Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iPadien käyttöjärjestelmä on pian iPadOS – suuri päivitys tuo muutoksia jokapäiväiseen käyttöön

Apple nimeää uuden version myötä sen iPad-tablettilaitteiden käyttöjärjestelmän uudelleen: iOS:n tilalla iPadeissa on jatkossa iPadOS. Muutos nimessä korostaa käyttöjärjestelmään iPadeille tulevien lisäominaisuuksien ja erojen kasvua iPhonen iOS-käyttöjärjestelmästä.

iPadOS on tulossa päivityksenä valmiina julkaisuversiona syksyllä iPad Air 2:lle ja uudemmille, kaikille iPad Pro -malleille, 5. sukupolven iPadille ja uudemmille sekä iPad mini 4:lle ja uudemmille. Sovelluskehittäjät saavat beetatestiversion jo tänään ja ensimmäinen julkinen beetatestiversio julkaistaan myöhemmin tämän kuun aikana.

iPadOS sisältää myös useimmat iOS 13:n uudistuksista, kuten vaihtoehtoisen käyttöliittymän tumman tilan, ja tuo näiden päälle iPadille räätälöityjä lisiä.

iPadOS on optimoitu paremmin iPadien suuremmalle näytölle. Tämä näkyy heti kotinäkymässä, johon on nyt mahdollista vetää widget-sovellukset, kun ne aiemmin ovat löytyneet vain omasta erillisestä näkymästään. Lisäksi kotinäkymän sovellusruudukko on aiempaa tiiviimpi, joten yhteen näkymään mahtuu enemmän sovelluksia.

 

Moniajoa uudistuu myös jälleen merkittävästi.

Uutta on mahdollisuus avata samasta sovelluksesta useita ikkunoita. Tämän rinnalla Apple lisää uuden Exposé-näkymän, jossa näkyvät helposti kaikki samasta sovelluksesta avoinna olevat ikkunat.

Lisäksi Apple on uudistanut jälleen hieman pienen sovellusikkunan lisäämistä pääsovelluksen rinnalle ja mahdollistaa useiden pikkunäkymien välillä siirtymisen sivusuunnassa pyyhkäisemällä kuten iPhoneissa.

Edelleen mahdollista on lisätä useita tiloja, joissa voi olla useampia sovelluksia rinnakkain auki.

Näppäimistön saa avattua iPadOS:ssä haluttaessa pienikokoisena näytön kulmaan.

Kaksi Word-asiakirjaa auki rinnakkain.
Kaksi Word-asiakirjaa auki rinnakkain.

Apple parantaa myös Safari-verkkoselainta iPadOS:ssä pyrkien tekemään siitä paremmin työpöytäkäyttöä vastaavan tukien näin paremmin esimerkiksi Googlen toimistosovelluksia sekä WordPressiä. Osana tätä Safariin tulee myös latausten hallinta, tuki näppäimistöoikoteille sekä muita lisäyksiä, kuten parannettu välilehtien hallinta.

Asiakirjojen kanssa työskentelyä on myös pyritty helpottamaan. Näytön reunasta löytyvästä selauspalkista voi nyt napata kiinni ja siirtyä haluttuun kohtaan asiakirjassa helposti. iPadOS tuo myös uusia kolmen sormen eleitä tekstin leikkaamiseen, kopiointiin ja liittämiseen ja esimerkiksi viimeisimmän muutoksen peruminen onnistuu jatkossa kolmen sormen pyyhkäisyllä.

Apple Pencil -kynän latenssia eli viivettä iPadOS pienentää 20 millisekunnista 9 millisekuntiin. iPadOS:ssä on myös uudistettu käyttöliittymä Pencil-kynän jäljen valitsemiselle.

iPadeihin voi jatkossa liittää myös USB-levyn tai SD-muistikortin, ja niiden sisältämät tiedot näkyvät uudistetussa Tiedostot-sovelluksessa. Muuta uutta sovelluksessa ovat tuki iCloud-kansioiden jakamiselle, SMB-tiedostopalvelimille kirjautumiselle, tiedostojen esikatselulle ja pikatoiminnoille, näppäimistöoikoteille sekä tiedostojen pakkaamiselle ja purkamiselle. Käyttöliittymä on uudistettu uudella kolumninäkymällä.

iPadOS:ään voi myös ladata ja asentaa lisää fontteja. Niitä tulee saataville laajalta joukolta (Adobe, DynaComware, Monotype, Morisawa ja Founder) App Storen kautta.