Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Onko sinulla iPhone 5 tai iPhone 5c? Et saa enää merkittävää iOS-päivitystä

Apple esitteli maanantaina käynnistyneen WWDC-konferenssin avauksessa iOS 11 -käyttöjärjestelmän, joka virallisesti julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Uuden iOS:n julkaisu pudottaa muutaman laitteen pois tuen piiristä, ja samalla loppuu myös tuki vanhoille 32-bittisille sovelluksille.

iOS 11 tulee tarjolle 64-bittistä suoritinta käyttäville laitteille, eli iPhone 5s:lle ja uudemmille, iPad Airille ja iPad mini 2:lle ja uudemmille sekä kuudennen sukupolven iPod Touchille. iOS 10:een verrattuna päivitystuen ulkopuolelle jäävät iPhone 5 ja 5c sekä iPad 4. Näiden laitteiden julkaisusta tulee syksyllä kuluneeksi viisi vuotta.

iOS 11 tuo mukanaan myös pitkään ounastellun muutoksen, ettei 32-bittisiä sovelluksia enää tueta. Tämän ei tosin pitäisi yllättää ketään, sillä jo aiemmat iOS-versiot ovat antaneet varoituksia tuen päättymisestä. Tuki 64-bittisille iOS-sovelluksille alkoi syksyllä 2013 iPhone 5s:n julkaisun yhteydessä. Uusilta sovelluksilta on edellytetty tukea 64-bittiselle järjestelmälle helmikuusta 2015 alkaen.

Vanhat ja päivittämättömät 32-bittiset sovellukset eivät iOS 11:llä avaudu, vaan laite antaa ilmoituksen, että sovelluksen kehittäjän on päivitettävä sovellus, jotta se toimisi iOS 11:ssä. Käytännössä tällaisia ovat lähinnä vanhat sovellukset, joiden kehittäjät eivät ole enää pitkään aikaan vaivautuneet sovellustaan päivittämään. Kuitenkaan esimerkiksi Google Earth -sovellus ei vielä ole päivittynyt 64-bittiseksi. Google esitteli Earthin uudet selain- ja Android-versiot huhtikuussa, mutta iOS:lle päivitystä ei vielä ole tullut.