Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple julkaisi odotetut päivityksensä: iOS ja iPadOS 14.5, tvOS 14.5 ja watchOS 7.4 nyt ladattavissa - tässä uudistukset

Apple on julkaissut uudet käyttöjärjestelmäpäivityksensä.

iPhonen, iPod touchin ja iPadin osalta uudet käyttöjärjestelmäversiot ovat iOS ja iPadOS 14.5, kun Apple Watch päivittyi watchOS 7.4 -versiolla ja Apple TV tvOS 14.5 -versiolla sekä HomePod myös 14.5-versiolla.

iOS ja iPadOS 14.5 olivat ennen nyt tapahtunutta varsinaista julkaisuaan jo pitkään saatavilla beetatestiversioina.

Alla käydään läpi iOS ja iPadOS 14.5:n lukuisia uudistuksia. iOS 14.5 muun muassa helpottaa Face ID:n käyttöä maskin kanssa mahdollistamalla lukituksen avautumisen Apple Watchin avulla sekä aloittaa akun uudelleenkalibroinnin iPhone 11 -puhelimissa.

Lisäksi iOS ja iPadOS 14.5 tuovat Applen jo aiemmin esittelemän muutoksen sovelluksen väliseen seurantaan, jolta osin käyttäjiltä kysytään jatkossa lupa. Siri oppii myös uusia asioita päivityksen myötä ja mukaan tulee myös yhteensä yli 200 uutta emojia.

iPhoneissa ja iPadeissa päivityksiä voi etsiä valikosta Asetukset – Yleiset – Ohjelmistopäivitys. Apple Watchin päivittäminen onnistuu iPhonella valikosta Apple Watch – Yleiset – Ohjelmistopäivitys tai suoraan Apple Watchin Asetukset-sovelluksen kohdasta Ohjelmistopäivitys.

Face ID -lukituksen avaus Apple Watchilla maskia käytettäessä

iOS 14.5:ssä Face ID -kasvojentunnistuksen voi ohittaa Apple Watchin avaamalla lukituksella. Kuva: 9to5Mac.
iOS 14.5:ssä Face ID -kasvojentunnistuksen voi ohittaa Apple Watchin avaamalla lukituksella. Kuva: 9to5Mac.

iOS 14.5 helpottaa elämää iPhonen Face ID -kasvojentunnistuksen kanssa kasvomaskia käytettäessä yhdessä watchOS 7.4:llä päivitetyn Apple Watchin kanssa.

Päivityksen myötä tarjolle tulee uusi valinnainen mahdollisuus: jos käyttäjällä on ranteessaan lukitsematon Apple Watch, joka on yhteydessä iPhoneen, ja puhelin havaitsee Face ID -kasvojentunnistuksen yhteydessä käytössä olevan kasvomaskin, avautuu puhelimen lukitus suoraan.

iPhonen lukituksen avautuessa Apple Watchiin perustuen, ilmestyy tästä välitön värinäilmoitus Apple Watchiin. Ilmoituksesta iPhonen voi myös lukita nopeasti uudelleen.

Edellä mainittujen ehtojen lisäksi toiminnon käyttö edellyttää Apple Watchissa käytettävän pääsykoodilukitusta. Apple Watchissa lukitus täytyy avata, kun kello asetetaan ranteeseen, ja se on oltava käytössä myös esimerkiksi jos Apple Pay on käytössä kellossa.

Apple Watchin käyttö Face ID -kasvojentunnistuksen korvaajana koskee vain lukituksen avaamista, ei muita Face ID:n käyttötarkoituksia, kuten käyttöä maksamisen yhteydessä.

Sovellusten välisen seurannan läpinäkyvyys

iOS ja iPadOS 14.5 sisältävät myös Applen jo alun perin 14-versioihin suunnitteleman ja sittemmin lykkäämän valintamahdollisuuden käyttäjille sallia tai kieltää sovellusten välinen seuranta.

Jatkossa käyttöjärjestelmä kysyy kaikkien sovellusten osalta, haluaako käyttäjä sallia niiden voivan seurata toimintoja eri sovellusten välillä. Tämä Applen uudistus on ollut esillä erityisesti Facebookin ollessa jyrkästi sitä vastaan. Jatkossa Facebook ei voi enää yhtä laajasti seurata esimerkiksi sitä, asentaako käyttäjä jonkin sovelluksen nähtyään sen mainoksen Facebookin esittämien mainosten kautta.

