Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iOS 13 ja watchOS 6 julkaistaan 19. syyskuuta, iPadOS 13 myöhemmin 30. syyskuuta

Apple on kertonut tänään tilaisuudessaan uusien tuotteiden julkistamisen ohella myös jo kesäkuussa ensiesittelemiensä käyttöjärjestelmäpäivitysten julkaisusta.

iOS 13 iPhoneille ja iPod toucheille ja watchOS 6 Apple Watch Series 3:lle ja uudemmille julkaistaan 19. syyskuuta. watchOS 6:n julkaisu Apple Watch Series 1:lle ja Series 2:lle tapahtuu myöhemmin tänä syksynä.

iPadOS 13 iPadeille julkaistaan 30. syyskuuta ja macOS Catalina Maceille lokakuussa.

iOS 13 iPhoneille ja iPod touchille

iOS 13 tulee saataville iPhone 6s:lle ja uudemmille, iPhone SE:lle sekä 7. sukupolven iPod touchille. iPhone 5s, iPhone 6 ja iPhone 6 Plus putoavat nyt siis pois päivitysten piiristä.

Mukana iOS 13:ssa on lukuisia uudistuksia. Näitä ovat muun muassa käyttöjärjestelmän laajuinen tumma tila, suorituskykyparannukset (esimerkiksi nopeampi Face ID ja sovelluslataukset ja -päivitykset), vakionäppäimistön pyyhkäisykirjoitus, näyttävämmäksi uudistettu Kuvat-sovellus, kattava videoeditori, Memoji-tarrat, uudistuksia Sirin toimintaan (muun muassa luonnollisempi ääni), uudistettu CarPlay-näkymä, täysin uusittu Muistutukset-sovellus, aiemmat Etsi iPhone ja Etsi ystäväni -sovellukset korvaava uusi Missä on…? -sovellus sekä yksityisyysparannuksia ja kirjautumismahdollisuus Apple-tilillä sovelluksiin.

Osa alun perin iOS 13:n osaksi esitellyistä ominaisuuksista on lisäksi tulossa myöhemmässä iOS 13.1:ssä, joka julkaistaan 30. syyskuuta.

 

iOS 13 tuo muun muassa tumman tilan.
iOS 13 tuo muun muassa tumman tilan.

iPadOS 13 iPadeille

iPadin käyttöjärjestelmällä on jatkossa oma nimensä, iPadOS. iPadOS 13 sisältää iOS 13:n uudistukset mutta lisäksi iPadille ja muun muassa sen suuremmalle näytölle räätälöityjä uudistuksia. Esimerkiksi kotinäkymässä widgetit saa iPadeissa jatkossa sovellusruudukon rinnalle samaan näkymään ja usean sovelluksen yhtäaikaista käyttöä on jälleen uudistettu. Uutta myös on mahdollisuus avata samasta sovelluksesta useita ikkunoita. Muita iPadista tehokkaamman työkalun tekeviä parannuksia ovat täyden työpöytäkokemuksen tarjoava Safari-verkkoselain, pienempi viive Apple Pencil -kynässä, tuki USB-levyille ja muistikorteille Tiedostot-sovelluksessa sekä mahdollisuus asentaa käyttöön eri fontteja.

iPadOS tulee iPad Air 2:lle ja uudemmille, kaikille iPad Pro -malleille, 5. sukupolven iPadille ja uudemmille sekä iPad mini 4:lle ja uudemmille.

 

iPadOS sovittaa käyttöjärjestelmän paremmin iPadien suuremmille ruuduille, minkä lisäksi muun muassa moniajo uudistuu jälleen.
iPadOS sovittaa käyttöjärjestelmän paremmin iPadien suuremmille ruuduille, minkä lisäksi muun muassa moniajo uudistuu jälleen.

watchOS 6 Apple Watcheille

watchOS 6 -päivitys tuo App Store -sovelluskaupan käytettäväksi suoraan Apple Watchissa tehden kellon toiminnasta jälleen astetta itsenäisempää. Myös Siri oppii uusia asioita, kuten tunnistamaan biisejä. Aktiivisuustoimintoja Apple vie eteenpäin pidemmän aikavälin muutoksia esittävillä trendeillä, minkä lisäksi terveysominaisuuksiin on panostettu uudella sovelluksella naisten kuukautiskierron seurantaan sekä ympäristön meluisuuden seurannalla. watchOS 6 tuo Apple Watchiin ensi kertaa myös Äänikirjat-, Laskin- ja Sanelin-sovellukset sekä uudistetun Muistutukset-sovelluksen. Luonnollisesti päivityksessä mukana on vielä uusia kellotauluja.

watchOS 6 tulee saataville kaikille samoille Apple Watch -malleille kuin edeltäjänsä watch OS 5, joten tuki ulottuu Apple Watch Series 1:een asti.

 

watchOS 6 tuo uusia sovelluksia, kellotauluja ja App Storen.
watchOS 6 tuo uusia sovelluksia, kellotauluja ja App Storen.

macOS Catalina Maceille

Mac-tietokoneiden uuden käyttöjärjestelmäversion macOS Catalinan merkittävimpiä uudistuksia ovat iTunesin korvautuminen erillisillä Musiikki-, TV- ja Podcastit-sovelluksilla sekä Project Catalyst, joka tarjoaa sovelluskehittäjille helpon mahdollisuuden kääntää iPadille kehittämänsä sovellukset myös Mac-sovelluksiksi. Muita uudistuksia ovat iPadin käytön lisänäyttönä/kosketuslevynä mahdollistava Sidecar, iOS 12:sta tuttu Ruutuaika-kokonaisuus, parannuksia turvallisuuteen sekä lukuisat uudistukset yksittäisiin sovelluksiin.

 

macOS Catalina heittää hyvästit iTunesille.
macOS Catalina heittää hyvästit iTunesille.

tvOS 13 Apple TV:lle

Päivityskimaran täydentävä tvOS 13 -käyttöjärjestelmäversio tuo Apple TV:lle räätälöidymmät suositukset mahdollistavan useamman käyttäjätilin tuen, uudistetun kotinäkymän, uusia näytönsäästäjiä ja muiden Apple-laitteiden tavoin tuen valituille Xbox- ja PlayStation-peliohjaimille.