Applelta uudet päivitykset iPhonelle ja muille laitteille - iOS 17.2:ssa mukana täysin uusi Päiväkirja-sovellus ja tilallinen videokuvaus

Apple on julkaissut uudet ominaisuuspäivityksensä.

iPhonet ja iPadit päivittyvät iOS ja iPadOS 17.2:lla, Apple TV:t tvOS 17.2:lla, HomePodit 17.2-ohjelmistolla, Apple Watchit watchOS 10.2:lla sekä Macit macOS Sonoma 14.2:lla.

iOS 17.2 tuo merkittäviä uudistuksia iPhoneen.

iOS 17.2:n osana Apple julkaisee uuden, alun perin jo kesäkuussa WWDC-tapahtumassa ensiesitellyn Päiväkirja-sovelluksensa (englanniksi Journal).

Nimensä mukaisesti Päiväkirja-sovelluksella voi pitää päiväkirjaa, jota varten se tarjoaa laitteessa tapahtuvaa koneoppimista hyödyntäen personoituja ehdotuksia päivän kiinnostavista hetkistä esi­merkiksi kuvien, sijainnin, kuunnellun musiikin ja treenien perusteella. Myös päiväkirjamerkinnöissä voi käyttää kuvia, musiikkia ja äänitallenteita. Sovelluksen sisältö on päästä päähän salattu, mikä tarkoittaa, ettei edes Applella ole pääsyä tietoihin.

Päiväkirja-sovellus tulee aluksi vain iOS 17.2:lle, eikä sitä olla julkaisemassa ainakaan toistaiseksi iPadille tai Macille.

Applen uusi Päiväkirja-sovellus.
Applen uusi Päiväkirja-sovellus.
iPhone 15 Pro -puhelimet saavat tuen tilalliselle videokuvaukselle (englanniksi Spatial Video).
iPhone 15 Pro -puhelimet saavat tuen tilalliselle videokuvaukselle (englanniksi Spatial Video).

Toisena merkittävänä uudistuksena iOS 17.2 sisältää uuden tilallisen videokuvauksen iPhone 15 Pro -puhelimissa. Apple julkisti tilallisen videokuvauksen jo alun perin yhtenä iPhone 15 Pro -puhelinten uutena ominaisuutena, mutta kertoi tuolloin sen olevan tulossa saataville myöhemmin vuoden 2023 aikana.

Tilalliset videot ovat kolmiulotteisia, ja niitä voi katsella Apple Vision Prolla, Applen virtuaalilaseilla tai niin sanotulla tilatietokoneella, joka on tulossa saataville varhain vuonna 2024, aluksi vain Yhdysvalloissa.

Tilallinen videokuvaus onnistuu 1080p- eli Full HD -tarkkuudella 30 kuvan sekuntinopeudella. Kuvaamisessa hyödynnetään iPhone 15 Pro -puhelinten pää- ja ultralaajakulmakameraa. Tilallinen videokuvaus onnistuu Applen mukaan parhaimmin pidettäessä iPhonea vaaka-asennossa ja vakaana kuvaamisen aikana. iPhonella katseltuna tilallinen video ei näytä tavallista kummoisemmalta, vaan syvyysefektin näkeminen vaatii Apple Vision Pron.

Minuutti tilallista videokuvausta vie tallennustilaa noin 130 megatavua.

Lisäksi Applen mukaan iOS 17.2:n myötä iPhone 15 Pron ja iPhone 15 Pro Maxin telekamera tarkentaa nyt nopeammin kuvattaessa kaukana olevia pieniä kohteita.

