Helteet ovat täällä – Kuluttajat luottavat nyt siirrettävään ilmastointilaitteeseen

Erilaiset viilennys- ja tuuletuslaitteet nousevat suomalaisten huulille viimeistään ensimmäisten helteiden aikaan. Laitteen teho suhteessa viilennettävän tilan kokoon on yksi tärkeimpiä kriteerejä. Lue, mitkä ominaisuudet kannattaa ottaa huomioon laitteen hankinnan yhteydessä.

Ensimmäiset helteet päästiin kokemaan jo kesäkuussa, ja lisää on luvassa kun heinäkuu tekee tuloaan. Hintavertailupalvelu Hintaoppaan mukaan suomalaiset luottavat nyt siirrettäviin ilmastointilaitteisiin kotien viilennyksessä. Niiden suosio on kasvanut viimeisen kuukauden aikana lähes 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna*. Laite imee sisäilmaa, viilentää sen ja palauttaa takaisin huonetilaan samalla kun kuuma ilma siirtyy ulos poistoputkesta.

Siirrettävää ilmastointilaitetta hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota laitteen energiatehokkuuteen, jonka voi tarkistaa energialuokan merkinnästä A-G ja energiatehokkuuskertoimesta (EER). Mitä korkeampi energiatehokkuuskerroin on, sen tehokkaammin se toimii vähemmällä energialla. Jos laite tulee pieneen tilaan, viilennystehokkuuden ei välttämättä tarvitse olla korkein mahdollinen. Laitteiden äänekkyydessä on myös huomattavia eroja, joten kiinnitä huomiota myös äänitasoon (dB).

Hintaoppaan suosituimmat siirrettävät ilmastointilaitteet ja niiden halvimmat hinnat 

  1. Whirlpool PACW29COL, halvin hinta 375,88 €
  2. Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW, halvin hinta 499,00 €
  3. Electrolux ChillFlex Pro EXP26U758CW, halvin hinta 499,00 €

Hintavertailupalvelu Hintaoppaasta käy ilmi, että siirrettävien ilmastointilaitteiden tuotekohtainen hinta vaihtelee huomattavasti jälleenmyyjästä riippuen. Esimerkiksi Hintaoppaan suosituimman laitteen Whirlpool PACW29COL halvimman ja kalleimman hinnan erotus on 102,72 euroa.

Toinen liikuteltava vaihtoehto kesähelteille on tuuletin, joka ei itsessään laske huoneen lämpötilaa vaan viilentävä vaikutus perustuu viileältä tuntuvaan ilmavirtaan. Tuulettimet voidaan jakaa torni-, ja propellituulettimiin tai lattia-, pöytä-, seinä- ja kattotuulettimiin. Valintaan vaikuttavat kuitenkin samat ominaisuudet – tuulettimen teho suhteessa viilennettävän tilan kokoon, tuulettimen kääntyvyys ja melutaso. 

Propellimallisen tuulettimen tehokkuuteen vaikuttaa myös valmistusmateriaali. Jos siivekkeet on valmistettu tarpeeksi kovasta muovista (esimerkiksi AS-muovi) tai metallista, ne eivät taivu pyöriessä ja niiden tuottama ilmavirta on näin kovempi.

Hintaoppaan suosituimmat tuulettimet ja niiden halvimmat hinnat 

  1. Dyson AM07, halvin hinta 299,00 €
  2. Rowenta Essential VU4410, halvin hinta 71,34 €
  3. Rowenta Eole Compact VU6210, halvin hinta 93,87 €

Hintaoppaan datan mukaan tuulettimien hinnat eivät ole kevään aikana nousseet. Hintataso on sen sijaan laskenut lähes 2 prosenttia tammikuun alusta kesäkuun alkuun. Tuulettimien tuotekohtaisissa hinnoissa on kuitenkin eroja. Esimerkiksi Hintaoppaan suosituimman tuulettimen Dyson AM07 saa edullisimmillaan 299 eurolla ja kalleimmillaan 349,90 eurolla.

Mikäli tavoitteena on laskea suuremman tilan lämpötilaa, kannattaa harkita ilmalämpöpumppua. Se toimii ensisijaisesti lämmityksen tehostajana, mutta kesäisin sillä voi myös jäähdyttää asuntoa. 

Kuten siirrettävän ilmastointilaitteen kohdalla, ilmalämpöpumpun hankinnassa tulee kiinnittää huomiota laitteen energiatehokkuuteen ja melutasoon. Jos laite on tulossa pienehköön tilaan esimerkiksi muun lämmityksen tueksi tai kesän helteiden helpottajaksi, markkinoiden tehokkain laite ei välttämättä ole edes tarpeellinen.

Ilmanpuhdistimet kasvattavat suosiotaan – puhdistavat ilmasta siitepölyhiukkasia

Kesän helpotusta tuovien hankintojen joukkoon on noussut myös ilmanpuhdistin. Hintaoppaan datan mukaan ilmanpuhdistimien suosio on kasvanut 75 prosenttia viimeisen kuukauden aikana, kun sitä verrataan viime vuoden vastaavaan aikaan*. Siitä huolimatta niiden hintataso on laskenut tammikuusta kesäkuuhun keskimäärin 6,92 prosenttia. Tuotekohtaisissa hinnoissa on reilusti hajontaa. Esimerkiksi Philips Series 2000i AC2889-ilmanpuhdistimen saa halvimmillaan 358,55 eurolla ja kalleimmillaan 470 eurolla.

Hintaoppaan suosituimmat ilmanpuhdistimet ja niiden halvimmat hinnat 

  1. Philips Series 2000i AC2889, halvin hinta 385,53 €
  2. Electrolux Pure A9 PA91-404GY, halvin hinta 369,00 €
  3. Dyson Pure Cool Link Tower, halvin hinta 399,00 €

Ilmanpuhdistimet toimivat lukuisilla eri tekniikoilla puhdistaen ilmasta eri asioita. Jotkin tekniikat poistavat tehokkaammin kaasuja kun taas toiset keräävät hiukkasia eli partikkeleita. Jos ilmanpuhdistimien hankkii ajatuksena helpottaa allergiaoireita, kannattaa valita allergiatunnustuksella merkitty laite. Ne keräävät ilmasta pieniä hiukkasia kuten allergeeneja. 

Laitteen tehokkuus ja suorituskyky ovat merkittäviä valintakriteerejä. Suorituskyvyllä tarkoitetaan laitteen kykyä vähentää epäpuhtauksia siitä ilmasta, joka kulkee sen läpi. Suorituskyvyn voi tarkistaa CARD-merkinnästä. Tehokkuus tarkoittaa laitteen kykyä poistaa epäpuhtauksia tilasta, jossa sitä käytetään. Tehokkuuteen vaikuttaa siis myös laitteen sijainti puhdistettavassa tilassa, ilmavirran kovuus ja käyttöaika. Teho voi laskea esimerkiksi silloin, jos laitteen suodatin on tukossa tai sitä ei käytetä riittävän pitkää aikaa.

Hintojen vertailu onnistuu esimerkiksi ilmaisessa Hintaopas-sovelluksessa, joka on saatavilla sekä Apple- että Android-puhelimille. Hintaopas listaa yli 1000 Suomessa toimivan verkkokaupan hinnat ja vertailee ne puolueettomasti halvimmasta kalliimpaan.

Hinnat tarkistettu 15.6.2021.

*Hintaopas vertasi 10.5.-8.6.2020 välisen ajan klikkausmääriä 10.5.-8.6.2021 välisen ajan klikkausmääriin.

Kuvat: Hintaopas/valmistajat