Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Elisa avaa 5G-verkon Lahdessa

Elisa kertoo avaavansa 5G-verkon nyt Lahteen.

Lahteen avattava verkko toteuttaa Elisan mukaan sen suunnitelmaa tuoda uusi teknologia ensin suurimpiin kaupunkeihin Suomessa. Verkko avautuu juuri valtakunnallisten yrittäjäpäivien kynnyksellä, minkä myötä yrittäjät voivat tutustua helposti 5G:n mahdollisuuksiin.

Elisan 5G-verkko Lahdessa ulottuu ensimmäisessä vaiheessa ydinkeskustan ja Lahden urheilu- ja messukeskuksen alueille. Loppuvuoden aikana peitto kattaa myös Ankkurin aluetta ja keskustan 5G-verkkoa laajennetaan merkittävästi.

”Lahti on luonteva paikkakunta 5G-verkon laajenemiselle, koska täällä on erittäin aktiivista yritystoimintaa ja alueella myös käytetään runsaasti mobiilidataa, eli potentiaalisia 5G:n käyttäjiä on paljon”, Elisan Hämeen alueen aluejohtaja Sanna Sarpila kertoo.

Elisa avasi 5G-verkkonsa kuluttajille ensimmäisenä operaattorina Suomessa keväällä 2019.

”Nopeus ja suuri kapasiteetti ovat kuluttajille näkyvimmät 5G:n hyödyt, jotka ovat verkon peittoalueella käytettävissä heti. 5G on myös erittäin potentiaalinen vaihtoehto kodin kiinteän laajakaistan tilalle, sillä se pääsee kuitu- ja kaapelimodeemiyhteyden tavoin jopa gigan nopeuksiin”, Sarpila muistuttaa.

Yrityksille 5G tuo puolestaan suuren mullistuksen esimerkiksi esineiden internetin IoT:n lisääntymisen ja erilaisten yksityisverkkototeutusten myötä. ”Juuri nyt eletään murroskautta, jossa ensimmäiset yritykset ovat edenneet 5G-suunnitelmissaan ja tekevät jo investointeja. Teettämämme tutkimuksen mukaan yritykset pitävät 5G:tä kilpailuetuna ja uskovat luovansa sen avulla muun muassa uusia palveluja. Nyt on hyvä hetki aloittaa keskustelut siitä, mitä 5G voisi omassa yrityksessä ja toiminnassa tarkoittaa”, Sarpila kehottaa.

Elisa on avannut 5G-verkot tähän mennessä Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään, Helsinkiin ja Lahteen, joista Turun 5G-verkko on Pohjoismaiden laajin. Uusia 5G-kaupunkeja avataan useita loppuvuoden 2019 aikana. Tällä hetkellä Elisa myy usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä 300, 600 ja 1 000 megabitin sekuntinopeuksilla.

Elisan lisäksi kuluttajille 5G-verkkonsa Suomessa avasi hiljattain myös Telia. Telian ensimmäisen vaiheen 5G-verkon palvelualueita on nyt Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa.