Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple julkaisi iOS 16:n ja watchOS 9:n - merkittävät uudet käyttöjärjestelmäversiot nyt ladattavissa iPhoneille ja Apple Watcheille

Apple on julkaissut iPhone-puhelimilleen ja Apple Watch -kelloilleen uudet merkittävät käyttöjärjestelmäversiot iOS 16:n ja watchOS 9:n.

Lisäksi Apple TV -laitteet päivittyvät tvOS 16:lla ja HomePodit omalla 16-ohjelmistollaan.

iOS 16 on saatavilla iPhone 8:lle ja uudemmille, watchOS 9 Apple Watch Series 4:lle ja uudemmille.

Eri Apple-laitteiden uusista käyttöjärjestelmäversioista iPadien iPadOS 16 (suoraan iPadOS 16.1 -versiona) sekä Mac-tietokoneiden macOS Ventura julkaistaan vasta myöhemmin, lokakuun aikana.

iPhonen iOS 16 sisältää monenlaisia uudistuksia, joista kenties merkittävin on kuitenkin täysin uudistunut lukitun näytön näkymä, jota voi muokata muun muassa eri fonteilla ja widgeteillä. Lisättävät widgetit kertovat erilaisia tietoja esimerkiksi kalenterista, säästä, aikavyöhykkeistä, herätyksistä ja aktiivisuudesta. Lukitun näytön näkymiä voi myös luoda useampia, joiden välillä voi vaihtaa tarpeen mukaan. Ne yhdistyvät myös eri Keskity-tilojen kanssa, jolloin tilaa vaihtamalla voi myös vaihtaa lukitun näytön näkymää.

Lukitun näytön näkymä iOS 16:ssa on laajasti muokattavissa ja voi sisältää widgetejä.
Lukitun näytön näkymä iOS 16:ssa on laajasti muokattavissa ja voi sisältää widgetejä.

Ilmoitusten esittäminen muuttuu myös iOS 16:n myötä. Ilmoitukset lukitulla näytöllä ilmestyvät jatkossa näkyviin näytön alareunasta ja ne voidaan esittää listana, pinottuna tai kätkettynä. Lisäksi uudet Liveseuranta-ilmoitukset voivat esittää päivittyviä tietoja esimerkiksi Uber-kyydin saapumisesta, harjoituksen etenemisestä tai urheilutuloksista. Liveseuranta-ilmoitukset ovat tulossa ensimmäisiin sovelluksiin myöhemmin tänä vuonna.

Uudet Liveseuranta-ilmoitukset kertovat päivittyviä tietoja.
Uudet Liveseuranta-ilmoitukset kertovat päivittyviä tietoja.

Applen Viestit-sovellus uudistuu iOS 16:ssa mahdollisuudella muokata lähetettyjä iMessage-viestejä tai perua viestin lähetyksen. Lisäksi Viestit-sovelluksessa voi merkitä minkä tahansa keskustelun lukemattomaksi, jolloin siihen muistaa palata.

iOS 16 tuo uudistuksia myös Mail-sähköpostisovellukseen, kuten hetken aikaa perua viestin lähetys, ajastaa viestien lähetys ja valita viestejä muistutettavaksi myöhemmin. Mail osaa myös huomauttaa, jos viestistä puuttuu liite tai tietty vastaanottaja. Lisäksi Mailin haku on uudistunut: se tarjoaa tarkempia ja kattavampia tuloksia sekä ehdotuksia hauista.

Mielenkiintoinen uusi ominaisuus iOS 16:ssa mahdollistaa kuvan pääkohteen nostamisen esiin tai sen valitsemisen ja taustan rajaamisen pois. Ominaisuus on saatavilla niin Kuvissa, Näyttökuva-toiminnossa, Pikakatselussa, Safarissa ja muissa sovelluksissa iPhone-malleissa, joissa on A12 Bionic tai uudempi järjestelmäpiiri.

iOS 16:n uusi ominaisuus mahdollistaa kuvan pääkohteen irrottamisen taustasta.
iOS 16:n uusi ominaisuus mahdollistaa kuvan pääkohteen irrottamisen taustasta.

Kartat-sovellus puolestaan uudistuu mahdollisuudella suunnitella reittejä jopa 15 pysähdyksellä. Reitin voi suunnitella Macin Apple Kartat-sovelluksessa ja hyödyntää sitä myöhemmin iPhonella.

