Googlen paikannusverkosto laajeni käyttöön Suomessa - auttaa löytämään kadonneet paikantimet, kuulokkeet ja Android-laitteet ilman verkkoyhteyttä

Google käynnisti paikannusverkostonsa julkaisun huhtikuun alkupuolella Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Maailmanlaajuisen julkaisun kerrottiin tapahtuvan seuraavien kuukausien aikana. Nyt Google on laajentanut paikannusverkostonsa toimintaa Eurooppaan, mukaan lukien Suomeen.

Google kertoo Paikanna laite -paikannusverkostosta ja sen käytöönotosta käyttäjille sähköpostilla.

Paikanna laite (englanniksi Find My Device) -paikannusverkostoa voivat hyödyntää pienikokoiset Bluetooth-paikantimet sekä muut laitteet verkkoyhteydettömien Android-laitteiden ohella. Ensimmäisenä se toimii Android-puhelimissa ja tableteissa, ja ensimmäiset uutta verkostoa tukevat erilliset paikantimet ovat tulossa saataville toukokuussa. Myös ensimmäisiin kuulokkeisiin tukea luvataan pian.

Googlen mukaan Android-laitteet liittyvät osaksi paikannusverkostoa ja tarjoavat tietoja tiheästi liikennöidyillä alueilla oletusasetuksena, mutta halutessaan verkostosta voi irtautua tai muuttaa verkoston toimimaan kaikilla alueilla. Asetus koskee koko Google-käyttäjätiliä ja sen eri laitteita.

Lisäksi muista puhelimista poiketen Googlen Pixel 8 ja Pixel 8 Pro ovat löydettävissä paikannusverkoston kautta, vaikka ne ovat sammutettuna ja niiden akku on tyhjä. Googlen mukaan se tekee yhteistyötä myös muiden Android-laitevalmistajien kanssa vastaavan tuen tarjoamiseksi jatkossa älypuhelimissa ja tablettilaitteissa.

Ensimmäiset uudet paikantimet ovat tulossa Chipololta ja Pebblebeeltä, minkä lisäksi lisää paikantimia on tulossa myöhemmin Eufylta, Jiolta ja Motorolalta ja muilta.

Kuulokkeiden osalta tukea odotetaan ensimmäisenä JBL:ltä ja Sonylta muiden seuratessa perässä.

Google julkisti Find My Device -paikannusverkoston alun perin jo toukokuussa 2023, mutta sittemmin sittemmin kesälle 2023 suunniteltua julkaisua lykättiin Applesta johtuen.

Apple ja Google kertoivat myös toukokuussa 2023 yhteistyöstään ja yhdessä tekemästään ehdotuksestaan alan yhteiseksi määrittelyksi, jonka tavoitteena on puuttua paikanninten käyttöön ei-toivottuun seurantaan.

Google päätti heinäkuussa 2023 lykätä oman paikannusverkostonsa julkaisua, kunnes Apple päivittää laitteisiinsa varoitukset ei-toivotusta seurannasta uuden yhteisen määrittelyn mukaisesti. Toistaiseksi Applen laitteet ovat varoittaneet vain Applen omien AirTagien käytöstä ei-toivottuun seurantaan. Vaadittava tekninen määrittely valmistui joulukuussa 2023, mutta Apple otti sen käyttöön vasta 13. toukokuuta julkaistuissa iOS ja iPadOS 17.5:ssä.

Paikannusverkoston avulla Android-laitteet voi paikantaa, vaikka ne olisivat offline-tilassa. Lisäksi sen avulla voi löytää yhteensopivat Fast Pair -lisävarusteet, kun ne eivät ole yhteydessä omaan laitteeseen. Tämä sisältää yhteensopivat kuulokkeet ja paikantimet, joita voi kiinnittää eri tavaroihin, kuten lompakkoon, avaimiin tai pyörään.

Paikannusta käytetään Googlen Paikanna laite -sovelluksen kautta. Uutena ominaisuutena se kertoo nyt myös laitteiden sijainnista perustuen niiden läheisyyteen eri kodin Nest-älylaitteisiin.

Käytännössä Googlen paikannusverkosto vastaa muun muassa Applen ja Samsungin omalta osaltaan aiemmin tarjoamaa toiminnallisuutta. Bluetooth-yhteydellä varustetut paikantimet, kuulokkeet ja verkkoyhteydettömät Android-laitteet paikantuvat, kun verkoston muut laitteet havaitsevat ne lähellään. Tämän jälkeen sijainti välittyy laitteen kadottaneelle omistajalle. Googlen paikannusverkosto tulee olemaan erittäin kattava, kun pian sitä tukevat Google Play -palveluilla ja vähintään 9.0-käyttöjärjestelmäversiolla varustetut Android-laitteet, joita on käytössä toista miljardia.

Lähialueelta kadoksissa olevan laitteen löytämistä avittaa äänimerkin aktivointi.