Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kiinnostaako Applen uusi iPad mini 4? Tällainen se on

Yksi vähälle huomiolle Applen viime viikon tuotejulkistuksissa jäänyt laite on iPad mini 4, jonka myynti alkoi heti esittelyn jälkeen. Ensimmäiset laitteet ovat nyt ennättäneet journalistien näppeihin maailmalla, ja samalla ovat selvinneet myös esittelytilaisuudessa epäselviksi jääneet tarkemmat tiedot laitteen suoritinosastolta.

Uusin pikku-iPad, eli mini 4, ei aivan täysin vastaa isompaa Air 2:ta, mutta sai silti mukavasti lisää puhtia sisuksiinsa. Siinä missä Air 2:n sisältä löytyy kolmella ytimellä varustettu A8X-suoritin, joutuu mini 4 tyytymään samaan kaksiytimiseen A8-suorittimeen, joka löytyy iPhone 6:sta ja uudesta, neljännnen sukupolven Apple TV:stä. ArsTechnica-sivuston testien mukaan suoritin on kuitenkin saanut pienen piristyksen, eli kun iPhone 6:ssa ytimet toimivat 1,4 gigahertsin kellotaajuudella, on iPadissä taajuus nostettu 1,5 gigahertsiin. Tehoeroa iPhone 6:een verrattuna on 5 – 10 prosenttia, kun taas vanhempiin iPad mini 2- ja mini 3 -malleihin verrattuna uusi mini 4 on noin 20 prosenttia tehokkaampi.

Suoritinpäivityksen lisäksi uusi iPad mini 4 on saanut sisäänsä myös lisää RAM-muistia. Mini 2:ssa ja 3:ssa käyttömuistia on ollut yksi gigatavu, mutta mini 4:ssä käyttömuistia on kaksi gigatavua. Tämä tekee laitteen käytöstä ylipäänsä hieman sulavampaa, mutta lisäksi isompi välimuisti mahdollistaa iOS 9 -käyttöjärjestelmän mukana tulevien jaetun ruudun moniajo-ominaisuuksien täyden hyödyntämisen. Jatkossa sekä iPad Air 2 että uusi iPad mini 4 voivat suorittaa näytöllä samanaikaisesti kahta sovellusta.

Myös uusissa iPhone 6s -malleissa käyttömuistin määrä nostettiin kahteen gigatavuun. Uusi iPad Pro sen sijaan sisältää RAM-muistia peräti neljä gigatavua.

Julkistustilaisuudessa puhuneen Tim Cookin mukaan iPadit edustavat parhaiten Applen visiota tulevaisuuden tietokoneista, ja niinpä iPadien asemaa yrityksessä voinee pitää kohtuullisen vankkana. Onkin ilo nähdä, että myös yhtiön pienin tablettimalli, iPad mini, saa päivityksiä sisuksiinsa.