Monien Android-käyttäjien puhelimissa huolestuttava ongelma – varmuuskopiot ovat voineet jäädä toteutumatta

Monet eri Android-älypuhelinten käyttäjät ovat raportoineet tasaisesti kasvavissa määrin viime kuukausien aikana yllättävästä ongelmasta: tuntemattomasta syystä puhelinten Google Drive -varmuuskopiointitoiminto on lakannut toimimasta.

Asian on nostanut nyt esiin Android Police -sivusto. Raportteja ongelmasta on kasaantunut kuluvan vuoden aikana eri palstoille, myös Googlen omalle tukifoorumille. Ongelman takia manuaalinen varmuuskopiointi tai taustalla toimiva automaattinen varmuuskopiointi kumpikaan eivät toimi.

Asetuksista Järjestelmä-osion kautta löytyvässä varmuuskopiointivalikossa valinnat varmuuskopioinnin suorittamiseksi näkyvät vain harmaina eikä niitä voi näin valita.

Ongelma ei ole rajoittunut vain tiettyyn käyttöjärjestelmäversioon tai vain tietyn valmistajan laitteisiin, sillä saman tilanteen ovat kohdanneet niin Android 9 Pien kuin Android 10:n käyttäjät Googlen Pixel-puhelimissa ja esimerkiksi Motorola-, OnePlus-, Samsung ja Huawei-puhelimissa.

Vakavin seikka ongelmassa on sen huomaamattomuus. Varmuuskopioinnin toteeutumatta jäämisestä ei tule tässä yhteydessä minkäänlaista ilmoitusta, joten moni ei ole omalta osaltaan ongelmasta edes tietoinen. Toimimattomuus ei koske kaikkia tai edes välttämättä suurta osuutta Android-laitteita, mutta pienikin osuus miljardeissa laskettavista Android-laitteista tarkoittaa kuitenkin suurta joukkoa.

Google ei ole toistaiseksi kommentoinut tilannetta, joten mahdollisesta korjauksesta ei ole mitään tietoa.

Ongelman kohdannet käyttäjät ovat löytäneet ongelman ratkaisemiseksi kikan. Puhelimen lukituksen poistaminen käytöstä nimittäin vapauttaa varmuuskopioinnin toimimaan jälleen normaalisti, ainakin puhelimen uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Lisäksi osa käyttäjistä on pyrkinyt korjaamaan ongelmaa myös ADB-komennoilla järjestelmää muokkaamalla.