Koti-sovellus saa iOS 16:ssa uuden helppokäyttöisemmän etusivunäkymän, jossa esimerkiksi eri huoneet ja suosikit on koottu kaikki yhteen. Lisäksi laitteiden osalta Koti-sovellus tukee uusia kategorioita esimerkiksi ilmanvaihto-, valaistus- ja turvallisuuslaitteiden osalta. Koti-sovellus saa samalla myös uudet widgetit lukitun näytön näkymään.

Koti-sovellus saa uuden kotinäkymän.
Koti-sovellus saa uuden kotinäkymän.

Face ID -kasvojentunnistus alkaa toimia iOS 16:n myötä myös iPhone vaakatilassa kasvojen edessä. Uudistus koskee tiettävästi iPhone 12 -malleja ja uudempia. Apple tuo myös ensi kerran haptisen värinäpalautteen tarjolle näppäimistönsä yhteyteen.

Turvallisuutta parantavat myös uudet pääsyavaimet, joista Apple yhdessä muiden teknologiajättien kanssa kehittäjää korvaajaa salasanoille.

Aiemmin iPadOS:ssä nähdyt QuickNote-pikamuistiinpanot tulevat myös osaksi iOS 16:ta. Niitä voi luoda missä tahansa sovelluksessa jakonäkymän kautta. Lisäksi muistiinpanot voi lukita iOS 16:ssa suoraan laitteen pääsykoodilla, eli erillistä salasanaa ei tarvitsee muistaa.

Terveys-sovellus saa uuden Lääkkeet-ominaisuuden, joka auttaa hallitsemaan, seuraamaan ja ymmärtä­mään lääkikeiden käyttöä. Uutta on myös mahdollisuus lähettää pyyntö Terveys-sovelluksen tietojen jakamiseksi.

Lisäksi Applen Kuntoilu-sovellus tulee saataville kaikille käyttäjille iOS 16:n myötä. Aiemmin se on ollut saatavilla vain Apple Watch -käyttäjille.

Muutamat alun perin iOS 16:n osaksi esitellyt ominaisuudet ovat tulossa vasta myöhemmissä julkaisuissa. Yksi näistä on jaettu iCloud-kuvakirjasto, joka on käytännössä perheen (yhteensä enintään kuusi henkilöä), jakama kuva-albumi, johon osallistujat voivat valita kuvia lisättäväksi älykkäästi. Applen mukaan jaettu iCloud-kuvakirjasto julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Muita myöhemmin julkaistavia lisäyksiä ovat muun muassa kodin älylaitteiden Matter-standardin tuki sekä täysin uusi Freeform-hyötysovellus luonnosteluun yhteistyössä muiden kanssa.

Yllä on käsitelty vain tärkeimpiä poimintoja iOS 16:n tuomista uudistuksista. Katso alta tämän artikkelin lopusta Applen julkaisutietojen kattava listaus iOS 16:n uudistuksista.

watchOS 9:n uudistuksia.
watchOS 9:n uudistuksia.

Apple Watchin watchOS 9 tuo muun muassa uusia ja uudistuneita kellotauluja sekä runsaasti uudistuksia harjoitusten aikana esitettäviin tietoihin (esimerkiksi sykealueet ja muokattavat näkymät) sekä muun muassa juoksun seurantaominaisuuksiin, sisältäen juoksutehon mittauksen. Triathlonisteille ilahduttava uudistus on monilajitreeni-harjoitusvaihtoehto, joka vaihtaa automaattisesti uinnin, pyöräilyn ja juoksun välillä.

watchOS 9 monipuolistaa harjoituksen aikana mitattavia ja esitettäviä tietoja.
watchOS 9 monipuolistaa harjoituksen aikana mitattavia ja esitettäviä tietoja.

Uniseuranta kehittyy univaiheiden esittämisellä. Muuten terveyden seurantaan uutena lisäyksenä mukaan tulee lääkkeiden ottamisesta muistuttava sovellus.

Merkittävä lisäys on myös uusi vähäisen virran tila, joka jopa tuplaa Apple Watchin akunkeston muun muassa kytkemällä pois aina päällä -näyttötilan, automaattisen harjoituksen tunnistuksen sekä hidastamalla ilmoitusten saapumista.

Myöhemmin tänä vuonna watchOS 9:n osaksi on tulossa myös ominaisuus, joka mahdollistaa ulkojuoksu- tai pyöräilyreitin tallentamisen ja myöhemmin kisaamisen sitä vastaan.

Lue lisää watchOS 9:n uudistuksista kesäkuun alun julkistusartikkelistamme tai katso alta tämän artikkelin lopusta Applen julkaisutietojen kattava listaus watchOS 9:n uudistuksista.