Tilallisia videoita voi katsella Apple Vision Prolla.
Tilallisia videoita voi katsella Apple Vision Prolla.

iPhone 15 Pro -puhelinten Toiminto-painikkeelle iOS 17.2 sisältää uutena toimintovaihtoehtona Käännä-sovelluksen puhe tekstiksi -kääntäjätoiminnon, joka näkyy Dynamic Islandin yhteydessä näytön yläreunassa. Toiminto-painikkeen painalluksen jälkeen toiminto kuuntelee puhetta ja kääntää sen aiemmin valitulle kielelle. Apple julkisti Käännä-sovelluksen yhdeksi vaihtoehdoksi Toiminto-painikkeelle jo alun perin, mutta kertoi, ettei se ole mukana heti alusta alkaen.

iOS ja iPadOS 17.2:n, watchOS 10.2:n ja macOS Sonoma 14.2:n osana on myös Applen alun perin jo joulukuussa 2022 muiden yksityisyysparannusten rinnalla julkistama Viestit-sovelluksen kautta käytettävän iMessage-viestipalvelun Contact Key Verification -toiminto, suomeksi Yhteystiedon avaimen vahvistus, joka mahdollistaa poikkeuksellisia digitaalisia uhkia kohtaavien henkilöiden, kuten toimittajien, ihmisoikeusaktivistien ja hallinnon viranomaisten varmistavan viestivänsä aiottujen henkilöiden kanssa.

iMessage Contact Key Verification varoittaa jos vastapuolen käyttäjätilille on lisätty tunnistamaton laite. iMessage Contact Key Verification -toimintoa hyödyntävät käyttäjät voivat myös vertailla varmennuskoodejaan fyysisesti tavatessaan, FaceTime-puhelussa tai muussa turvallisessa puhelussa varmistuakseen vastapuolesta.

Uusissa käyttöjärjestelmäversioissa Apple on myös lisännyt kolme uutta widgetiä Sää-sovellukselle. Uusi yksityiskohtainen widget kertoo sademäärästä, UV-indeksistä ja tuulesta ja päivittäisen ennusteen widget sisältää tulevien päivien ennusteen. Kolmas uusi Sää-sovelluksen widget-vaihtoehto kertoo auringonnoususta ja -laskusta. Sää-sovellus on myös saanut itsessään aiempaa kattavampia tietoja.

Kello-sovellukseen Apple on lisännyt uuden digitaalisen kellonajan esittävän widgetin.

Muun muassa iOS 17.2:ssa esitellyt uudet widgetit.
Muun muassa iOS 17.2:ssa esitellyt uudet widgetit.

Viestit-sovelluksessa viesteihin voi jatkossa reagoida helposti tarroilla tai emojeilla painamalla pitkään viestiä. Tämänkin uudistuksen Apple ensiesitteli jo kesäkuussa WWDC-tapahtumassa. Lisäksi Memojeja voi muokata uuden keho-osion myötä esimerkiksi vyötärön, rinnan, olkapäiden ja käsivarsien osalta.

Apple Music saa myös uuden suosikkisoittolistan.

iOS 17.2 sisältää myös useita korjauksia ja parannuksia, mukaan lukien langattoman latauksen uuden Qi2-standardin tuen myös iPhone 13 / 14 -puhelimille ja mahdollisuuden jakaa tarkastuskortteja, elokuvalippuja ja muita ehdot täyttäviä kortteja AirDropilla tuomalla kaksi iPhonea lähekkäin.

Apple Watcheissa watchOS 10.2 -päivitys tuo asetuksiin valinnan kellotaulujen välillä pyyhkäisemällä vaihtamiselle. Tämä muuttui aiempaan verrattuna watchOS 10:ssä aiemmin niin, että kellotaulun vaihtaminen on vaatinut pidempää painallusta ja tämän jälkeen selaamista ja kellotaulun valitsemista. Lisäksi watchOS 10.2 esittää Toistossa nyt -osion, kun ollaan HomePod-kaiuttimen läheisyydessä (Apple Watch Series 6:lla ja uudemmilla) sekä sisältää pienempiä parannuksia ja korjauksia.

Mac-tietokoneiden macOS Sonoma 14.2:n uudistukset noudattelevat PDF-lomakkeiden automaattisen täytön, Viestit-sovelluksen ja Apple Musicin uudistusten sekä laajempien Sää-tietojen osalta muita uusia käyttöjärjestelmäversioita.