Tavoitteena muutoksella on antaa käyttäjälle helppo valintamahdollisuus sallia tai kieltää seuranta sovellusten välillä eli tuoda se läpinäkyväksi. Samalla Apple kieltää sovelluksilta muut keinot sovellusten välisten toimintojen seuraamiseksi.

Akun uudelleenkalibrointi iPhone 11 -puhelimissa

Näin uudelleenkalibroinnista kerrotaan Asetuksissa akun tiedoissa.
Näin uudelleenkalibroinnista kerrotaan Asetuksissa akun tiedoissa.

Applen mukaan osassa iPhone 11 -sarjan puhelimia Asetuksissa Akun kunto -näkymässä esitettävät tiedot akun maksimikapasiteetista ja kunnosta ovat voineet olla epätarkkoja eli toisin sanoen virheellisiä eivätkä vastanneet akun todellista kuntoa. Tämän korjaamiseksi Apple tuo iOS 14.5 -käyttöjärjestelmäversiossa akun uudellaan kalibroivan toiminnon.

Uusi akkukalibroinnin toiminto koskee vain iPhone 11 / iPhone 11 Pro / iPhone 11 Pro Max -malleja. Näissä puhelimissa akun uudelleenkalibrointiprosessi alkaa kuitenkin automaattisesti iOS 14.5:n asentamisen jälkeen, ja Applen mukaan prosessi voi kestää muutamia viikkoja.

Apple kertoo uudelleenkalibroinnin voivan korjata yllättävän akun loppumisen ongelman, ja rajoitetussa määrässä tapauksia, vähentyneen huipputehovalmiuden. Akun varauksen laskennan uudelleenkalibrointi tapahtuu vähitellen ajan kanssa, kun iPhonea ladataan ja käytetään säännöllisten lataussyklien mukaan.

Harvoissa tapauksissa Applen mukaan uudelleenkalibrointiprosessin lopputuloksena iPhone saattaa kertoa uudellaankalibroinnin epäonnistumisesta, jolloin iPhone kertoo ilmoituksella Applen tarjoamasta ilmaisesta akunvaihdosta.

Siri oppii suosimaan käyttäjän valitsemaa musiikkisovellusta

Uusissa iOS ja iPadOS 14.5 -käyttöjärjestelmäversiossa Siri voi kysyä mitä sovellusta käytetään, kun käyttäjä pyytää toistamaan musiikkia tai podcasteja erilaisin komennoin. Kun tämän valinnan on tehnyt, käyttää Siri jatkossa ainakin pääosin valittua sovellusta.

Applen mukaan kyse ei kuitenkaan ole oletussovelluksen valinnasta, ja Siri saattaa jossain vaiheessa uudestaankin kysyä mitä sovellusta käytetään.

Siriä on voinut jo aiemmin käyttää aloittamaan musiikin toistamiseksi esimerkiksi Spotifyssa Applen oman Musiikki-sovelluksen, mutta tämä on vaatinut Spotifyn mainitsemista joka pyynnössä erikseen. Jatkossa Siri siis osaa käyttää käyttäjän suosimaa palvelua Applen oman Musiikki-sovelluksen sijaan musiikkipyynnöissä, kunhan käyttäjä on sen Siri-kyselyn yhteydessä valinnut.

Yhteensä yli 200 uutta emojia

iOS 14.5:n uusia hymiöemojeja.
iOS 14.5:n uusia hymiöemojeja.

iOS ja iPadOS 14.5 tuovat myös joukon uusia emoji-kuvakkeita. Uusia hymiöemojeja iOS 14.5:ssä on mukana kolme kappaletta. Suosittujen sydänemojien osalta uusia lisäyksiä ovat liekkisydän ja teipillä korjattu sydän.

Uusien emojien ohella tapahtuu myös päivityksiä ulkoasuun. Esimerkiksi lääkeruiskuemoji päivittyy verettömäksi ja kuuloke-emoji puolestaan Applen loppuvuodesta 2020 esittelemien AirPods Max -kuulokkeiden malliseksi. Jo aiemminkin Apple on toteuttanut erilaisia laitteita esitteleviä emojeja omien laitteidensa ulkonäön mukaisesti.