Katso alta tämän artikkelin lopusta Applen julkaisutietojen kattava listaus watchOS 9:n uudistuksista.

Apple TV -laitteiden tvOS 16 on päivityksenä uudistuksiltaan verrattain varsin vähäinen tuoden laajennetun peliohjaintuen (nyt myös Nintendo Joy-Conit ja Nintendo Pro Controller) sekä mahdollistaa sovelluksille paremman yhteistoiminnan eri laitteiden välillä. Monikäyttäjätukeen on lisäksi tehty parannuksia jaetulla avainnipulla, joka helpottaa sovelluksiin kirjautumista. HomePod Software 16 sisältää Applen mukaan vain yleisiä suorituskyky- ja vakausparannuksia.

Näille laitteille Applen uudet käyttöjärjestelmäversiot tulevat saataville

iPhoneista iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus ja 1. sukupolven iPhone SE eivät enää saa uutta käyttöjärjestelmäversiota, kuten ei myöskään enää viimeisinkään iPod touch.

Nämä iPhone-mallit saavat iOS 16:n päivityksenä:

 • iPhone 8 ja 8 Plus
 • iPhone X, iPhone XR, iPhone XS ja XS Max
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro ja Pro Max
 • iPhone 12 ja 12 mini, iPhone 12 Pro ja Pro Max
 • iPhone 13 ja 13 mini, iPhone 13 Pro ja Pro Max
 • iPhone SE (2. ja 3. sukupolvi)

Apple Watch -kelloista Series 3 ei saa enää watchOS 9 -päivitystä.

Nämä Apple Watch -mallit saavat watchOS 9:n päivityksenä:

 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch SE
 • Apple Watch Series 7

tvOS 16 tulee saataville päivityksenä tvOS 15:n tavoin yhä Apple TV HD:lle ja Apple TV 4K:lle.

Näin päivität Apple-laitteesi

 • iPhone
  • Asetukset – Yleiset – Ohjelmistopäivitys
 •  Apple TV
  • Asetukset – Järjestelmä – Ohjelmistopäivitykset – Päivitä ohjelmisto
 •  Apple Watch
  • iPhonella: Apple Watch – Yleiset – Ohjelmistopäivitys
  • Suoraan Apple Watchilla: Asetukset – Ohjelmistopäivitys

iOS 16:n uudistukset Applen mukaan

iOS 16:n uudelleensuunniteltua lukittua näyttöä voidaan muokata eri tavoin ja siihen voidaan lisätä widgettejä tietojen saamiseen yhdellä vilkaisulla. Linkitä lukittu näyttö Keskity-tilaan ja kätke appien häiritsevä sisältö Keskity-tilan suodattimilla. Merkittävät Viestit-apin muutokset mahdollistavat juuri lähettämäsi viestin muokkaamisen tai lähetyksen perumisen. Visuaalinen haku -ominaisuus antaa sinun erottaa kuvan aiheen taustasta, joten voit kopioida ja sijoittaa sen Mailin ja Viestien kaltaisiin appeihin. iOS 16 sisältää myös uusia päivityksiä mm. Mailiin, Karttoihin, Lompakkoon ja Terveyteen.

Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteesta https://support.apple.com/HT201222

Lukittu näyttö

 • Uudelleensuunniteltu lukittu näyttö tarjoaa uusia tapoja muokata lukittu näyttö omaksesi mm. esittelemällä suosikkikuvia, muokkaamalla fonttityylejä ja näyttämällä widgettejä.
 • Voit luoda useita lukittuja näyttöjä ja vaihtaa helposti niiden välillä.
 • Lukittujen näyttöjen galleria tarjoaa räätälöityjä suosituksia ja Applen valikoimia kokoelmia lukitulle näytöllesi.
 • Voit valita lukitun näytön päiväykselle ja kellonajalle fontin ja värin.
 • Lukitulla näytöllä näkyvät widgetit näyttävät yhdellä vilkaisulla tietoja, kuten sään, akun varaustason ja tulevat kalenteritapahtumat.
 • Uusi tehoste asettaa kuvan kohteen kellonajan päälle (iPhone XS ja uudemmat).
 • Kuvatyylit vaihtavat lukitun näytön kuvien suodattimen, sävytyksen ja fonttityylin täydentämään toisiaan.
 • Ilmoitukset näkyvät lukitun näytön alareunassa, ja ne voidaan näyttää laajennettuna luettelona, pinona tai lukumääränä.

