Bosen QuietComfort-kuulokemalliston uusin jatkaja, QC45, tarjoaa edeltäjiensä parhaiden ominaisuuksien lisäksi uusiakin hienouksia.
Tykkäsimme
- Järkyttävän hyvä vastamelu
- Todella mukavat päässä
- Eri äänien erottelukyky
Emme tykänneet
- Todella diskanttipainoinen äänimaailma
- Bose Music -sovelluksessa kehittämisen varaa
Bosen QuietComfort-sankakuulokkeet ovat kenties markkinoiden suosituimpia langattomia vastamelukuulokkeita, ainakin oman hintaluokkansa mallien keskuudessa. Esimerkiksi QC35 II -malli on hyvinkin yleinen näky Helsingin keskustassa kulkevien vastaantulijoiden korvilla. Kyseisen mallin uusin seuraaja, QC45, julkaistiin elokuun lopussa, ja noin kuukautta myöhemmin ne rantautuivat Suomeen ostettavaksi.
Selkeimmät syyt QC-kuulokkeiden suosiolle lienevät niiden tarjoama erinomainen äänenlaatu, ylivertainen vastameluteknologia sekä äärimmäinen käyttömukavuus. QC45:n kohdalla näistä ominaisuuksista on pyritty pitämään kiinni, ja etenkin niiden vastamelutoimintoihin on tehty parannuksia. Saimme QC45-kuulokkeet testattavaksi saadaksemme selville, miten sen uudet ominaisuudet toimivat, ja ovatko ne 350:n euron hintalappunsa arvoiset.
Päivitetty ulkokuori ja uusi vastamelutila
QC45: ulkonäkö on käytännössä identtinen sen edeltäjiin verrattuna, mikä on ollut kyseisen mallisille kuulokkeille tyypillistä koko malliston syntymästä lähtien. Bose mainitsi kuitenkin QC45:n julkaisua käsittelevässä tiedotteessaan muutamista parannuksista kuulokkeiden ulkonäössä. Bosen mukaan edellisissä malleissa olleet “vekit ja poimut on poistettu pehmeistä materiaaleista ja osien väliset raot on korvattu sujuvilla siirtymillä”. Nämä muutokset tekevät siis QC45:n ulkonäöstä aikaisempia QC-malleja miellyttävämmän.
Kuulokkeiden pakkauksessa tulee mukana itse kuulokkeiden lisäksi latausjohto, AUX-kaapeli sekä suojakotelo, jossa kuulokkeet voidaan pakata esimerkiksi reppuun tai laukkuun ilman pelkoa niiden vaurioitumisesta. Koteloon mahtuu kuulokkeiden lisäksi myös latauskaapeli ja tarvittaessa muutakin pientä härpäkettä. Itse kuulokkeiden painikkeet ovat kutakuinkin samat, kuin aikaisemmissakin QC-malleissa; oikeanpuoleisessa kuulokkeessa sijaitsevilla volume-painikkeilla voidaan säädellä kuulokkeiden äänenvoimakkuutta, ja niiden välissä olevalla monitoimipainikkeella voidaan muun muassa vaihtaa soitettavaa kappaletta ja vastata puheluihin. Myös ennestäänkin tuttu virtakytkin löytyy QC45:n oikeasta kuulokkeesta. Vasemmassa kuulokkeessa sijaitsee puolestaan vain yksi painike, ja sen ainoa tehtävä on vaihtaa vastamelutilaa QUIET- ja AWARE-tilojen välillä.
QC45-kuulokkeiden käyttöönotto onnistuu näppärästi Bose Music -sovelluksen avulla. Kuulokkeet voidaan yhdistää älylaitteeseen myös Bluetooth-asetusten kautta, mutta sovellus tekee yhdistämisestä hieman vaivattomampaa selkeiden ohjeidensa takia. Bose Music -sovelluksessa voidaan lisäksi tehdä muutakin, ja tuotteen rekisteröiminen onnistuu nimenomaan sovelluksen kautta.