Apple TV -laitteiden tvOS 17.2 tuo mukanaan uudistetun Apple TV -sovelluksen, jossa on mukana uusi sivunavigaatiopalkki. Valikosta löytyvät linkit sovelluksen eri näkymiin sekä eri suoratoistopalveluihin, jotka integroituvat Applen palveluun. Lisäksi Apple on poistanut ostomahdollisuudet iTunes-elokuvat- ja iTunes-TV-ohjelmat-sovelluksista, ja ohjaa käyttäjät nidien sijaan Apple TV -sovellukseen.

HomePod 17.2 tuo kaiuttimiin vain virhekorjauksia ja suorituskykyparannuksia.

Applen uudet päivitykset sisältävät myös joukon erinäisiä tietoturvakorjauksia.

Viimeisimpien versioiden lisäksi Apple julkaisi myös vanhemmille iPhoneilla ja iPadeille iOS 16.7.3 ja iPadOS 16.7.3 :n sekä Maceille macOS Ventura 13.6.3 ja macOS Monterey 12.7.2:n, jotka sisältävät tietoturvakorjauksia.

Apple ei ole tietoinen, että iOS ja iPadOS 17.2:ssa ja macOS Sonoma 14.2:ssa korjattuja haavoittuvuuksia olisi vielä hyväksikäytetty. Sen sijaan vanhempien laitteiden iOS ja iPadOS 16.7.3 sekä muista päivityksistä tvOS 17.2 ja watchOS 10.2 sisältävät korjaukset kahteen WebKit-selainmoottorin haavoittuvuuteen, jotka Apple muuten korjasi jo aiemmin iOS ja iPadOS 17.1.2:ssa ja macOS Sonoma 14.1.2:ssa.

Näin päivität Apple-laitteesi

 • iPhone ja iPad
  • Asetukset – Yleiset – Ohjelmistopäivitys
 • Apple Watch
  • iPhonella: Apple Watch – Yleiset – Ohjelmistopäivitys
  • Suoraan Apple Watchilla: Asetukset – Ohjelmistopäivitys
 • Apple TV
  • Asetukset – Järjestelmä – Ohjelmistopäivitykset – Päivitä ohjelmisto
 • HomePod
  • iPhonella, iPadilla tai Macilla: Koti-sovellus – lisävalikko (kolme pistettä) – Kodin asetukset – Ohjelmistopäivitys
 • Mac
  • Järjestelmäasetukset – Yleiset – Ohjelmiston päivitys

iOS 17.2:n uudistukset Applen mukaan

Tämä päivitys esittelee Päiväkirjan, joka tarjoaa upouuden tavan pohtia elämän hetkiä ja säilyttää muistoja. Tämä julkaisu sisältää myös parannuksia Toimintopainikkeeseen ja Kameraan sekä muita ominaisuuksia, virheenkorjauksia ja suojauspäivityksiä iPhonelle.

Jotkin ominaisuudet eivät välttämättä ole saatavilla kaikilla alueilla tai kaikissa Apple-laitteissa. Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteesta 

https://support.apple.com/kb/HT201222

Päiväkirja

 • Päiväkirja on uusi appi, johon voit kirjoittaa elämäsi pienistä hetkistä ja suurista tapahtumista, jotta voit harjoittaa kiitollisuutta ja parantaa hyvinvointiasi.
 • Päiväkirjaehdotukset auttavat palauttamaan mieleen kokemuksiasi ryhmittelemällä mm. retkiä, kuvia ja treenejä hetkiksi, joita voit lisätä päiväkirjaan.
 • Suodattimilla voit nopeasti löytää kirjanmerkillä merkittyjä merkintöjä tai näyttää liitteitä sisältäviä merkintöjä, jotta voit palata niihin ja pohtia elämäsi tärkeitä hetkiä.
 • Ajastetut ilmoitukset auttavat pitämään päiväkirjarutiinia yllä muistuttamalla kirjoittaa valitseminasi päivinä ja aikoina.
 • Mahdollisuus lukita päiväkirja käyttämällä Touch ID:tä tai Face ID:tä.
 • iCloud-synkronointi pitää päiväkirjamerkinnät turvassa ja salattuina iCloudissa.

Toimintopainike

 • iPhone 15 Pron ja iPhone 15 Pro Maxin Toimintopainikkeessa on Käännä-vaihtoehto, jonka avulla voit nopeasti kääntää lauseita tai käydä keskustelun jonkun kanssa toisella kielellä.