Lisäksi emojeissa on uudistettu ennen kaikkea pariskuntia esittäviä emojeja. Tarjolla on nyt vuoden 2020 Emoji 13.1 -määrityksen mukaisesti ihon väriltään erilaisia pareja. Emojipedian laskemasta yhteensä 217 uudesta emojista peräti tasan 200 liittyykin vain näihin erilaisiin pariskuntatyyppeihin.

Muita iOS 14.5:n ja soveltuvin osin iPadOS 14.5:n uudistuksia

 • AirTag-tuki
 • Maailmanlaajuinen tuki kahden SIM-kortin 5G:lle iPhone 12 -puhelimissa (fyysinen SIM ja eSIM)
 • Kaksi uutta englanninkielistä Siri-ääntä – ei enää naisääntä oletuksena
 • Siri ilmoittaa saapuvista puheluista AirPodsien tai Beats-kuulokkeiden kanssa
 • Uusi Siri-toiminto hätäpuhelun soittamiseksi yhteystiedoille
 • Uudistuneet näkymät Siri-kyselyjen kirjoittamiseen ja viestien lähettämiseen Sirillä
 • Tuki PlayStation 5 ja Xbox Series X / S -ohjaimille
 • Muistutukset-sovelluksessa mahdollisuus listojen järjestämiseen ja tulostamiseen
 • Muun muassa Musiikki / Podcastit / Apple News -sovelluksissa käyttöliittymäuudistuksia
 • AirPlay 2 -tuki Apple Fitness+ -palvelun harjoitustuntivideoiden jakamiseksi suuremmalle ruudulle (Apple Fitness+ ei ole saatavilla Suomessa)

tvOS 14.5 ja HomePod 14.5

tvOS 14.5 tuo Apple TV:lle tuen uusille peliohjaimille (PlayStation 5 DualSense, Xbox Series X ja Series S) sekä väritasapainon säätötoiminnon, joka toimii yhdessä iPhonen kanssa.

HomePod-kaiuttimen HomePod 14.5 -päivitys tuo kaksi uutta englanninkielistä Siri-ääntä.

watchOS 7.4

watchOS 7.4 ei tuo juuri merkittäviä muita uudistuksia kuin edellä käsitellyn tuen iOS 14.5:n kanssa Face ID -lukituksen avaukselle Apple Watchin perusteella. EKG-sydänsähkökäyrämittauksen päivitys laajentaa saataville Australiassa ja Vietnamissa.

iOS 14.5:n kaikki uudistukset Applen mukaan

iPhonen lukituksen avaaminen Apple Watchilla

 • Mahdollisuus avata iPhone X:n ja uudempien lukitus Apple Watch Series 3:lla ja uudemmilla, kun yritetään käyttää Face ID:tä kasvomaskin kanssa

AirTagit ja Missä on…?

 • Tuki AirTageille, joilla voit seurata ja etsiä yksityisyyden säilyttäen ja suojatusti tärkeitä esineitäsi, kuten avaimia, lompakkoa, reppua jne. Missä on…? ‑apilla
 • Tarkka etsintä käyttää visuaalista, kuuluvaa ja tuntopalautetta ohjatakseen sinut lähellä olevan AirTagin luo. Tekniikka käyttää U1-piirin tarjoamaa Ultra Widebandia iPhone 11- ja iPhone 12 ‑malleissa
 • AirTag voidaan paikantaa soittamalla ääni sisäisestä kaiuttimesta
 • Sadoista miljoonista laitteista koostuva Missä on…? ‑verkko auttaa löytämään AirTagisi sillonkin, kun se ei ole lähistöllä
 • Kadonnut-tila ilmoittaa, kun AirTagisi on löydetty, ja voit syöttää puhelinnumeron, josta sinut tavoittaa

Emojit

 • Tuki kunkin henkilön erilliselle ihonsävylle kaikissa suuteleva pari- ja pari, jonka välissä on sydän ‑emojien varianteissa
 • Uusia kasvoemojeita, sydänemojeita ja parrakas nainen ‑emoji

