Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Miksi ihmeessä Apple poisti iPhonen kuulokeliitännän? Tässä syy

Yksi eilen julkistetun Apple iPhone 7:n erikoisuuksista on perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän poistuminen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maailmanlaajuinen iso älypuhelinvalmistaja poistaa liitännän puhelimestaan.

Kyse ei ole aivan pienestä muutoksesta, sillä liitännän poistaminen koskettaa valtaosaa iPhonen käyttäjistä.

Mitä tämä sitten merkitsee? Jos olet aikeissa hankkia iPhone 7:n, musiikkia voi kuunnella vain langattomille bluetooth-kuulokkeilla tai lightning-liitännällä varustetuilla kuulokkeilla. Sellaisia on jo markkinoilla, mutta hinta on peruskuulokkeita suolaisempi.

Adapteri on siis muistettava pitää mukana, jos aiot kuunnella musiikkia "vanhanmallisilla" kuulokkeillasi.

Kolmas vaihtoehto on käyttää adapteria, joka tulee iPhone 7:n tuotepakkauksen mukana. Adapteri on siis muistettava pitää mukana, jos aiot kuunnella musiikkia "vanhanmallisilla" kuulokkeillasi.

Apple on tehnyt ennenkin omalaatuisia ratkaisuja. Se on muuttanut useampaankin otteeseen latausliitännän kokoa, jolloin vanhat laturit ovat jääneet käyttökelvottomiksi. Se on poistanut kannettavistaan lähes kaikki mahdolliset liitännät. Kaikki käyttäjät eivät ole nielleet muutoksia, useimmat ovat. Ongelma liitäntöjen poistamisessa on käytännöllisyydessä. Laitteiden käyttäjien on hankittava erillisiä adaptereita tai siirryttävä kokonaan pilvitallennukseen.

Liitäntöjen poistamisen etuna on kasvava tila laitteen sisällä, jolloin sitä voidaan jättää esimerkiksi isommalle akulle.

Tämän takia ratkaisu tehtiin

Syy kuulokeliinnnän poistoon on osittain perusteltu. Apple haluaa tehdä puhelimistaan aikaisempaa paitsi ohuempia, myös luotettavampia. Totta onkin, että moni käyttäjä arvostaa älypuhelimen ohutta muotoilua. Samaan aikaan Apple haluaa kehittää kuulokkeilla kuunneltavan musiikin laatua, johon se uskoo päästävän irtautumalla perinteisestä kuulokeliitännästä. Liitännän poistaminen mahdollistaa myös vesitiiviin rakenteen toteuttamisen aikaisempaa helpommin.

Väite lightning-liitännällä varustettujen kuulokkeiden paremmasta äänenlaadusta perinteisiin kuulokkeisiin verrattuna ei ole välttämättä tuulesta temmattu. Lightning-liitäntää käyttämällä kuulokevalmistajat voivat käyttää laadukkaampia äänisiruja, jotka voivat olla myös aikaisempaa suurempia ja enemmän virtaa kuluttavia, koska äänipiiri voidaan sijoittaa suoraan kuulokkeisiin. Lightning-liitäntä tarjoaa kuulokkeille enemmän virtaa, josta voi olla hyötyä taustamelukuulokkeiden kehittäjille. Kuulokkeet voidaan toteuttaa ilman omaa akkua, jolloin niiden koko pienenee ja hinta halpenee.

Vaikka aikaisemmissakin iPhone-malleissa on ollut lighning-liitäntä, perinteisen kuulokeportin poistamisella Apple suuntaan valmistajien kiinnostusta entistä enemmän sen omaa liitäntää kohtaan.

Tavallisen käyttäjän kannalta muutoksella ei kuitenkaan ole merkitystä. Todennäköisesti suurin osa perustallaajista käyttää paljon mieluummin perinteistä liitäntää kuin sijoittaa satoja euroa lightning-kuulokkeisiin.

Apple voi tehdä muutoksensa melko rauhallisin mielin, sillä se tietää, että kymmenet miljoonat iPhone 7:n ostajat siirtyvät ennen pitkää kuuntelemaan musiikkia lightning-kuulokkeilla.

Käyttäjien kannalta olisi silti parasta, että älypuhelimissa käytetään jatkossakin yhtä ja samaa kuulokeliitäntää.