Kamera

 • Tilallisella videolla voit kuvata videota iPhone 15 Prolla ja iPhone 15 Pro Maxilla, joten voit elää muistosi uudelleen kolmiulotteisina Apple Vision Prossa.
 • iPhone 15 Pron ja iPhone 15 Pro Maxin telekamera tarkentaa nyt nopeammin kuvattaessa kaukana olevia pieniä kohteita.

Viestit

 • Voit hypätä keskustelun ensimmäiseen lukemattomaan viestiin helposti napauttamalla oikeassa yläkulmassa olevaa nuolta.
 • Kontekstivalikon tarranlisäysvalinnalla voit lisätä tarran suoraan tekstikuplaan.
 • Memojipäivitykset sisältävät mahdollisuuden säätää minkä tahansa memojin vartalon muotoa.
 • Yhteystiedon avaimen vahvistus antaa automaattisia hälytyksiä ja yhteystietojen vahvistuskoodeja, joilla digitaalisia uhkia kohtaavat käyttäjät voivat varmistaa, että he viestittelevät vain aikomiensa ihmisten kanssa.

Sää

 • Sademäärät auttavat pysymään ajan tasalla vesisateen ja lumiolosuhteiden suhteen päiväkohtaisesti seuraavan 10 päivän aikana.
 • Uusien widgettien avulla voit valita jonkin seuraavista: seuraavan tunnin sademäärä, päivittäinen ennuste, auringonnousu- ja laskuajat sekä vallitsevat olosuhteet, kuten Ilmanlaatu, Tuntuu iholla ja tuulen nopeus.
 • Tuulikartta auttaa arvioimaan tuulen liikkeet nopeasti, ja sen kautta pääset käyttämään animoitua tuulikarttapeittokuvaa. Näin voit valmistautua seuraavaksi 24 tunniksi ennustettuihin tuuliolosuhteisiin.
 • Vuorovaikutteisen kuukalenterin avulla voit helposti visualisoida kuun vaiheen minä tahansa seuraavan kuukauden päivänä.

Tämä päivitys sisältää myös seuraavat parannukset ja virheenkorjaukset:

 • AirDrop-parannuksia, mm. laajennetut yhteystietojen jakovaihtoehdot sekä mahdollisuus jakaa tarkastuskortteja, elokuvalippuja ja muita ehdot täyttäviä kortteja tuomalla kaksi iPhonea toistensa lähelle.
 • Apple Musicin suosikkikappalesoittolistoilla voit palata suosikiksi merkitsemiisi kappaleisiin nopeasti.
 • Apple Musicin Käytä kuunteluhistoriaa -toiminto voidaan poistaa käytöstä Keskity-tilalle, jolloin kuuntelemasi musiikki ei näy Äskettäin soitetut -osiossa eikä vaikuta suosituksiisi.
 • Uusi Digitaalikello-widgetti näyttää ajan nopeasti Koti-valikossa ja StandByn aikana.
 • Parannettu automaattinen täyttö tunnistaa kentät PDF:issä ja muissa lomakkeissa, jolloin voit täyttää yhteystiedoista tietoja, kuten nimiä ja osoitteita.
 • Uudet näppäimistöasettelut antavat tuen 8 saamen kielelle.
 • Arkaluontoisen sisällön varoitus tarroille Viesteissä estää sinua näkemästä alastomuutta sisältävää tarraa odottamatta.
 • Qi2-laturien tuki kaikille iPhone 13- ja iPhone 14 -malleille.
 • Korjaa ongelman, joka saattoi estää langattoman lataamisen tietyissä ajoneuvoissa.

Jotkin ominaisuudet eivät välttämättä ole saatavilla kaikilla alueilla tai kaikissa Apple-laitteissa. Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteesta 

https://support.apple.com/kb/HT201222

iPadOS 17.2:n uudistukset Applen mukaan

Tämä päivitys sisältää parannuksia PDF:ien automaattiseen täyttöön, Viesteihin ja Säähän. Tämä julkaisu sisältää myös muita ominaisuuksia, virheenkorjauksia ja suojauspäivityksiä iPadille.