Siri

 • Siri voi ilmoittaa saapuvista puheluista, mukaan lukien soittajan nimen, kun käytät AirPodseja tai yhteensopivia Beats-kuulokkeita, ja voit vastata hands-free-toiminnolla
 • Ryhmä-FaceTime-puhelu voidaan aloittaa pyytämällä Siriä soittamaan FaceTimella joukolle yhteystietoja tai Viestit-apin ryhmälle
 • Siriä voidaan pyytää soittamaan ICE-yhteystiedolle

Tietosuoja

 • Appiseurannan läpinäkyvyys antaa sinun valita, mitkä apit saavat seurata toimintaasi muiden yritysten apeissa ja verkkosivuilla mainostamista tai tiedoilla käytävää kauppaa varten

Apple Music

 • Voit jakaa suosikkisanoituksesi Viestit-apilla, Facebookissa tai Instagram Storiesissa ja tilaajat voivat kuunnella näytteen Viesteissä poistumatta keskustelusta
 • Kaupunkilistat esittelevät suosittuja kappaleita yli sadasta kaupungista maailmanlaajuisesti

Podcastit

 • Podcastien ohjelmasivut on suunniteltu uudelleen helpottamaan kuuntelun aloittamista
  Mahdollisuus tallentaa ja ladata jaksoja sekä lisätä ne automaattisesti kirjastoosi nopeaa käyttöä varten
 • Lataamisen toimintatavat ja ilmoitusasetukset voidaan asettaa ohjelmakohtaisesti
  Top-listat ja suositut kategoriat hauissa auttavat löytämään uusia ohjelmia

5G-parannukset

 • Tuki kahdelle SIM-kortille mahdollistaa 5G-yhteydet linjalla, joka käyttää mobiilidataa iPhone 12 ‑malleissa
 • Älykäs datatila optimoi entisestään käyttökokemusta 5G-verkoissa parantamalla akun kestävyyttä ja vähentämällä datan kulutusta iPhone 12 ‑malleissa
 • Kansainvälinen 5G-roamingtuki tuettujen operaattorien verkoissa iPhone 12 ‑malleilla

Kartat

 • Voit jakaa arvioidun saapumisaikasi pyöräillessä tai kävellessä (autoilun lisäksi) pyytämällä Siriltä, tai napauttamalla reittikorttia näytön alareunassa ja napauttamalla sitten Jaa tuloaika

Muistutukset

 • Muistutukset voidaan järjestää otsikon, tärkeyden, määräpäivän tai luomispäivän perusteella
  Muistutusluettelot voidaan tulostaa

Käännä

 • Käännöksen toistonopeutta voidaan säätää painamalla pitkään toistopainiketta

Pelit

 • Tuki Xbox Series X|S Wireless Controller- ja Sony PS5 DualSense™ Wireless Controller ‑ohjaimille

CarPlay

 • Arvioidun saapumisaikasi jakaminen ajaessasi on helppoa käyttäen uusia Siri- tai näppäimistökomentoja CarPlayssa

Tämä julkaisu korjaa myös seuraavat ongelmat:

 • Joissakin tapauksissa ketjun alimmaiset viestit saattavat peittyä näppäimistön alle
 • Poistetut viestit saattavat yhä näkyä Spotlight-hauissa
 • Viestit-appi saattaa jatkuvasti epäonnistua tekstiviestien lähettämisessä joihinkin viestiketjuihin
 • Mail saattaa jättää uudet sähköpostit lataamatta osalla käyttäjistä, jos laitetta ei käynnistetä uudelleen
 • Puhelujen esto ja tunnistus ‑osio ei ehkä näy puhelinasetuksissa
 • iCloud-välilehdet eivät välttämättä näy Safarissa
 • iCloud-avainnipun laittaminen pois päältä saattaa estyä
 • Sirillä luodut muistutukset saatetaan vahingossa asettaa varhaisille aamutunneille
 • Akun kunnon raportointijärjestelmä kalibroi akun enimmäiskapasiteetin ja huippusuorituskyvyn uudelleen iPhone 11 ‑malleissa korjatakseen epätarkan arvion akun kunnosta osalla käyttäjistä (https://support.apple.com/HT212247)
 • Optimointi vähentämään mustaa taustaa ja alhaista kirkkautta käytettäessä esiintyvää heikkoa valonkajastusta iPhone 12 ‑malleissa
 • AirPods-kuulokkeisiin reitittyy ääni väärästä laitteesta, kun automaattinen vaihto on käytössä
  AidPods-kuulokkeiden automaattisen vaihdon ilmoitukset saattavat puuttua tai monistua
  Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteesta https://support.apple.com/kb/HT201222

iPadOS 14.5:n kaikki uudistukset Applen mukaan

AirTagit ja Missä on…?