Keskity

 • Lukitun näytön linkitys yhdistää lukitun näytön Keskity-tilaan, joten voit ottaa Keskity-tilan käyttöön vaihtamalla vastaavaan lukittuun näyttöön.
 • Keskity-tilan suodattimet kätkevät häiritsevän sisällön apeissa kuten Kalenteri, Mail, Viestit ja Safari sekä muiden valmistajien apeissa.
 • Entistä kätevämpi käyttöönotto helpottaa ja nopeuttaa alkuun pääsemistä Keskity-tilojen kanssa ehdottamalla räätälöityjä lukittuja näyttöjä ja Koti-valikoita, jotka sisältävät appeja ja widgettejä, jotka soveltuvat käyttöön otettavalle Keskity-tilalle.

Viestit

 • Muokkaa viestiä jopa 15 minuuttia sen lähettämisen jälkeen; vastaanottajat näkevät luettelon muutoksista.
 • Peruuta minkä tahansa viestin lähettäminen jopa 2 minuuttia lähettämisen jälkeen.
 • Merkitse lukemattomaksi -toiminnolla on helppo palata keskusteluun myöhemmin.
 • SharePlay Viestit-apissa mahdollistaa mm. elokuvien katselemisen, musiikin kuuntelemisen tai pelien pelaamisen samalla, kun viestittelet ystävien kanssa.
 • Yhteistyö tarjoaa helpon tavan kutsua Viestit-apin avulla muita työstämään tiedostoa yhdessä ja nähdä toimintapäivityksiä viestiketjussa, kun joku muokkaa jaettua projektia.

Mail

 • Parannettu haku tuottaa tarkempia ja täydellisempiä tuloksia ja tarjoaa ehdotuksia heti, kun alat kirjoittaa.
 • Peru lähetys -toiminnolla voit kumota viestin toimituksen 10 sekunnin sisällä sen lähettämisestä.
 • Ajastettu lähetys mahdollistaa viestin lähettämisen tiettynä päivänä ja aikana.
 • Muistuta-toiminnolla voit asettaa päivämäärän ja ajan, jolloin sinua muistutetaan tietystä sähköpostista.

Safari ja pääsyavaimet

 • Jaetuilla välilehtiryhmillä voit jakaa joukon välilehtiä muiden kanssa. Tällöin näet välilehtiryhmän päivittyvän välittömästi, kun teette yhteistyötä.
 • Kunkin välilehtiryhmän aloitussivuille voidaan asettaa eri taustakuva ja suosikit.
 • Voit kiinnittää usein vierailtuja sivustoja välilehtiryhmiin kiinnitetyille välilehdille.
 • Verkkosivujen kääntäminen Safarissa toimii nyt myös hollanniksi, indonesiaksi, puolaksi, thaiksi, turkiksi ja vietnamiksi.
 • Salasanat voidaan korvata pääsyavaimilla, joiden avulla sisäänkirjautuminen on helpompaa ja turvallisempaa.
 • Pääsyavainten synkronointi iCloud-avainnipun avulla tuo pääsyavaimesi saataville kaikissa Apple-laitteissasi päästä päähän -salattuina.

Visuaalinen haku

 • Nosta aihe taustasta -ominaisuus erottaa kuvan aiheen, joten voit kopioida ja sijoittaa sen Mailin ja Viestien kaltaisiin appeihin (iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR ja uudemmat).

Siri

 • Pikakomentojen helppo käyttöönotto mahdollistaa pikakomentojen suorittamisen Sirin avulla heti apin lataamisen jälkeen ilman erillistä käyttöönottoa (iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR ja uudemmat).
 • Uusi asetus mahdollistaa viestien lähettämisen ilman, että Siri pyytää sinua vahvistamaan ennen lähettämistä.

Kartat

 • Useiden pysähdyksien reititys sallii jopa 15 pysähdyksen lisäämisen ajoreitille Kartat-apissa.
 • Matkakorttien avulla näet Kartoissa, jos saldo on vähissä, ja voit lisätä korttiin saldoa poistumatta Kartoista, kun lisäät matkakortteja Lompakkoon.
 • Lippujen hintatiedot kertovat, paljonko matka maksaa San Franciscon Bay Arean alueella, Lontoossa, New Yorkissa ja San Diegossa.

Apple Pay ja Lompakko

 • Apple Pay -tilauksen seurannan avulla näet Lompakossa yksityiskohtaisen kuitin ja tilauksen seurannan Apple Pay -ostoille osallistuvilta myyjiltä.

