Testi: Samsung Galaxy A42 – Peruskäyttäjälle pätevä ja edullinen 5G-puhelin

Yksi Samsungin uusimmista, Galaxy A42 5G puhelimista on edullinen 5G-vaihtoehto peruskäyttäjälle, joka ei kaipaa puhelimeltaan ihmeitä.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Näyttö

Samsung Galaxy A42 5G (SM-A426B): Hinta 347 euroa (Teknavi.com)

Samsungin Galaxy A42 on kaikilta osin yllätyksetön, mutta toimiva ja käytännöllinen 5G-älypuhelin. Edulliseen hintaan on saatu luotua puhelin, joka täyttää kaikki tämän hetken peruskäyttäjän tarpeet helposti.

Puhelimen merkittävin myyntivaltti on 5G-yhteys. Se ei ole näin edullisille puhelimille itsestäänselvyys, mutta Samsung luottaa 5G-yhteyksien yleistymiseen. Jos nyt ajattelee puhelinta tuleville vuosille, on 5G-yhteys hyvä lisä.

Puhelimien käyttö työnteossa ja sen apuna voi edelleen yleistyä tulevina vuosina ja siihen tarpeeseen 5G-yhteydestä on selkeää hyötyä.

Jos ei ole tällainen tehokäyttäjä, eikä usko sellaiseksi muuttuvansa, pärjää varmasti myös 4G-yhteydellä, jonka käyttöä 5G-yhteensopivuus ei estä.

Testattu versio on edestä musta valkoisella takakuorella. Valkoista takakuorta on tyylitelty valoa heijastavalla alaosalla. Taka- ja etukuori yhdistyvät toisiinsa harmaalla väliosalla. Puhelimen etuosa on kameran sisältävää lovea lukuunottamatta kokonaan 6,6 tuuman näyttöä. Etukamera on sijoitettu näytön yläosaan vesipisaraa muistuttavaan loveen. Tarkkuus etukamerassa on 20 megapixeliä.

Takana on neljä linssiä sisältävä takakamera ja pieni led-salama. Neljästä linssistä huolimatta kuvaustiloja on kamerassa kaksi: tavallinen kuvaus ja laajakuvatila. Kaksi muuta linssiä ovat kameran toimintoja avustavia linssejä.

Pääkameran tarkkuus on 48 megapixeliä ja laajakuvakameran kahdeksan megapixeliä. Kaksi avustavaa kameraa ovat viiden megapixelin makrokamera ja niin ikään viiden megapixelin syvyyskamera.

Puhelimen muovinen rakenne ei pärjää latuvaikutelmassa kalliimmille puhelimille, mutta ajaa tässä hintaluokassa asiansa hyvin.

Puhelimen pohjasta löytyvät 3,5mm- ja USB-C -liitännät. Nykyään harvinainen kuulokeliitäntä on edullisempien puhelinmallien erikoisuus, jonka myötä A42:ssa on myös sisäänrakennettu FM-radio.

Runkoon on saatu mahtumaan 5000 milliampeeritunnin akku, joka kestää hyvin peruskäyttöä ja jaksaa valmiustilassa pitkään ilman suurta virtahävikkiä.

Kamera pitää puolensa kalliimpiakin vastaan

Älypuhelimien kamerat ovat yksi Samsungin tärkeimpiä tavaramerkkejä eikä A42 5G ole asian suhteen poikkeus. Neljän linssin takakamera ottaa hyviä kuvia tavallisessa tilassa ja laajakuvatilaan on saatu mukavasti leveyttä hienoja maisemakuvia tai muita tyylittelyjä varten. Vaikkei puhelimeen ole pakattu hirveää määrää tehoa, kuvat prosessoituvat nopeasti eikä kamera tunnu missään vaiheessa hitaalta.

Ainoa pienen pieni heikkous kuvaamisessa on video, jonka elektroninen vakautus on agressiivista ja herkkä kuvan vääristymille. Vakautuksen poistaminen käytöstä vähentää vääristymiä todellla paljon, mutta silloin taas pienetkin puhelimen tärinät näkyvät äkkiä videolla.

Videokuvaus tosin sekin ansaitsee myös kehuja. Hinta ei vaikuta rajoittavan paljoakaan puhelimen videokuvauksen ominaisuuksia. Mukana on myös mahdollisuus kuvata 4K-tarkkuudella, josta puhelin selviytyy yllättävän hyvin. Ainoa harmittava rajoite videokuvaamisessa on kuvanopeus, joka on rajoitettu 30 kuvaan sekunnissa myös FullHD-tarkkuudella.

