DNA:n ja Telian Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen etenee - elokuussa mukaan liittyvät Joroinen ja Rantasalmi

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama yhtiö Suomen Yhteisverkko jatkaa 5G-verkon rakentamista Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyi Varkaudesta maaliskuussa 2021 ja jatkuu nyt elokuussa Joroisissa ja Rantasalmella. Uuden 5G-verkon myötä myös alueen 4G-verkon kapasiteetti moninkertaistuu, asukkaiden mobiililaajakaista- ja puhepalveluiden kuuluvuusalue kasvaa ja laajakaistan siirtonopeudet sekä palvelutaso paranevat.

Tukiasemia rakennetaan nyt seuraaville alueille:

  • Joroisissa: Huutokoski, Kaitainen, Kerisalo, Keskusta, Korkeakangas, Lahnalahti ja Savuniemi
  • Juvalla: Härkälä, Paatela, Pakinmaa, Vehmaa ja Vuorenmaa
  • Rantasalmella: Asikkala, Hiltula, Keskusta, Kolkonpää, Kolkontaipale, Pahakkala, Parkumäki,
  • Pohjoiskylä, Porosalmi, Ritalahti, Tiemassaari, Torasalo ja Tuhkula
  • Savonlinnassa: Kallislahti, Pihlajalahti ja Pirhiänniemi
  • Sulkavalla: Tunnila
  • Varkaudessa: Harjuranta, Rauhamäki ja Kangaslampi

Rakentaminen alueella aloitetaan 2. elokuuta ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua viimeistään 27. elokuuta 2021. Tukiasemien vaihtoon liittyvistä töistä aiheutuu pahimmillaan työpäivän mittainen paikallinen katkos DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin.

Verkkoa rakennetaan laajemmin 700 megahertsin ja paikallisesti nopeammat yhteydet ja suuremman kapasiteetin mahdollistavalla 3,5 gigahertsin taajuudella. 700 megahetsin taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista, Suomen Yhteisverkko lisäksi muistuttaa.

Aiemmin Suomen Yhteisverkko on kertonut 5G-verkon rakennustöistä jo myös Liperissä, Tohmajärvellä, Rääkkylässä, Pieksämäellä, Heinävedellä, Leppävirralla.

Suomen Yhteisverkon 5G-verkko rakentuu yhteistyössä Nokian kanssa sen 5G-verkkotuotteilla.

Aiemmin on kerrottu, että Suomen Yhteisverkon vastuualue laajenee merkittävästi 5G-verkon rakentamisen yhteydessä. Telia ja DNA sopivat alkuvuodesta yhteisverkon laajentamisesta. Suomen Yhteisverkon toimialue laajenee aiemmasta lounaaseen Raahe–Loviisa-linjalle, muun muassa Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan. Laajentuva alue kattaa 62,5 prosenttia Suomen pinta-alasta ja 28,5 prosenttia väestöstä, kun alkuperäiset peittoluvut olivat 50 prosenttia ja 13,5 prosenttia.

5G-verkko tuo käytettäväksi jopa moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet 4G-verkkoon nähden ja ajan myötä myös yhä pienenevän viiveen.

Suomen Yhteisverkon 5G-verkon tuleva peittoalue Joroisten ja Rantasalmen alueella. Kuvassa vaaleampi vihreä kuvaa 700 megahertsin taajuuden 5G-verkkoa, tummempi vihreä nopeampaa 3,5 gigahertsin taajuuden 5G-verkkoa.
Suomen Yhteisverkon 5G-verkon tuleva peittoalue Joroisten ja Rantasalmen alueella. Kuvassa vaaleampi vihreä kuvaa 700 megahertsin taajuuden 5G-verkkoa, tummempi vihreä nopeampaa 3,5 gigahertsin taajuuden 5G-verkkoa.