Jotkin ominaisuudet eivät ole saatavilla kaikilla alueilla tai kaikissa Apple-laitteissa. Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteesta:

https://support.apple.com/kb/HT201222

PDF

 • Parannettu automaattinen täyttö tunnistaa kentät PDF:issä ja muissa lomakkeissa, jolloin voit täyttää yhteystiedoista tietoja, kuten nimiä ja osoitteita.

Viestit

 • Voit hypätä keskustelun ensimmäiseen lukemattomaan viestiin helposti napauttamalla oikeassa yläkulmassa olevaa nuolta.
 • Kontekstivalikon tarranlisäysvalinnalla voit lisätä tarran suoraan tekstikuplaan.
 • Memojipäivitykset sisältävät mahdollisuuden säätää minkä tahansa memojin vartalon muotoa.
 • Yhteystiedon avaimen vahvistus antaa automaattisia hälytyksiä ja yhteystietojen vahvistuskoodeja, joilla digitaalisia uhkia kohtaavat käyttäjät voivat varmistaa, että he viestittelevät vain aikomiensa ihmisten kanssa.

Sää

 • Sademäärät auttavat pysymään ajan tasalla vesisateen ja lumiolosuhteiden suhteen päiväkohtaisesti seuraavan 10 päivän aikana.
 • Uusien widgettien avulla voit valita jonkin seuraavista: seuraavan tunnin sademäärä, päivittäinen ennuste, auringonnousu- ja laskuajat sekä vallitsevat olosuhteet, kuten Ilmanlaatu, Tuntuu iholla ja tuulen nopeus.
 • Tuulikartta auttaa arvioimaan tuulen liikkeet nopeasti, ja sen kautta pääset käyttämään animoitua tuulikarttapeittokuvaa. Näin voit valmistautua seuraavaksi 24 tunniksi ennustettuihin tuuliolosuhteisiin.
 • Vuorovaikutteisen kuukalenterin avulla voit helposti visualisoida kuun vaiheen minä tahansa seuraavan kuukauden päivänä.

Tämä päivitys sisältää myös seuraavat parannukset:

 • Apple Musicin suosikkikappalesoittolistoilla voit palata suosikiksi merkitsemiisi kappaleisiin nopeasti.
 • Apple Musicin Käytä kuunteluhistoriaa -toiminto voidaan poistaa käytöstä Keskity-tilalle, jolloin kuuntelemasi musiikki ei näy Äskettäin soitetut -osiossa eikä vaikuta suosituksiisi.
 • Uusi Digitaalikello-widgetti näyttää ajan nopeasti Koti-valikossa ja lukitulla näytöllä.
 • Uudet näppäimistöasettelut antavat tuen 8 saamen kielelle.
 • Arkaluontoisen sisällön varoitus tarroille Viesteissä estää sinua näkemästä alastomuutta sisältävää tarraa odottamatta.

Jotkin ominaisuudet eivät ole saatavilla kaikilla alueilla tai kaikissa Apple-laitteissa. Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteesta 

https://support.apple.com/kb/HT201222

watchOS 10.2:n uudistukset Applen mukaan

watchOS 10.2 sisältää uusia ominaisuuksia, parannuksia ja virheiden korjauksia.

 • Näytä Toistossa nyt -osio automaattisesti, kun olet mediaa Musiikista tai Podcasteista toistavan HomePodin (2. sukupolvi) tai HomePod minin läheisyydessä (saatavilla Apple Watch Series 6:ssa ja uudemmissa sekä Apple Watch Ultrassa).
 • Ota käyttöön mahdollisuus vaihtaa kellotauluja pyyhkäisemällä Asetuksissa.
 • Ota käyttöön mahdollisuus vahvistaa treenien päättyminen Asetuksissa.
 • Priorisoi joko musiikin tai ohjaajien äänen voimakkuus useimmissa Fitness+-treeneissä.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta iPhonen Watch-apissa lisätyt kellotaulut eivät näkyneet Apple Watchissa.

Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteestahttps://support.apple.com/HT201222