Lisätyn todellisuuden (AR) toiminnot ovat myös mukana näinkin edullisessa puhelimessa. Videoihin piirrettyjen 3D-viivojen käyttö tosin on hieman hämärän peitossa, mutta kyseessä on silti vakuuttava ominaisuus.

Yksinkertainen ja hyvä käyttökokemus

Samsungin viime vuosina uudistamansa Android-versiointi OneUI sopeutuu lippulaivapuhelimien lisäksi hyvin myös edullisemman puhelimen käyttöliittymäksi.

Käyttöliittymän toiminta perustuu Androidille tuttuihin muokattaviin aloitusnäyttöihin, joihin saa sovellusten kuvakkeiden lisäksi erilaisia pienoisohjelmia. Toisena olennaisena elementtinä on kaikki puhelimelle asennetut sovellukset sisältävä valikko, joka avautuu pyyhkäisemällä ylöspäin.

Aloitusnäkymästä vasemalle on Samsungin oma Daily-palvelu, joka tarjoaa Upday-palvelun uutissyötteen ja muutamien sovelluksien syötenäkymiä. Spotify-musiikkipalvelun näkymä ja hauskat vaihtuvat GIF-animaatiot ovat piristävä lisä uutissyötteelle.

Updayn uutissyötteessä on hyviä ideoita, mutta tällä hetkellä esimerkiksi Googlen oma yksinkertainen palvelu toimii tässä suhteessa paremmin.

Näyttö pieni kysymysmerkki

Galaxy A42:sta ei etenkään hintaansa nähden löydy lähes mitään kritisoitavaa, vaan puhelin täyttää helposti sille asetetut odotukset. Ainoa todellinen kritiikin kohta voi olla puhelimen näyttö. Se pärjää hyvin kirkkaudessa ja väritoistossa, mutta hintaluokka paistaa läpi alhaisesta resoluutiosta. 

Nykyhetken mittapuulla alhaiselta tuntuva 720p+-tarkkuus paistaa välillä läpi. Tarkkanäköinen voi huomata näytössä pikselöitymistä esimerkiksi tekstiä lukiessa. Tätä tosin korosti varmasti testiaikana se, että aiemmat allekirjoittaneen käyttämät puhelimet ovat olleet lippulaivamalleja. 

Mutaman vuoden vanhasta puhelimesta siirtyvä ei varmasti huomaa eroa läheskään niin helposti. Lisäksi näyttöön ehti tottua noin viikossa eikä sen tarkkuuteen enää kiinnittänyt huomiota samalla tavalla.

Yhteenveto

Akkukesto ja suorituskyky ovat Galaxy A42 5G puhelimen hintaluokkaa ajatellen loistavalla tasolla. Kevyessä käytössä virtaa riittää parille päivälle ja kaikki perustoiminnot tapahtuvat riittävän nopeasti. Hyvä kamera on varmasti monelle myös muuten puhelinta vähemmän käyttävälle mieluinen ominaisuus.

Kenelle? Peruskäyttäjälle, joka ei kaipaa puhelimelta suuresti suorituskykyä esimerkiksi pelaamiseen.

Samsung Galaxy A42 5G: Hinta 347 euroa (Teknavi.com)

Tekniset tiedot

  • Näyttö
    • 6,6 tuumaa, SAMOLED, 720 x 1600
  • Käyttöjärjestelmä
    • Android 10, Samsung One UI
  • Kamerat
    • 48Mp pääkamera F1,8, 8Mp laajakuvakamera, 5Mp makrokamera, 5Mp syvyyskamera
  • Etukamera
    • 20Mp
  • Järjestelmäpiiri
    • Snapdragon 750 5G, 8-ydinsuoritin
  • Akku
    • 5000mAh
  • Tallennustila
    • 128 gigatavua
  • Keskusmuisti
    • 4 gigatavua
  • Paino
    • 193 grammaa
  • Mobiiliyhteydet
    • 2G GSM, 3G WCDMA, 4G LTE FDD, 4G LTE TDD, 5G Sub6 FDD, 5G Sub6 TDD
  • Muut yhteydet
    • A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5,0
  • Liitännät
    • USB-C, 3,5mm-kuulokeliitäntä

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, InstagramistaTwitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testi: Samsung Galaxy S20 Fan Edition: Loistava tehopuhelin hintatietoiselle ostajalle
Pikatesti: OnePlus 8 Pro on edelleen loistava lippulaiva
Testi: Samsung Dex – Puhelin tai tabletti taipuu jo hyvin työpöytäkäyttöön
Testi: Samsungin mobiililaitteiden pyhä kolminaisuus: Galaxy Watch 3, Galaxy Buds Live ja Galaxy Note 20 Ultra
Pikatesti: Samsung Galaxy Note 20 Ultra – Samsungin lippulaivaa koko rahalla