Ensiarviot maailmalta jopa ylistävät uusien iPhone 11 -puhelinten kameroita ja akunkestoa – Applen lupaamat parannukset ovat totta

Applen uudet iPhone 11, iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max tulevat saataville perjantaista 20. syyskuuta alkaen. Ennakkotilattavaksi puhelimet tulivat viime perjantaina. Maailmalla puhelimista on nyt julkaistu ensimmäiset arviot.

Ensimmäisten arvioiden perusteella uudet iPhone-mallit lunastavat Applen puheet: sekä kameroissa että akunkestossa on tapahtunut selkeää edistymistä.

Edelleen 12 megapikselin tarkkuuden ja f/1,8-koon aukon osalta ennallaan oleva pääkamera on varustettu uutuuksissa uudella kennolla, mikä yhdessä Applen kuvankäsittelyalgoritmeissa tekemien parannusten kanssa on johtanut vahvaan lopputulokseen. Arvioissa esimerkiksi TechCrunchilta ja The Vergeltä (iPhone 11, iPhone 11 Pro) kiitosta tulee HDR-kuvauksen paremmasta toiminnasta – kontrasti ja värisävyt ovat nyt aiempaa paremmin kohdallaan kuvissa.

Uutena ominaisuutena Apple esittelee iPhone 11 -puhelinten kamerasovelluksessa erillisen mutta automaattisesti aktivoituvan yötilan. Erityisesti se kerääkin lähes arviossa kuin arviossa suurta suitsutusta.

”Hoidetaan tämä ensin alta pois: iPhone 11:n yötila on loistava. Se toimii, vertautuu erittäin hyvin muihin kameroihin vähäisessä valossa ja valotus sekä värien toisto on luokkansa parasta, piste”, kirjoittaa Matthew Panzarino TechCrunch-sivustolla. iPhone 11 -puhelimet läpäisivät ensimmäisinä kamerapuhelimina Panzarinon haastavan kameratestin, jossa hän kuvaa liikkuvasta autosta hämärissä olosuhteissa. Lopputuloksena oli nyt käyttökelpoinen, terävä kuva. ”Mitä tulee yötiloihin, se on myös todella vaikuttava, ja säilyttää paljon enemmän yksityiskohtia kuin Pixel”, säestää The Vergen Nilay Patel. Applen yötila saa kiitosta luonnollisuudestaan. Monien kilpailijoiden yötila voi tehdä kuvista liian kirkkaita, aivan kuin päivänvalossa otettuja, ja viedä näin pois hämärän kuvan tunnelman.

iPhone 11:ssä ja iPhone 11 Pro -malleissa on samanlaiset pääkamera ja ultralaajakulmakamera mutta iPhone 11 Pro -mallit sisältävät lisänä 2x optisen zoomin telekameran. Uusi lisäys tämän vuoden iPhone-malleissa on ultralaajakulmakamera. Sitä pidetään hyvänä lisänä mutta sen kuvissa esiintyy ajoittain pehmeyttä ja yksityiskohtien puutetta, mikä ei kuitenkaan ole kovin poikkeavaa älypuhelinten ultralaajakulmakameroiden joukossa.

The Verge kehuu kumpaakin puhelinta loistavasta kamerasta, ja arvioi iPhone 11 Pron olevan jopa markkinoiden paras kamerapuhelin ohittaen myös Yhdysvalloissa laajasti kehutut Googlen vielä toistaiseksi viimeisimmät Pixel 3 -puhelimet.

Vielä vakuuttavamman uusien iPhone 11 -mallien suorituksesta kameran saralla tekee se, ettei käytössä vielä ole Applen myöhemmin syksyn aikana päivityksenä lupaamaa koneoppimista hyödyntävää uutta Deep Fusion -kuvankäsittelyalgoritmia jonka pitäisi vielä huomattavasti parantaa esimerkiksi yksityiskohtien tallentumista kuviin. Voit lukea lisää iPhone 11 -kamerauudistuksista aiemmasta jutustamme.

Applen itsensä mukaan iPhone 11 tarjoaa tunnin lisää käyttöaikaa verrattuna edeltäjäänsä iPhone XR:ään, iPhone 11 Pro neljä tuntia verrattuna iPhone XS:ään ja iPhone 11 Pro Max viisi tuntia verrattuna iPhone XS Maxiin. Taustalla ovat erityisesti Pro-malleissa kasvaneet akut sekä virrankulutusta pienentävät parannukset järjestelmäpiirissä ja muussa tekniikassa.

Arvioiden mukaan Applen lupaukset myös merkittävästi parantuneesta akunkestosta pitävät paikkansa, ja akunkesto kerää myös laajasti kiitosta – ja paikoin jopa hämmästelyä – arvioissa.

Kokonaisuutena arvioissa edullisempaa iPhone 11 -mallia pidetään järkevämpänä ostoksena sen merkittävästi edullisemman hinnan mutta samanaikaisesti kilpailukykyisten ominaisuuksien ansiosta. iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max tarjoavat iPhone 11:een verrattuna tarkemmat ja muutenkin paremmat OLED-näytöt, rungon kyljet ruostumattomasta teräksestä, yhden lisäkameran takana, pidemmän akunkeston sekä muita pienempiä etuja, kuten marginaalisesti paremman vedenkestävyyden.

Kritiikkiä muun muassa The Verge antaa iPhoneille bugisesta iOS 13 -käyttöjärjestelmäversiosta. Applen mukaan 30. syyskuuta tulossa oleva iOS 13.1 korjaa osan ongelmista. Lisäksi iPhone 11 -perusmalli saa huutia mukana tulevasta 5 watin laturista. iPhone 11 Pro -mallien mukana Apple toimittaa sentään nyt 18 watin pikalaturin.

Alla The Vergen arviot videomuodossa.