Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iPhone X:stä on kaksi eri versiota - miten Suomessa myyty pärjää toiselle?

Kuten jo iPhone 7 -puhelinten yhteydessä, toi Apple tänä vuonna myös uudet iPhone 8, iPhone 8 Plus ja iPhone X -puhelimet myyntiin eri markkinoilla joko Qualcommin tai Intelin modeemipiirillä varustettuna. Modeemi vastaa puhelimessa sen mobiiliverkkoyhteyksien toiminnasta.

iPhone 7 -puhelinten osalta Qualcomm-versio osoittautui mittauksissa Intel-versiota, jona iPhoneja nykyään muun muassa Suomessa myydään, nopeammaksi. Yllättäen tuoreen tilastotiedon mukaan iPhone X:n osalta tilanne olisi erilainen.

SpeedSmart-testisovelluksen tilastot kertovat nimittäin Intel-version iPhone X:stä toistaiseksi yltäneen sovelluksen kautta tehdyissä nopeusmittauksissa Qualcomm-versiota parempiin lataus- ja lähetysnopeuksiin.

SpeedSmart-sovelluksen tilastoihin perustuva vertailu iPhone X:n Qualcomm- ja Intel-version mobiiliverkkoyhteyden nopeuksista.
SpeedSmart-sovelluksen tilastoihin perustuva vertailu iPhone X:n Qualcomm- ja Intel-version mobiiliverkkoyhteyden nopeuksista.

Intel-versio on yltänyt muutamaa megabittiä suurempiin nopeuksiin Yhdysvalloissa niin AT&T- kuin myös T-Mobile-operaattorin verkoissa.

Mielenkiintoisesti molemmissa kuitenkin Intel-version viiveet ovat Qualcomm-versiota suurempia: AT&T:llä keskimäärin 41,84 vs. 38,50 millisekuntia ja T-Mobilella 54,23 vs. 50,05 millisekuntia. Viive mittaa yksinkertaistetusti aikaa, joka kuluu aluksi tiedonsiirtopyyntöön palvelimelta. Käytännössä pienemmällä viiveellä on tiedonsiirtonopeuden ohella erittäin suuri merkitys todellisessa käyttökokemuksessa. Kokonaisuutena iPhone X:n Qualcomm- ja Intel-versio vaikuttavat varsin tasaväkisiltä ja selkeää voittajaa kaksikon väliltä on näillä tiedoilla vaikea julistaa.

Kuten iPhone 7:ssä, myös iPhone X:ssä ja iPhone 8 -puhelimissa Applen tiedetään jättäneen merkittävän osan Qualcommin piirin resursseista hyödyntämättä. Mikäli iPhonessa käytössä olisi muun muassa edistyneempi antenniratkaisu, olisi Qualcommin piirillä mahdollista yltää korkeampiin tiedonsiirtonopeuksiin.

Tiettävästi uusien iPhone-puhelinten mobiiliverkkoyhteyden tiedonsiirtonopeus rajoittuu enintään 600 megabittiin sekunnissa. Markkinoilla on jo useita Android-puhelimia, jotka yltävät 1 gigabittiin ja esimerkiksi Huawei Mate 10 Pro on nostanut maksimilukemat jo 1,2 gigabittiin sekunnissa.

YouTube-tili Booredatwork onkin vertaillut iPhone X:n tiedonsiirtonopeutta Samsungin Galaxy Note8:aan. Vertailussa iPhone X jää selvästi jälkeen, ja saavutetut nopeudet ovat yleisesti ottaen vain noin puolet Galaxy Note8:sta.

Mobiiliverkkoyhteyksien nopeus yksi osa-alueiesta, joilla iPhone ei Android-puhelimille tällä hetkellä pärjää.