Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huippupuhelin tekee paluun Suomeen – tällainen on Samsung Galaxy Note7

Samsung esittelee tiistaina sen uusimman huippupuhelimen, Galaxy Note7:n. Kyseessä on ensimmäinen Suomeenkin saapuva Note-malli sitten Note 4:n, mutta mallinimistä huolimatta välissä ehdittiin julkaista vain yksi malli. Viime syksynä Note5 ei Eurooppaan saapunut, kun yhtiö keskittyi täällä markkinoimaan samaan aikaan julkaistua S6 edge+ -mallia, mutta tänä vuonna Note on jälleen saapumassa myös Suomeen. Valmistajan mukaan uutuus yhdistää parhaat palat niin Note-sarjasta kuin edge-laitteistakin.

Mallinimien numeroinnissa Samsung hyppäsi kutosen yli, eli Note5-mallia seuraa nyt Note7, mutta jos mukaan lasketaan Note 4:n rinnalla julkaistu erikoinen Note Edge, on uusintodella seitsemäs Galaxy Note -malli. Syynä numeroinnin muutokselle on keväisin julkaistava Galaxy S -sarja, eli molemmat sarjat seuraavat jatkossa samaa numerointia, eikä ostajan tarvitse arpoa mallinumeroiden välillä.

Samsungin Galaxy Note -sarjaa voi pitää nykyisten isojen puhelimien, ”phablettien” isänä, ja uusin malli sisältää niitä samoja aineksia, jotka ovat aiemmista Note-malleista tehneet suosittuja. Näyttö Note7:ssä on kolmen edeltäjän tavoin edelleen 5,7-tuumainen ja tarkkuudeltaan QHD-tasoa. Ison näytön käyttöä monipuolistaa Note-sarjalle ominainen S Pen -ohjauskynä, joka on jälleen oppinut uusia temppuja. Juuri S Pen onkin se, joka erottaa Notet muista isoista puhelimista, ja on Samsungin mukaan yksi rakastetuimpia piirteitä Galaxy Note -laitteissa.

Samsung Galaxy Note7:

 • Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmä esiasennettuna
 • 5,7 tuuman sivuille hieman kaartuva Super AMOLED -näyttö 2560×1440 pikselillä
 • Corning Gorilla Glass5 -etupaneeli
 • S Pen -kynä 4 096 tason paineentunnistuksella
 • Iirisskanneri
 • Sormenjälkitunnistin
 • 12 megapikselin Dual Pixel -takakamera optisella kuvanvakaimella ja f/1,7-aukolla, 4K-videokuvaus
 • 5 megapikselin etukamera f/1,7-aukolla
 • Kahdeksanytimisen suorittimen sisältävä 64-bittinen järjestelmäpiiri, neljä 2,3 gigahertsin ydintä ja neljä 1,6 gigahertsin ydintä
 • 4gigatavua LPDDR4 RAM-muistia
 • 64 gigatavua sisäistä UFS 2.0 -tallennusmuistia
 • microSD-muistikorttipaikka enintään 256 gigatavun muistikorteille
 • IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys
 • USB-C-liitäntä
 • 3 500 milliampeeritunnin akku
 • Mitat 153,5 x 73,9 x 7,9 millimetriä
 • Paino 169 grammaa
 • Värivaihtoehdot Black Onyx, Blue Coral ja Silver Titanium

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Note7 muistuttaa hyvin paljon Galaxy S7 -malleja. S7-malleista tuttuja ovat niin suoritin, RAM-muisti, kamerat kuin pölyn- ja vedenkestävyyskin. Hätäisesti ajateltuna Note7 saattaisi muistuttaa hyvin paljon S7 edge -mallia, mutta myös selviä eroja on. S7:ään verrattuna Note7:ssä on hieman isompi näyttö, hieman suoraviivaisempi muotoilu sekä suurimpana erottavana tekijänä S Pen ja sen monet käyttömahdollisuudet.