 • Tuki AirTageille, joilla voit seurata ja etsiä yksityisyyden säilyttäen ja suojatusti tärkeitä esineitäsi, kuten avaimia, lompakkoa, reppua jne. Missä on…? ‑apilla
 • AirTag voidaan paikantaa soittamalla ääni sisäisestä kaiuttimesta
 • Sadoista miljoonista laitteista koostuva Missä on…? ‑verkko auttaa löytämään AirTagisi sillonkin, kun se ei ole lähistöllä
 • Kadonnut-tila ilmoittaa, kun AirTagisi on löydetty, ja voit syöttää puhelinnumeron, josta sinut tavoittaa

Emojit

 • Tuki kunkin henkilön erilliselle ihonsävylle kaikissa suuteleva pari- ja pari, jonka välissä on sydän ‑emojien varianteissa
 • Uusia kasvoemojeita, sydänemojeita ja parrakas nainen ‑emoji

Siri

 • Siri voi ilmoittaa saapuvista puheluista, mukaan lukien soittajan nimen, kun käytät AirPodseja tai yhteensopivia Beats-kuulokkeita, ja voit vastata hands-free-toiminnolla
 • Ryhmä-FaceTime-puhelu voidaan aloittaa pyytämällä Siriä soittamaan FaceTimella joukolle yhteystietoja tai Viestit-apin ryhmälle
 • Siriä voidaan pyytää soittamaan ICE-yhteystiedolle

Tietosuoja

 • Appiseurannan läpinäkyvyys antaa sinun valita, mitkä apit saavat seurata toimintaasi muiden yritysten apeissa ja verkkosivuilla mainostamista tai tiedoilla käytävää kauppaa varten

Apple Music

 • Voit jakaa suosikkisanoituksesi Viestit-apilla, Facebookissa tai Instagram Storiesissa ja tilaajat voivat kuunnella näytteen Viesteissä poistumatta keskustelusta
 • Kaupunkilistat esittelevät suosittuja kappaleita yli sadasta kaupungista maailmanlaajuisesti

Podcastit

 • Podcastien ohjelmasivut on suunniteltu uudelleen helpottamaan kuuntelun aloittamista
 • Mahdollisuus tallentaa ja ladata jaksoja sekä lisätä ne automaattisesti kirjastoosi nopeaa käyttöä varten
 • Lataamisen toimintatavat ja ilmoitusasetukset voidaan asettaa ohjelmakohtaisesti
 • Top-listat ja suositut kategoriat hauissa auttavat löytämään uusia ohjelmia

Muistutukset

 • Muistutukset voidaan järjestää otsikon, tärkeyden, määräpäivän tai luomispäivän perusteella
 • Muistutusluettelot voidaan tulostaa

Pelit

 • Tuki Xbox Series X|S Wireless Controller- ja Sony PS5 DualSense™ Wireless Controller ‑ohjaimille

Tämä julkaisu korjaa myös seuraavat ongelmat:

 • Joissakin tapauksissa ketjun alimmaiset viestit saattavat peittyä näppäimistön alle
 • Poistetut viestit saattavat yhä näkyä Spotlight-hauissa
 • Viestit-appi saattaa jatkuvasti epäonnistua tekstiviestien lähettämisessä joihinkin viestiketjuihin
 • Mail saattaa jättää uudet sähköpostit lataamatta osalla käyttäjistä, jos laitetta ei käynnistetä uudelleen
 • iCloud-välilehdet eivät välttämättä näy Safarissa
 • iCloud-avainnipun laittaminen pois päältä saattaa estyä
 • Sirillä luodut muistutukset saatetaan vahingossa asettaa varhaisille aamutunneille
 • AirPods-kuulokkeisiin reitittyy ääni väärästä laitteesta, kun automaattinen vaihto on käytössä
 • AidPods-kuulokkeiden automaattisen vaihdon ilmoitukset saattavat puuttua tai monistua

Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteesta https://support.apple.com/kb/HT201222