Koti

 • Uudelleensuunnitellulla Koti-apilla on entistä helpompaa selailla, järjestellä, tarkastella ja ohjata älykodin lisälaitteita.
 • Koti-välilehti yhdistää nyt kaikki lisälaitteesi, huoneesi ja tilanteesi yhteen välilehteen koko talon näkymäksi, joten näet koko kotisi yhdellä vilkaisulla.
 • Kategoriat valoille, sisäilmalle, turvallisuuslaitteille, kaiuttimille ja TV:ille sekä vedelle tarjoavat nopean pääsyn tärkeisiin lisälaitteisiin järjesteltynä huoneittain ja ne näyttävät yksityiskohtaisempia tilatietoja.
 • Uudessa kameranäkymässä on jopa neljä kameraa näkyvästi esillä keskellä Koti-välilehteä, ja näet lisää kodin kameranäkymiä vierittämällä.
 • Uudelleensuunnitellut laatat lisälaitteille käyttävät visuaalisesti tunnistettavia kuvakkeita, jotka vastaavat väreiltään kategoriaansa, ja tarjoavat uusia toimintatapoja lisälaitteiden tarkempaan ohjaamiseen.

Terveys

 • Lääkkeet-ominaisuus auttaa seuraamaan ja hallitsemaan lääkkeitäsi, vitamiinejasi ja lisäravinteitasi luomalla luettelon, muokattuja ajastuksia ja muistutuksia, sekä mahdollistaa kirjausten katselemisen myöhemmin.
 • Kierron poikkeamien ilmoitukset kertovat, jos kirjaamasi kuukautiskiertotiedot viittaavat harvoihin tai epäsäännöllisiin kuukautisiin, pitkittyneeseen kuukautisvuotoon tai jatkuvaan tiputteluvuotoon.
 • Kutsut Terveysjakoon mahdollistavat terveystietojen jakamisen tärkeiden henkilöiden kanssa helposti ja turvallisesti.
 • Terveysjaon muistutusten avulla tärkeille henkilöille jakamasi terveystiedot ovat selkeästi nähtävillä ja hallittavissa.

Perhejako

 • Lapsen tilin käyttöönottoa on parannettu helpottamaan tilin luomista lapselle soveltuvilla käyttörajoituksilla, mukaan lukien ikään soveltuvilla mediarajoituksilla.
 • Lasten iOS- tai iPadOS-laitteet voidaan ottaa käyttöön Pika-aloituksella siten, että valitsemasi käyttörajoitukset ovat heti käytössä.
 • Ruutuaikapyynnöt Viesteissä tekevät lapsen pyynnön hyväksymisen tai hylkäämisen entistä helpommaksi.
 • Perheen tarkistuslista tarjoaa vinkkejä ja ehdotuksia, kuten lapsen käyttörajoitusten päivittäminen tai sijainnin jakamisen laittamisen päälle, tai vain muistuttaa sinua jakamaan iCloud+-tilauksesi kaikille.

Turvatarkastus

 • Turvatarkastus on uusi osio Asetuksissa, joka auttaa lähisuhde­väkivaltatilanteissa olevia nopeasti nollaamaan käyttöoikeudet, jotka he ovat myöntäneet muille.
 • Hätänollauksella voit nopeasti nollata kaikkien käyttäjien ja appien käyttöoikeudet, mukaan lukien mm. Etsi-toiminnon sijainnin jaon ja appien tietosuojaoikeudet.
 • Hallitse jakoa ja käyttöoikeuksia -ominaisuus auttaa tarkastelemaan ja muokkaamaan, mitkä apit ja henkilöt voivat käyttää tietojasi.

Käyttöapu

 • Oven tunnistus Suurennuslasi-apissa havaitsee oven, lukee sen ympärillä olevat kyltit ja symbolit sekä antaa ohjeet oven avaamiseen (iPhone 12 Pro ja iPhone 13 Pro).
 • Apple Watch -peilaus mahdollistaa Apple Watchin täydellisen ohjaamisen iPhonella ja tukee kytkinohjausta, ääniohjausta tai mitä tahansa muita iPhonen aputoimintoja, jotta saat kaiken irti Apple Watchista.
 • Kaveriohjain auttaa käyttäjiä, joilla on kognitiivisia ongelmia, saamaan pelatessaan apua huoltajalta tai ystävältä yhdistämällä useamman peliohjaimen syötteet yhdeksi.
 • VoiceOver on nyt saatavilla 20 uudella kielellä ja alueella, mukaan lukien bengali (Intia), bulgaria, katalaani, ukraina ja vietnam.

Tämä julkaisu sisältää myös muita ominaisuuksia ja parannuksia.

