Elisan 5G-verkko kattaa nyt jo 4 miljoonan suomalaisen asuinpaikan - tuoreen ajomittauksen mukaan Suomen 5G-verkoista kattavin

Elisan 5G-verkon väestöpeitto ylitti 4 miljoonaa.

Elisan mukaan sen 5G-verkon väestöpeitto Suomessa on kasvanut nyt 4 miljoonaan, eli verkon peittoalue kattaa 4 miljoonan suomalaisen asuinpaikan 153 eri paikkakunnalla.

Lisäksi Elisan 5G-verkko osoittautui jälleen operaattoreista kattavimmaksi myös tuoreimmassa riippumattomassa ajomittaustutkimuksessa, jossa verrattiin DNA:n, Elisan ja Telian 5G-verkkojen kattavuutta toisiinsa.

Tutkimuksen suorittanut Boftel vertaili suomalaisten operaattorien 5G-verkon kattavuutta 16.11.–11.12.2021 toteuttamassaan vertailumittauksessa. Tutkimustulosten mukaan Elisan 5G-verkko on Suomen kattavin: Elisan 5G-verkko on 7 prosenttia kattavampi kuin Telian ja 17 prosenttia kattavampi kuin DNA:n. Boftelin toteuttama vertailututkimus toteutettiin ajomittauksena, jossa mittareitin kokonaispituus oli noin 8015 km. Mittaus kohdistui eri puolelle Suomea yhteensä 314 paikkakunnalle, joissa julkisten kuuluvuuskarttojen mukaan löytyy 5G-verkko. Tutkimusraportti kokonaisuudessaan löytyy tästä.

Vuoden 2021 alussa Elisan 5G-verkko kattoi reilun 2 miljoonan suomalaisen asuinpaikan, josta väestömäärällä mitattuna kattavuus on sittemmin tuplaantunut.

”On ollut mahtavaa nähdä, miten asiakkaamme ovat innolla ottaneet 5G-verkkoa käyttöön ja löytäneet nopean yhteyden hyödyt arjessaan. Mobiilidatan käyttö ja kapasiteetin tarve kasvavat Suomessa edelleen, kun kodin yhteyksiä käytetään entistä monipuolisemmin sekä etätyöhön että perheen muihin tarpeisiin. Siksi on erityisen hienoa, että Elisan 5G on kattavimmin saatavilla ympäri Suomea, nyt jo yli 4 miljoonalle suomalaiselle 153 paikkakunnalla”, Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki sanoo.

”Jatkamme Elisan 5G-verkon rakentamista entistä kattavammaksi myös tämän vuoden aikana. Vuonna 2022 tulemme näkemään myös itsenäistä 5G-verkkoa hyödyntäviä palveluita”, Rajamäki kommentoi.

Muista operaattoreista Telia on kertonut viimeksi marraskuun alussa sen 5G-verkon väestöpeitoksi yli 3 miljoonaa. Suurimmissa kaupungeissa sen väestöpeitto on noussut jo 80 prosentin tasolle. DNA puolestaan kertoi joulukuussa 5G-verkkonsa laajentumisesta 700 megahertsin taajuusalueen käyttöönoton myötä kattamaan 3,5 miljoonan suomalaisen asuinpaikan 139 paikkakunnalla. Kaikki operaattorit laajentavat verkkojaan koko ajan, joten tilanne muuttuu jatkuvasti. DNA:n ja Telian käyttämän 5G-verkon rakentamisesta Itä- ja Pohjois-Suomessa vastaa yhteisyritys Suomen Yhteisverkko.

Tarkemmin Elisan 5G-kuuluvuusalueisiin voi tutustua sen sivuilla.

5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat, jopa moninkertaisesti jo 4G:tä nopeammat mobiiliyhteydet. Lisäksi 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jonka ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu verkkoon huomattavasti enemmän. Suomessa kapasiteetin tarve on erittäin suuri, sillä suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa. Myös viive on 5G-verkossa pienempi, jatkossa entisestään itsenäisten Standalone-verkkojen tullessa laajemmin käyttöön.

5G:n käyttöä varten tarvitsee 5G:tä tukevan päätelaitteen, 5G-liittymän sekä tulee olla 5G-verkon alueella. 5G:n käyttöä varten tarvitsee 5G:tä tukevan päätelaitteen, 5G-liittymän sekä tulee olla 5G-verkon alueella. Elisa myy 5G-liittymiä 300, 600 ja 1000 Mbit/s -nopeuksilla.

5G:n voi hankkia mobiililaitteeseen tai sitä voi käyttää kiinteän yhteyden korvaajana ulkoasennuksella kodin tai pienehkön yrityksen yhteisenä yhteytenä.