -päivityksen ensimmäisen ja toisen vuosineljänneksen taitteessa eli mahdollisesti vasta huhtikuussa Nokia 2.3:lle, Nokia 3.2:lle, Nokia 4.2:lle, Nokia 6.2:lle, Nokia 7.2:lle, Nokia 3.1 Plussalle ja Nokia 8 Siroccolle.

Nokia 5.1 Plussalle ja Nokia 1 Plussalle päivitys on tulossa vasta pidemmällä toisen vuosineljänneksen aikana, ja vielä niitä myöhemmin Nokia 2.1:lle, Nokia 3.1:lle, Nokia 5.1:lle ja Nokia 1:lle.

Kokonaisuutena päivitysten siirtyminen ainakin 1-2 kuukaudelle eteenpäin monien mallien osalta on suuri pettymys huomioiden HMD Globalin lupaus ja markkinointi liittyen ”aina uusimpaan Androidiin”. Esimerkiksi Nokia 7.2 -puhelinta markkinoitiin jo loppuvuodesta näkyvästi ”aina uusin Android” -maininnalla, vaikka väite ei käyttöjärjestelmäversion osalta ole tähän mennessä pitänyt paikkaansa lainkaan puhelimen myynnissä olon aikana sen ollessa varustettu vielä Android 9 Piella.

Alla on aiempi aikataulu. Päivitetty aikataulu kuvana löytyy yltä jutun alusta.

Aiemmin elokuussa julkaistu Android 10 -aikataulu Nokia-älypuhelimille.
Aiemmin elokuussa julkaistu Android 10 -aikataulu Nokia-älypuhelimille.

Google julkaisi Android 10:n omille Pixel-älypuhelimilleen 3. syyskuuta.

Android 10 sisältää monia uudistuksia vakio-Androidiin. Näitä ovat käyttöliittymässä esimerkiksi käyttöjärjestelmän laajuinen tumma tila ja uudistettu yksinkertaisempi pyyhkäisyelenavigointi.

Uusilla pyyhkäisyeleillä takaisinpäin pääsee jatkossa näytön sivureunasta pyyhkäisemällä, kotinäkymään siirtyminen onnistuu pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin ja sovellusten välillä voi siirtyä suoraan näytön alareunassa sivuttain pyyhkäisemällä.

Uusia ominaisuuksia Android 10:ssä ovat esimerkiksi kuulokkeiden kanssa käytettävä kuulemista helpottava äänivahvistintoiminto, uusi nopeammin toimiva jakonäkymä ja valittujen sovellusten ilmoitukset käytöstä poistava Focus Mode -keskittymistila osana Digitaalista hyvinvointia. Myös Android Auto on jatkossa valmiina osa Android 10 -käyttöjärjestelmää ilman erillistä sovellusasennusta. Ilmoituksissa tarjolla voi olla älykkäiden vastausten ohella myös älykkäitä toimintoehdotuksia, kuten ehdotus karttasovelluksen avaamisesta. Myöhemmin osaksi Android 10 -järjestelmää on tulossa vielä myös kaikki laitteella toistettavat videot ja äänisisällöt haluttaessa tekstittävä Live Caption -ominaisuus.

Android 10 tuo myös parannuksia yksityisyysasetuksiin ja tiukennuksia sovellusten sijaintitiedon käyttöön sekä uusia teemavalintoja. Pinnan alla Android 10 sisältää myös monia lisäyksiä, kuten tuen HDR10+:lle ja AV1-videokoodekille.

Android 10 tuo mukanaan myös 65 uutta emojia.