 • Kuntoilu-appi auttaa seuraamaan kuntoilutavoitteitasi ja saavuttamaan ne, vaikka sinulla ei vielä olisikaan Apple Watchia, arvioimalla kalorit iPhonen liiketunnistimien avulla ja lisäämällä päivittäiseen arkiliikuntatavoitteeseen.
 • AirPods Pro (2. sukupolvi) -tuki
 • Räätälöity tilaääni käyttää iPhonen TrueDepth-kameraa luodakseen tilaäänelle henkilökohtaisen profiilin, joka tuottaa tarkemman ja immersiivisemmän kuuntelukokemuksen AirPods (3. sukupolvi)-, AirPods Pro (1. ja 2. sukupolvi)- ja AirPods Max -kuulokkeissa.
 • Handoff FaceTimessa mahdollistaa FaceTime-puheluiden saumattoman siirtämisen iPhonesta iPadiin tai Maciin, ja päinvastoin.
 • Memoji-päivitykset sisältävät lisää tarrojen asentoja, hiustyylejä, päähineitä, nenän muotoja ja huulten värejä.
 • Pikamuistiinpano lisää tuen muistiinpanojen tekemiseen missä tahansa iPhonen apissa ja linkkien lisäämiseen kontekstin luomiseksi ja sisällön löytämiseksi helposti.
 • Kaksoiskappaleiden havaitseminen Kuvat-apissa löytää kuvien kaksoiskappaleet, joten voit siivota kirjastosi nopeasti.
 • Kamera-apin etualan sumennus muotokuville tuottaa luonnollisemman näköisen terävyysaluetehosteen sumentamalla etualan kohteita (iPhone 13, iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max).
 • Kiinnitetyt listat Muistutuksissa auttavat löytämään suosikkilistasi nopeasti.
 • Haku Koti-valikossa mahdollistaa Spotlightin käytön suoraan Koti-valikon alareunasta, mikä helpottaa appien avaamista, yhteystietojen etsimistä tai tietojen hakemista verkosta.
 • Ohita vahvistus, kun lähetät viestejä CarPlayn Lähetä viestit automaattisesti -toiminnolla.
 • Pikaturvapäivitysten avulla laitteesi saa tärkeät suojauspäivitykset entistä nopeammin, koska ne voidaan asentaa automaattisesti tavallisten ohjelmistopäivitysten välillä.

Tämä julkaisu sisältää myös muita ominaisuuksia ja parannuksia. Lisätietoja löytyy osoitteesta https://www.apple.com/fi/ios/ios-16

Jotkin ominaisuudet eivät välttämättä ole saatavilla kaikilla alueilla tai kaikissa iPhone-malleissa. Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteesta https://support.apple.com/fi-fi/HT201222

watchOS 9:n uudistukset Applen mukaan

watchOS 9 tarjoaa uusia tapoja pitää sinut aktiivisena, terveenä ja yhteydessä Apple Watchilla. Sinulla on enemmän tapoja treenata ja mitata treenejä, kokonaan uudistettu Kompassi-appi, uusi appi lääkkeiden seurantaan, tehokkaampi unen seuranta, jossa huomioidaan unen vaiheet, sekä parempia tapoja ymmärtää ja tukea sydämesi terveyttä, jos sinulla on diagnosoitu eteisvärinä.

Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteesta https://support.apple.com/HT201222

Kellotaulut

 • Avaruus näyttää nyt nykyisen pilvipeiton ja tähtikartan.
 • Kuukalenteri sisältää kiinalaisen, heprealaisen tai islamilaisen kuukalenterin, joka kietoutuu nykyistä kuun vaihetta esittävän kuun ympärille.
 • Leikkituokio sisältää animoidut, chicagolaisen taitelijan Joi Fultonin suunnittelemat numerot. Lisäksi taustavärit ovat muokattavissa.
 • Metropolitan sisältää tekstipohjaisen kellotaulun, jonka numeroiden tyyli ja paksuus vaihtuvat dynaamisesti Digital Crownia käännettäessä.
 • Nike Analog, Nike Bounce, Nike Compact, Nike Digital ja Nike Hybrid, jotka sisältävät Nike Run Clubin käynnistävän, napautettavan Nike Swoosh -logon, ovat nyt saatavilla useammissa Apple Watch -malleissa.
 • Paljon tietoa sisältävät komplikaatiot, kiinalaiset kirjoitusmerkki­vaihtoehdot sekä taustavärieditori saatavilla mm. Hengitys-, Kalifornia-, Modulaarinen- ja Typografia-kellotauluissa.
 • Muotokuvat-kellotaulu tukee nyt kissojen ja koirien muotokuvia sekä maisemia. Lisäksi on mahdollista muokata taustan tai koko kuvan väriä.
 • Mahdollisuus valita, mikä kellotaulu näytetään, kun Keskity-tila on aktiivinen.

