Vertailussa Yamaha MusicCast 20 ja MusicCast 50

Yamahan langattomat MusicCast -kaiuttimet ovat hyvin samanlaisia keskenään, mutta mikä selittää niiden hintaeron? Päätimme ottaa selvää.

MusicCast 20- ja MusicCast 50 -kaiuttimet ovat Yamahan uudemman sukupolven langattomia kaiuttimia. Ne saapuivat markkinoille jo vuonna 2018, mutta ovat edelleen ajankohtaisia äänentoistolaitteita sekä äänenlaatunsa että muiden ominaisuuksiensa puolesta. Yksi tärkeä syy tähän on myös Yamahan MusicCast-sovellus, jota on päivitetty aktiivisesti paremmaksi vuosi vuodelta. Kyseisellä sovelluksella näistä kaiuttimista voidaan rakentaa esimerkiksi langaton multiroom-järjestelmä musiikin kuuntelemista varten.

Näissä kahdessa kaiuttimessa on paljon yhteisiä ominaisuuksia. Ensinnäkin, niistä molemmista löytyy Bluetooth, jonka avulla mikä tahansa älylaite saadaan yhdistettyä kaiuttimeen yksinkertaisesti. Bluetooth on nykypäivänä kuitenkin hyvin tavanomainen ominaisuus langattomissa useimmissa kaiuttimissa, eikä se itsessään kerro mitään siitä, mitä kaikkea näillä kaiuttimilla voidaankankaan tehdä.

Molemmat näistä kaiuttimista voidaan liittää verkkoon joko kiinteällä johdolla tai langattomasti WiFi-yhteyden avulla, jolloin niiden täysi potentiaali saadaan valjastettua käyttöön. Kaiuttimien verkkoon liittäminen onnistuu edellä mainitun MusicCast-sovelluksen avulla, mikä toimii myös niiden yhteisenä ohjauskeskuksena. Tämän sovelluksen avulla kaiuttimet voivat toistaa musiikkia itsenäisemmin, kuin vaikkapa Bluetoothilla. Kaiuttimissa on “sisäänrakennettuna” muun muassa erilaisia musiikin suoratoistopalveluita, kuten Spotify ja Tidal, joita voidaan kuunnella sovelluksen kautta. Tällöin kaiuttimet toistavat musiikkia suoraan verkosta, ja älylaitteen ainoa tehtävä on soitettavan musiikin valitseminen ja vaihtaminen. 

Sekä 20- että 50-malli ovat tarkoitettu pääasiassa musiikin kuuntelemiseen, mutta niitä voidaan käyttää myös langattomina takakaiuttimina kotiteatterijärjestelmissä. Tähän tarvitaan MusicCast-yhteensopiva viritinvahvistin tai soundbar, joista kumpaakin Yamahalta löytyy useampia malleja. Myös kaiuttimien määrittäminen kotiteatterin langattomiksi takakaiuttimiksi onnistuu MusicCast-sovelluksella. Tätä ominaisuutta emme kuitenkaan valitettavasti päässeet tämän testin yhteydessä kokeilemaan.

MusicCast 20

MusicCast 20 on vertailussa olevista kaiuttimista kompaktimpi. Se on näin ollen hieman helpompi sijoittaa esimerkiksi makuuhuoneeseen yöpöydälle tai muille vastaaville, pienemmille pinnoille. Äänentoistonsa puolesta se sopiikin paremmin nimenomaan pienempiin huoneisiin.

MusicCast20 design
MusicCast 20 on pienen kokonsa ansiosta helppo sijoittaa kuunteluympäristöön.

20-mallista löytyy yksi kaiutinelementti matalammille sekä yksi elementti korkeammille äänitaajuuksille. Yhteistehoa näillä elementeillä on 40 W. Kyseessä on verkkovirralla toimiva monokaiutin, joka kykenee soittamaan musiikkia edellä mainittuun tapaan verkon kautta monista eri tulolähteistä, mutta siinä ei ole fyysisiä sisääntuloliittimiä lukuunottamatta Ethernet-liitäntää. Siitä löytyy kolme esivalintapainiketta, joihin voidaan määrittää käyttäjälle mieluisat musiikin tulolähteet helpompaa, nopeampaa sekä vaivattomampaa musiikinkuuntelukokemusta varten. Kaiken kukkuraksi siitä löytyy myös herätyskellotoiminto.

Äänimaailmaltaan MusicCast 20 on miellyttävästi tasapainotettu, joskin hitusen verran bassopainotteinen. Tästä huolimatta se ei kykene toistamaan alimpia bassotaajuuksia kovinkaan tehokkaasti, minkä huomaa erityisesti esimerkiksi elektronista musiikkia tai rap-musiikkia kuunnellessa. Toisaalta esimerkiksi rock-musiikissa kyseistä ongelmaa ei ole, sillä sen kaltaiset musiikin tyylit eivät painotu nimenomaan bassotaajuuksien ääniin yhtä raskaasti. MusicCast 20 tuntuu myös suuntaavan toistamansa äänen suhteellisen selkeästi eteenpäin, sillä sen toistama äänimaailma muuttuu selkeästi siirtyessä kaiuttimen edestä sivulle päin. Kaiuttimen luoma optimaalinen kuuntelualue on kuitenkin sen verran laaja, että tästä on vaikeaa kuvitella muodostuvan ongelmaa tavanomaisessa käytössä varsinkaan silloin, kun kaiutin sijoitetaan vaikkapa huoneen nurkkaan.

