iPhone 7 -ensiarviot ovat yhtä mieltä: tämä iPhonen uudistuksista on outo

Applen keskiviikkona julkistamat iPhone 7 ja iPhone 7 Plus -sisältävät uudistuksia kauttaaltaan – niin kamerat, näytöt, sisuksista löytyvä järjestelmäpiiri kuin myös stereokaiuttimet ovat kaikki uutta.

Mutta niin on myös kotinäppäin, joka on nyt muutettu liikkumattomaksi, kapasitiiviseksi kosketuspainikkeeksi, jonka painallusvaste luodaanvärinämoottorilla. Toimintaperiaate on vastaava kuin aiemmin Applen MacBook-tietokoneiden Force Touch -taso-ohjaimissa.

Samalla kun uusien iPhone-mallien kamerat ja muun muassa uusi kiiltävä peilimusta värivaihtoehto ovat keränneet julkistustilaisuudessa paikalla olleilta jo kiittäviä ensiarvioita, on suhtautuminen uuteen kotinäppäimeen ollut huomattavasti vaisumpaa.

– Se on kamala, toteaa The Vergen Dieter Bohn uudesta kotinäppäimestä.

Hänen mukaansa näppäimestä ei saa vastaavaa tuntumaa kuin MacBookeissa, joissa värinävaste saa todella aikaan tunteen todellisesta painalluksesta.

– Se ei tunnu painikkeelta ollenkaan. Se on pettymys, summaa Bohn.

– Hitto, että uusi kotinäppäin on outo, toteaa puolestaan Chris Velazco Engadgetilta.

Hänen mukaansa uusien iPhone-käyttäjien sijaan erityisesti pitkään iPhonea käyttäneiden tulee todella totuttautua uuteen näppäimeen. Myös Velazcon mukaan tuntuma on erilainen kuin MacBookeissa eikä värinävasteen tuntuma ole näppäimen painalluksen kaltainen.

–Se vaatii totuttautumista. Se ei tunnu pahalta, mutta on todellakin erilainen, arvioi hieman positiivisemminkin Brian Heater TechCrunchilta.

– Haptisen palautteen saaminen Taptic Engine -värinämoottorilta painalluksen yhteydessä on selvästi vähemmän tyydyttävää kuin mutkailemattomastihyvän fyysisen näppäimen painallus, kuvailee Heater.

Myös varmuuden vakuudeksi hänkin on sitä mieltä, ettei tuntuma vastaa MacBookien taso-ohjainten toteutusta.

Asetuksista iPhone 7 -ouhelimissa uuden kotinäppäimen värinävasteen voi valita kolmesta eri voimakkuudesta, joista TechCrunchin Heaterin mukaan voimakkain vastaa tuntumaltaan eniten normaalia näppäintä.

Uusi kotinäppäin myös tunnistaa painallusvoiman iPhonen 3D Touch -näytön tavoin eli se osaa erotella nopeat napautukset vahvemmista painalluksista.

Uusi kosketuksen tunnistava kotinäppäin toimii yhteistyössä Taptic Engine -värinämoottorin kanssa.

Uusia iPhoneja lavalla perinteisesti esitelleen Applen markkinointijohtaja Phil Schillerin mukaan uusi kotinäppäin on aiempaa herkempi, kestävämpi sekä muunneltavampi.

Kestävyys on tervetullutta, sillä vähemmän vaurioherkkiä liikkuvia osia tarkoittaa yleensä parempaa luotettavuutta ja kotinäppäimet ovat olleet iPhone historiassa yksi ongelma-alue.

Lisäksi kotinäppäimen muutos on varmasti avittanut myös uuden iPhonen täyden vedenkestävyyden saavuttamisessa – kuten myös 3,5 millimetrin kuulokeliitännän poistuminen.

Applen huhutaan myös olevan luopumassa täysinerillisestä kotinäppäimestä ensi vuonna laajemmin ulkoisesti uudistuvassa iPhonessa. Vielä ei ole kuultu, miten tämä käytännössä tapahtuisi eli integroitaisiinko kotinäppäin jatkossa tavalla tai toisella näytön osaksi.