Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iOS 14 julki: tällaisia uudistuksia iPhoneen on tulossa – muun muassa kotinäkymä menee uusiksi

Apple on esitellyt seuraavan merkittävän käyttöjärjestelmäversion iPhonelle, iOS 14:n.

iOS 14:n odotetaan tulevan saataville tavalliseen tapaan syksyllä. Ensimmäisenä Apple julkaisee uusista ohjelmistoista nyt beetatestiversiot rekisteröityneille sovelluskehittäjille, mitä seuraa julkisesti saatavilla oleva beeta lähiaikoina.

iOS 14 tulee saataville iPhone 6s:lle ja uudemmille.

Uudistettu kotinäkymä

iOS 14 uudistaa kotinäkymää perustavan laatuisella tavalla: sovelluskuvakkeita voi nyt laajentaa kotinäkymään eri kokoisiksi widget-pienoissovelluksiksi, kun aiemmin kotinäkymässä on ollut vain sovelluskuvakkeita ja niiden kansioita.

Esimerkiksi Sää-sovellus voi kertoa laajemmin säästä ja Aktiivisuus-widget sisältää tiedot.

Aiempaan tapaan widget-pienoissovelluksille on edelleen myös kotinäkymän vasemmalla puolella myös erillinen Tänään-näkymänsä, josta widget-pienoissovelluksia voi kuitenkin nyt raahata myös sovelluskuvakkeiden joukkoon kotinäkymään.

Käyttäjä voi luoda widgeteistä myös Smart Stack -pinoja, joissa esitettävä widget vaihtuu älykkäästi ajan, sijainnin ja aktiviteetin mukaan.

 

Lisäksi tarjolle tulee uusi erillinen App Library -näkymä, joka järjestää kaikki sovelluskuvakkeet automaattisesti eri kategorioiden mukaan kansioihin. Sen myötä halutessaan tavalliset useat eri sovellussivut voi myös piilottaa kokonaan käytöstä. App Library sijaitsee kotinäkymien oikealla puolella.

Kussakin App Library -näkymän kansiossa ensimmäisenä näkyvät eniten käytetyimmät sovellukset.

 

Kuva kuvassa -toiminto ja pienemmät puheluilmoitukset

iOS 14 tuo uuden kuva kuvassa -toiminnon, joka mahdollistaa videon katselun jatkamisen muihin sovelluksiin siirryttäessä.

Halutessaan videon voi pienentää kokonaan pois ruudulta mutta ääni pysyy edelleen kuuluvissa.

Lisäksi saapuvista FaceTime- ja äänipuheluista iOS 14 ei enää ilmoita koko ruudulla, mikäli iPhonea jo valmiiksi käytetään puhelun saapuessa, vaan pienemmällä ja vähemmän häiritsevällä ilmoituksella näytön yläreunassa.

Päivitetty Siri

Applen virtuaaliavustaja Siri on jatkossa käyttöliittymältään aiempaa huomaamattomampi. Siri ei enää valtaa koko näyttöä, vaan ainoastaan kysyttyjen tietojen tai tehtävien esittämiseen vaadittavan tilan.

Siriä voi myös jatkossa käyttää ääniviestien lähettämiseen.

Uutuutena Siri saa myös Google Kääntäjän kaltaisen käännösominaisuuden. Suomi ei kuitenkaan ole 11 ensimmäisen tuetun kielen joukossa. Käännökset tapahtuvat suoraan itse laitteessa.

Lisäksi viestien, muistiinpanojen, sähköpostin ja muiden tekstien sanelu tapahtuu nyt suoraan itse laitteessa eikä vaadi enää laskentaa verkossa.

 

Päivitetty Viestit-sovellus

Uudistetussa Viestit-sovelluksessa voi jatkossa kiinnittää valittuja keskusteluja pysyvästi esille, jotta ne ovat helpommin löydettävissä. Keskustelun voi myös koristella ryhmäkuvalla.

iMessage-ryhmäkeskusteluihin iOS 14 tuo ketjutetut vastaukset kuin myös @maininnat. Tavoitteena on näillä uudistuksilla selkeyttää ryhmäkeskustelujen seuraamista.

Memoji-kuvakkeiden kustomointiin päivitetty Viestit-sovellus tuo yli 20 uutta tyylimahdollisuutta.