MusicCast20 connections
Langattomien yhteyksien lisäksi MusicCast 20:ssä on liitäntä vain verkkojohdolle. Kuvassa näkyvä USB-portti on tarkoitettu huoltokäyttöön.

Kaksi 20-mallin kaiutinta voidaan liittää MusicCast-sovelluksella toisiinsa, jolloin niistä saadaan kahden monokaiuttimen sijasta määritettyä yksi stereojärjestelmä. Tämäkin tapahtuu langattomasti verkkoyhteyden avulla. Nämä kaksi kaiutinta voidaan myös määrittää langattomiksi takakaiuttimiksi kotiteatterijärjestelmään, kuten edellä mainittu.

Kokoisekseen kaiuttimeksi MusicCast 20 on yllättävän hyvä äänenlaatunsa puolesta, ja sen tarjoamat ominaisuudet musiikin lähteen suhteen ovat erittäin laajat. Kaiken kaikkiaan se on hinta-laatusuhteeltaan hyvä ja helpon sijoitettavuutensa puolesta varmasti sopiva mihin tahansa pienempään tilaan.

MusicCast 50

MusicCast 50 on edellä mainittua mallia jonkin verran suurempi kaiutin, mikä tekee sen sijoittamisesta kuunteluympäristöönsä hitusen verran haastavampaa, mutta ei suinkaan mahdotonta. Kyseinen laite on kuitenkin vain pienen mikrohifijärjestelmän kokoinen, ja ajattoman muotoilunsa sekä kahden värivaihtoehtonsa ansiosta sen sijoittaminen huoneeseen kuin huoneeseen on suhteellisen helppoa.

MusicCast50 design
MusicCast 50 sulautuu ympäristöönsä saumattomasti.

Tämä kaiutin pystyy käytännössä kaikkeen, mihin 20-mallikin pystyy. Tämän lisäksi siinä on muitakin ominaisuuksia. Ensinnäkin, se on stereokaiutin, jossa on hieman suuremmat bassoelementit, kuin pienikokoisemmassa MusicCast 20 -monokaiuttimessa. Stereoäänentoiston lisäksi sen tuottaman äänen laatu on huomattavasti miellyttävämpi, ja se kykenee itsekseenkin täyttämään äänellään yllättävän suuren tilan. Osittain suurempien bassoelementtiensä ansiosta se kykenee myös toistamaan matalampia äänitaajuuksia selkeämmin ja kuuluvammin, kuin 20-malli. MusicCast 50 levittää toistamansa äänen myös laajemmalle alueelle, mikä helpottaa sen sijoittamista kuunteluympäristöönsä ilman huolta äänenlaadun heikkenemisestä.

MusicCast 50:n fyysiset liitännät ovat myös pienikokoisempaa lajitoveriaan laajemmat. Ethernet-liitännän lisäksi MusicCast 50:een voidaan myös liittää laitteita RCA- ja AUX-liittimillä, ja siitä löytyy jopa optinen ääniliitäntä televisioon liittämistä varten. Kyseistä kaiutinta voidaan siis käyttää myös käytännössä minkä tahansa television lisäkaiuttimena, jolloin esimerkiksi elokuvat saavat paremman äänentoiston kautta uudenlaisen ilmeen.

MusicCast50 connections
MusicCast 50:n liitännät.

MusicCast 50 voidaan myös määrittää langattomaksi takakaiuttimeksi MusicCast-yhteensopivaan kotiteatteriin. Se toimii tällöin sekä oikeana että vasempana takakaiuttimena.

Eroja

Nämä kaksi kaiutinta ovat ominaisuuksiltaan sekä ulkonäöltään hyvin samanlaisia laitteita. Perusteellisemman tarkastelun jälkeen niistä voidaan kuitenkin huomata useampia eroja, ja sietää huomatakin, sillä niiden välinen hintaero on suhteellisen suuri.

Ensinnäkin, kaiuttimista suurempi malli on äänimaailmaltaan vakuuttavampi ja se kykenee toistamaan ääniä laajemmalta taajuusalueelta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 50-mallista kuunneltuna musiikki kuulostaa monipuolisemmalta sekä korkealaatuisemmalta, kuin 20-mallista kuunneltuna. MusicCast 50 kykenee myös toistamaan ääntä stereona itsenäisesti, ja sen toistama musiikki levittyy tasaisesti laajemmalle alueelle. Näiden ominaisuuksien ansiosta se soveltuu paremmin suuremman huoneen kaiuttimeksi, kun taas MusicCast 20 on helpompaa ja käytännöllisempää sijoittaa pieneen huoneeseen.