Treeni

 • Mahdollisuus muokata ja selata useita treeninäkymiä (mm. Väliajat, Segmentit, Aktiivisuusympyrät) treenin aikana.
 • Sykealueet-näkymä luo räätälöidyt sykealueet maksimi- ja leposyketietojen perusteella ja näyttää kullakin alueella vietetyn ajan.
 • Korkeus-näkymä näyttää nykyisen korkeuden merenpinnasta ja nousun määrän, sekä havainnollistaa nousun edistymisen visuaalisesti ulkojuoksun, ulkopyöräilyn, ulkokävelyn aikana sekä kun treenaat juoksu- tai kävelyvauhtista pyörätuolikelausta ulkona.
 • Juoksuteho-näkymä, jossa mitataan watteja, mittaa välittömästi, kuinka paljon tehoa tuotetaan juoksun aikana (Apple Watch SE ja Apple Watch Series 6 sekä uudemmat).
 • Juoksukunnon mittarit, kuten askeleen pituus, maakosketusaika ja pystyliike, joilla voit seurata juoksutehoasi ja sen kehitystä, ovat saatavilla treeninäkymissä (Apple Watch SE ja Apple Watch Series 6 sekä uudemmat).
 • Muokattu treeni -ominaisuudella voit luoda treenejä, jotka sisältävät toistuvia aikaan, matkaan tai avoimeen tavoitteeseen perustuvia jaksoja ja joissa voit edetä seuraavaan sarjaan automaattisesti tai käsin.
 • Tavoitevauhti-treenit auttavat ylläpitämään haluttua vauhtia ilmoitusten ja oman treeninäkymän avulla.
 • Monilajitreeni tukee duathlon- ja triathlon-treenausta tunnistamalla automaattisesti avovesi- ja allasuinnin, sisä- ja ulkopyöräilyn sekä sisä- ja ulkojuoksun sekä siirtymät seuraavaan osuuteen.
 • Treeni-ilmoitusten mittareiksi voidaan muokata mm. vauhti, teho, kadenssi ja sykealueet.
 • Allasuinti-treenit tunnistavat uimalaudan automaattisesti.
 • Uinnin tehokkuutta mittaava SWOLF lasketaan vetojen määrän ja uintikierrokseen käytetyn ajan mukaan.

Fitness+

 • Ohjaajan ohjeet, kuten intensiteetin, vetojen määrän (soutu), kierrosten määrän (pyöräily) ja kaltevuusprosentin (juoksumatto) tavoitteet näkyvät näytöllä.
 • Ohjaajan ohjeet ja henkilökohtaiset kuntomittarit näkyvät näytöllä yhteensopiville muiden valmistajien televisioille ja laitteille.

Kompassi

 • Uudelleen suunniteltu Kompassi-appi, jossa on tarkempia tietoja ja zoomattavia näkymiä (Apple Watch SE ja Apple Watch Series 5 sekä uudemmat).
 • Ensisijainen kellotaulu tukee sekä analogista kompassiasteikkoa että digitaalista näkymää, jossa on nykyinen suuntima ja suunta.
 • Zoomattu näkymä näyttää analogisen suuntiman, korkeuden, kaltevuuden ja koordinaatit.
 • Kompassin reittipisteillä voit merkitä sijaintisi tai tärkeitä paikkoja (Apple Watch SE ja Apple Watch Series 6 sekä uudemmat).
 • Reitin jäljitys seuraa kulkemaasi reittiä siltä varalta, että eksyt tai et ole varma suunnasta (Apple Watch SE ja Apple Watch Series 6 sekä uudemmat).

Uni

 • Unen vaiheen seuranta määrittää kiihtyvyysmittarin ja sykemittarin tietojen avulla, kuinka kauan olet REM-, perus- ja syvässä unessa sekä hereillä.
 • Vertailukaaviot näyttävät sykkeen ja hengitystiheyden unessaoloajan ohella iPhonen Terveys-apissa.

Lääkkeet

 • Mahdollisuus kirjata tarvittaessa tai ajastuksen mukaan otettavien lääkkeiden määrä ja ottoaika.
 • Mahdollisuus tarkastella lääkkeiden ajastuksia sekä päivän aikana tekemiäsi kirjauksia.
 • Muistutukset kirjata ajastetut lääkkeet.
 • Lääkkeet-komplikaatio, jolla voit nähdä ajastuksesi tai avata apin nopeasti.