Päivitetty Kartat-sovellus ja CarPlay

Applen päivitetyt kartta-aineistot laajentuvat uusiin maihin, kuten Kanadaan ja Isoon-Britanniaan.

Lisäksi uutena lisäyksenä Applen Kartat-sovellukseen tulossa ovat eri kumppanien kanssa yhteistyössä luodut oppaat.

iOS 14:n Kartat-sovellus tuo mukaan myös erilliset reittiohjeet pyöräilyyn New Yorkissa, Los Angelesissa, San Franciscossa sekä Kiinan useissa kaupungeissa, kuten Pekingissä ja Shanghaissa. Kartat kertoo pyöräilytietojen yhteydessä myös reitin ylä- ja alamäistä.

Lisäksi myös sähköautoille tulevat omat reittiohjeet, jotka huomioivat nousut ja laskut, sään sekä matkalla olevat latausmahdollisuudet. Apple tekee tältä osin aluksi yhteistyötä BMW:n ja Fordin kanssa.

Applen CarPlay-näkymä uudistuu uusilla taustakuvilla sekä sovelluskategorioilla, kuten sähköautojen lataussovelluksilla.

CarKey

Yhdessä autonvalmistajien kanssa Apple tekee iPhonesta tai Apple Watchista jatkossa myös auton avaimen. Auton ovi aukeaa toiminnossa aluksi NFC-lähiyhteyden avulla. Ensimmäisenä Applen CarKeyta tukee uusi vuosimallin 2021 BMW:n 5-sarja.

CarKey tulee saataville iOS 14:n lisäksi jo iOS 13:n osana ensi kuusta alkaen.

CarKey mahdollistaa myös auton digitaalisten avainten jakamisen muille käyttäjille – sekä luonnollisesti myös avainten poistamisen käytöstä etänä.

Apple kertoi myös myöhemmin CarKeyn päivittyvän vielä Ultra Wideband -teknologialla, jota jo iPhone 11 -puhelinten U1-piiri tukee. Tämän uuden tarkan paikannusteknologian myötä auton ovet avautuvat lukituksesta ilman tarvetta ottaa puhelinta pois taskusta tai laukusta. UWB-pohjainen CarKey on tulossa saataville ensi vuonna.

App Clip -kevytsovellukset

Uutena vaihtoehtona täysille sovelluksille Apple esittelee App Clip -kevytsovellukset. Esimerkkinä näistä Apple antoi sähköautojen lataamisen, sähköpotkulautojen vuokraamisen ja ruokatilaukset App Clip -sovelluksina. Näiden käyttö ei enää jatkossa välttämättä vaadi sovelluksen asentamista ja siihen kirjautumista.

App Clip -sovellus voi avautua linkistä, erityisestä App Clip -koodista, QR-koodista tai lähiyhteyttä hyödyntävästä NFC-tagista.

App Clip -sovellukset mahdollistavat helpon maksamisen Apple Pay -maksuilla sekä toimivat ilman erillistä kirjautumista Applen kirjautumisjärjestelmän avulla.

Mahdollisuus asettaa oletusselain- ja -sähköpostisovellus

iOS 14 mahdollistaa ensi kertaa käyttäjlle oletuksena käytettävän verkkoselain- ja sähköpostisovelluksen valinnan.

Kyseessä on yksi yleisimmin toivotuista uudistuksista iOS-käyttöjärjestelmään.

Uudistuksia sovelluksiin

Myös monet muut Applen sovellukset saavat erillisiä pieniä uudistuksia iOS 14:ssä.

Esimerkiksi Safari-verkkoselain tarjoaa jatkossa verkkosivustoista yksityisyysraportin ja kertoo käytettyjen salasanojen paljastumisesta tietovuodoissa.

Terveys-sovellus päivittyy uusilla uniseurannan ja -hallinnan toiminnoilla sekä uudella terveyden tarkistuslistalla, joka käy läpi turvallisuuden kannalta tärkeimmät toiminnot ja niiden käyttöönoton.

Sää-sovellus päivittyy ilmoituksilla merkittävistä säätapahtumista sekä Yhdysvalloissa myös tulevan tunnin tarkasta minuuttikohtaisesta sade-ennusteesta.