Toisekseen, MusicCast 50 toimii 20-mallia paremmin ja monipuolisemmin television äänentoistolaitteena sekä kotiteatterin langattomana takakaiuttimena. Yksi syy tähän on se, että 50-mallista löytyy optinen ääniliitäntä, jolla sen saa kytkettyä suoraan esimerkiksi televisioon. Se toimii myös MusicCast-yhteensopivassa kotiteatterissa sekä oikeana että vasempana takakaiuttimena samanaikaisesti. Myös 50-mallin jykevämpi basso sekä korkealaatuisempi äänentoisto tekevät siitä pikkuveljeään paremman vaihtoehdon elokuvien äänentoistolaitteena.

Molemmat hyviä, mutta toinen parempi

Yamahan erikoistuminen laadukkaaseen äänentoistoon näkyy ja kuuluu selkeästi testaamissamme langattomissa kaiuttimissa. Molemmat tässä testissä arvostellut mallit ovat lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaistuna todella hyviä kaiuttimia sekä ominaisuuksiensa että äänenlaatunsa puolesta.

Kuten sanottu, nämä kaiuttimet toimivat parhaiten, kun ne yhdistetään Yamahan MusicCast-sovellukseen. Toki niitä voidaan myös käyttää yksinomaan Bluetooth-yhteyden kautta, jolloin kyseistä sovellusta ei tarvita. Suurin osa kaiuttimien parhaimmista ominaisuuksista löytyvät kuitenkin nimenomaan sovelluksesta, joten sen hyödyntäminen on suotavaa silloinkin, kun kaiuttimia on käytössä vain yksi.

Koska 50-malli maksaa noin kaksi kertaa enemmän, kuin pienikokoisempi 20-malli, on erittäin aiheellista miettiä tarkkaan, kumpi näistä kaiutinmalleista on mihinkin käyttötarkoitukseen edukkaampi vaihtoehto. Mikäli hakusessa on kaiutin pieneen kerrostaloasuntoon, eikä kaiutinta haluta käyttää tehostamaan television tai kotiteatterin äänentoistoa, MusicCast 20 on erittäin hyvä ja toimiva vaihtoehto. Mikäli musiikin halutaan hajaantuvan laajemmalle alueelle isommassa tilassa, tai mikäli kaiuttimilla halutaan tehostaa kotiteatterin äänentoistoa, on joko kahden 20-mallin tai yhden 50-mallin hankkiminen suotavaa.

Entä kumpi on kannattavampaa: ostaa kaksi 20-mallin kaiutinta vai yksi 50-mallin kaiutin? Tämä riippuu täysin siitä, minkälaiseen tilaan ja ennen kaikkea minkälaiseen käyttöön kyseisiä kaiuttimia kaavaillaan. Lienee kuitenkin perusteltua sanoa, että yksi 50-mallin kaiutin on äänenlaatunsa sekä liitettävyytensä puolesta parempi vaihtoehto, kuin stereopariksi määritetyt 20-mallin kaiuttimet.

Tekniset tiedot (MusicCast 20)

 • Hinta: 183,81 euroa (tarjouserän hinta, teknavi.com)
 • Maksimiteho: 
  • 40W (Woofer 25 W + Tweeter 15 W)
 • Kaiutinelementit:
  • 1 x Woofer: halkaisija 9 cm
  • 1 x Soft dome tweeter: halkaisija 3 cm
  • 2 x Passiiviradiaattori
 • Liitännät:
  • WiFi
  • Airplay 2
  • Bluetooth 4.2
  • Internet-radio
  • Ethernet-liitäntä
 • Virrankulutus:
  • Käytössä 10 W
  • Valmiustilassa 0,3 W (Bluetoothin sekä WiFi:n ollessa valmiustilassa 1,9 W)
 • Mitat:
  • Leveys: 150 mm
  • Korkeus: 186 mm
  • Syvyys: 130 mm
 • Paino:
  • 2,2 kg

Tekniset tiedot (MusicCast 50)

 • Hinta: 410 euroa (tarjouserän hinta, teknavi.com)
 • Maksimiteho: 
  • 2 x 35 W
 • Kaiutinelementit:
  • 2 x Woofer: halkaisija 10 cm
  • 2 x Soft dome tweeter: halkaisija 3 cm
 • Liitännät:
  • WiFi
  • Airplay 2
  • Bluetooth 4.2
  • Internet-radio
  • Ethernet-liitäntä
  • Optinen audioliitäntä
  • AUX
  • RCA
 • Virrankulutus:
  • Käytössä 20 W
  • Valmiustilassa 0,3 W (Bluetoothin sekä WiFi:n ollessa valmiustilassa 1,5 W)
 • Mitat:
  • Leveys: 400 mm
  • Korkeus: 123 mm
  • Syvyys: 200 mm
 • Paino:
  • 4,5 kg

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.