Eteisvärinä­historia

 • Viikoittaiset ilmoitukset, joissa arvioidaan prosentuaalinen aika eteisvärinässä edellisen kalenteriviikon aikana.
 • Yhteenveto näyttää, minä viikonpäivänä ja vuorokaudenaikana eteisvärinää on eniten.
 • Eteisvärinään mahdollisesti vaikuttavien elämäntapatekijöiden, kuten treenin, unen, painon, alkoholinkäytön ja Mindfulness-minuuttien seuranta iPhonen Terveys-apissa.
 • Jaettava PDF, jonka avulla voit keskustella hyödyllisemmin terveyspalvelujen tarjoajasi kanssa.
 • Tuki vähintään 22-vuotiaille käyttäjille, joilla on diagnosoitu eteisvärinä.

Perhejaon käyttöönotto

 • Podcastit-appi on nyt saatavilla, ja siinä voidaan etsiä, ladata ja seurata ohjelmia sekä tutustua valikoituun sisältöön.
 • Muiden tarjoajien sähköpostituki laajennettu Yahooseen ja Outlookiin.
 • Yhteystietokuvien muokkaaminen ja jakaminen on nyt saatavilla.

Käyttöapu

 • Laajennetut pikatoiminnot ja AssistiveTouch, joilla voidaan toistaa ja keskeyttää Toistossa nyt, keskeyttää treeni ja jatkaa sitä, ottaa kuva kameran laukaisimella sekä vaihtaa karttanäkymän ja käännös käännökseltä -ohjeiden välillä Kartoissa.
 • Bluetooth-näppäimistön liittäminen Apple Watchin pariksi.
 • Apple Watch -peilauksella voit etäohjata Apple Watchia pariksi liitetystä iPhonesta AirPlayn kautta. Se tukee aputeknologioita, mm. ääniohjausta ja kytkinohjausta, joita voidaan käyttää Apple Watchin näytön napauttamisen sijaan.

Muut ominaisuudet ja parannukset:

 • Alhaisen virran tila ylläpitää Apple Watchin ydintoimintoja mutta poistaa akun keston pidentämiseksi tilapäisesti käytöstä tietyt taustaominaisuudet, kuten aina päällä -näyttö ja sydänterveyteen liittyvät ilmoitukset.
 • Kansainvälisen roamingin tuen ansiosta voit pysyä yhteydessä mobiiliverkkoosi ulkomailla matkustaessasi (Apple Watch SE ja Apple Watch Series 5 sekä uudemmat).
 • Laajennetut näppäimistökielet, kuten espanja, italia, japani, portugali, ranska ja saksa saatavilla Apple Watch Series 7:ssä ja uudemmissa.
 • Ruutuajan Viestinnän turvallisuus -asetuksella vanhemmat voivat ottaa lapsille käyttöön varoituksia, kun he saavat tai yrittävät lähettää Viesteissä alastonkuvia.
 • Kierron poikkeamien ilmoitukset kertovat, jos kirjaamasi kuukautiskiertotiedot viittaavat harvoihin kuukautisiin, epäsäännöllisiin kuukautisiin, pitkittyneeseen kuukautisvuotoon tai jatkuvaan tiputteluvuotoon.
 • Uusi Apple Watchin arvioon perustuva Sykkeen palautuminen -mittari on saatavilla Terveys-apissa.
 • Muistutukset-appi on päivitetty tukemaan muokkausta, joten voit lisätä tärkeitä yksityiskohtia, kuten sijainnin, tunnisteita ja määräaikoja.
 • Kalenteri-appi on suunniteltu uudelleen tukemaan uusien kalenteritapahtumien luomista. Lisäksi nyt on mahdollista vaihtaa päivä-, lista ja viikkonäkymien välillä.
 • Podcastien käyttökokemusta on parannettu siten, että se tukee hakua, ohjelmien seuraamisen aloittamista ja lopettamista sekä uuden sisällön löytämistä Kuuntele nyt -osiossa.
 • Dock on päivitetty näyttämään taustalla käynnissä olevat apit ylimpänä.
 • Ilmoitukset on suunniteltu uudelleen, ja ne näkyvät nyt virtaviivaisena bannerina, kun Apple Watchia käytetään aktiivisesti.

Jotkin ominaisuudet eivät välttämättä ole saatavilla kaikissa maissa tai kaikilla alueilla. Lisätietoja löytyy osoitteesta https://www.apple.com/fi/watchos/feature-availability/

Tietoja Applen ohjelmistopäivitysten suojaussisällöstä löytyy osoitteesta https://support.apple.com/HT201222