Vaikka Note7 muistuttaa hyvin paljon S7-malleja, tulee käyttöjärjestelmän puolella esiin selviä eroja. Käyttöjärjestelmän pohjalla on edelleen Googlen Android 6.0.1 Marshmallow, mutta Note7:ää varten Samsung on kehittänyt uudistuneen käyttöliittymän, joka on aiempaa yksinkertaisempi ja selkeämpi. Käyttöliittymän uusi ilme näkyy monissa paikoissa, ja esimerkiksi kamerasovelluksen käyttöliittymä on uudistunut, vaikka kamerat fyysisesti ovat vastaavat kuin S7-malleissa. Koska Note7 käyttää reunoiltaan kaarevaa edge-näyttöä, ovat mukana myös S7 edge -mallista tutut reunanäyttötoiminnot, kuten sovellusten ja yhteystietojen pikavalinnat.

Note7 tukee yrityskäyttöön suunniteltua Samsung KNOX -tietoturvaratkaisua, joka pitää erillään käyttäjän omat ja yrityksen asiat ja sovellukset. Lisäksi Note7 sisältää erillisen salatun kansion, johon voi tallentaa tiedostoja ja sovelluksia ja suojata ne esimerkiksi iirisskannerilla tai muulla tunnisteella.

Note7:n ehkäpä merkittävin ominaisuus onS Pen, joka mahdollistaa esimerkiksi käsin kirjoittamisen ja piirtämisen näytölle. Mukana on aiemmista Note-laitteista tuttuja ominaisuuksia, mutta S Pen on oppinut myös uusia temppuja. Aivan kuten edellisessäkin Notessa, käyttäjä voi kirjoittaa ja piirtää suoraan lukitulle näytölle, avaamatta lukitusta erikseen. Uutuutena ”Always On Display” -ominaisuus tukee kynällä tehtyjä muistiinpanoja, elikuvat ja kirjoitukset voi jättää näytölle niin, että tärkeät muistiinpanotovat näytöllä näkyvissä myös laitteen ollessa lukittuna.

Uusia ominaisuuksia S Pen -kynälle ovat myös ”hover over” -toiminnot, eli laite tunnistaa, kun kynää pidellään hieman näytön yläpuolella, ja kynää voi tällöin käyttää esimerkiksi vieraskielisten sanojen kääntämiseen tai näytön sisällön suurentamiseensuurennuslasin tavoin. Lisäksi kynällä voi napata näytöltä myös liikkuvaa sisältöä ja tallentaa sen GIF-animaatioksi.

Aivan kuten Galaxy S7 -mallit, on Note7 myös IP68-luokiteltu, eli pölytiivis ja vedenkestävä. Samsungin mukaan laite kestää upotuksen 1,5 metrin syvyyteen puolen tunnin ajaksi.Myös S Pen on IP68 -luokiteltu ja Samsungin mukaan sitä voi käyttää myös veden alla.

Galaxy Note7 on varustettu USB Type-C -liitännällä, ja on ensimmäinen Samsungin älypuhelin, josta kyseinen liitäntä löytyy. Laite tukee pikalatausta, ja uudentyyppinen liitäntä tarkoittaa, ettei puhelin ole yhteensopiva vanhojen Gear VR -virtuaalilasien kanssa. Niinpä Samsung julkaisee Note7:n rinnalla Gear VR:stä uuden version, joka sisältää USB-C -liitännän. Uusi Gear VR on myös muilta osin parannettu versio edeltäjistään.

USB-C -liitännän lisäksi Note7 sisältää myös toisen erikoisen uutuuden. Note7on ensimmäinen Galaxy-älypuhelin, joka sisältää iirisskannerin. Myös sormenjälkitunnistin on edelleen mukana, mutta iirisskanneria voi käyttää sen rinnalla. Samsungin mukaan tämä on kätevää esimerkiksi kylmissä maissa ja kylminä vuodenaikoina, kun käyttäjällä on kädessään käsineet, jotka pitäisi riisua, jotta sormenjälkitunnistinta voisi käyttää. Iirisskannerin ja S Pen -kynän ansiosta laitetta voi käyttää käsineitä riisumatta.