Kevyet, napakat ja mukavat päässä
QC45-kuulokkeiden pehmusteet tekevät niiden käyttämisestä äärimmäisen mukavaa, eikä pitkäaikainenkaan yhtäjaksoinen käyttö aiheuta ongelmia kuulokkeiden käyttömukavuuden suhteen. Tästäkin huolimatta QC45:t pysyvät päässä napakasti, eivätkä ne esimerkiksi kävellessä tai juoksulenkillä tunnu liikkuvan tai valuvan suuntaan taikka toiseen. Hyvän istuvuutensa lisäksi ne ovat myös yllättävän kevyet, mikä lisää niiden käyttömukavuutta entisestään, etenkin urheillessa.
QC45:n erinäiset painikkeet ovat toiminnaltaan hyvin yksiselitteisiä ja selkeitä, mutta itse painikkeiden mekaniikka voi vaatia aluksi hieman totuttelua, sillä ne eivät tunnu rekisteröivän nopeita painalluksia juuri ollenkaan. Käyttäjästä riippuen voi aluksi tuntua siltä, että kyseisiä painikkeita pitää painella jopa ylikorostuneen rauhallisesti. Tähän pikkuseikkaan tottuu kuitenkin nopeasti.
Jo aiemmin mainittu Bose Music -sovellus on paitsi helppo väline kuulokkeiden käyttöönotossa, myös näppärä tapa tutustua kuulokkeiden eri ominaisuuksiin. Sovelluksesta voidaan löytää esimerkiksi kaikki kuulokkeiden painikkeiden toiminnot, mikä tekee niiden käytöstä helpompaa myös niille, jotka eivät QC45:n kaltaisiin kuulokkeisiin ole ennen päässeet tutustumaan. Bose Music -sovellusta voidaan myös käyttää kuulokkeiden painikkeiden sijasta; esimerkiksi vastamelutilan vaihtaminen ja soitettavan musiikin hallinta onnistuvat myös tämän sovelluksen kautta. Toisaalta, kuulokkeiden painikkeet voivat monesti tuntua huomattavasti vaivattomammalta vaihtoehdolta tällaisten toimintojen toteuttamiseen. Lyhyesti sanottuna, Bose Music -sovellus on aluksi todella kätevä, mutta kuulokkeisiin tutustumisen jälkeen sille on huomattavasti vähemmän käyttöä, jos sitäkään.
QC45:n yhteentoimivuus älypuhelimen kanssa ansaitsee kyseisille kuulokkeille hieman erillisiä kehuja. Kuulokkeiden ollessa yhdistettynä puhelimeen, ne ilmoittavat esimerkiksi saapuvasta puhelusta kertomalla käyttäjälleen soittajan nimen yhteystiedoissa. Saapuvan puhelun hälytys voidaan joko hylätä tai hiljentää, tai siihen voidaan vastata, pelkästään monitoimipainikkeen painalluksilla. Tällöin itse puhelinta ei välttämättä tarvitse kaivaa taskusta tai laukusta ulos ollenkaan koko puhelun aikana. Kaiken lisäksi kuulokkeiden mikrofoni toimii keskivertoa paremmin, minkä ansiosta myös puhelun toinen osapuoli kuulee käyttäjän äänen selkeänä ja ilman häiritsevää taustahälyä.
Vastamelun puolesta markkinoiden parhaimmistoa
Bosella on pitkä historia äänentoistolaitteiden valmistuksessa, ja koko elinikänsä ajan sitä on pidetty laadukkaana sekä asiantuntevana elektroniikkavalmistajana. Tästä syystä muun muassa QC45:n äänenlaadulta tulee tahtomattakin odotettua paljon. Myös Bosen vastamelutekniikka on käytännössä aina ollut markkinoiden parhaimmistoa, minkä ansiosta niitä on ollut helppoa suositella etenkin liikkuvaan käyttöön, kuten esimerkiksi matkustettaessa tai työskennellessä meluisammissa ympäristöissä.
QC45:n vastameluakin on paranneltu edeltäviin malleihin verrattuna uusien komponenttien avulla. Lisäksi QC45-kuulokkeisiin on lisätty toinen vastamelutila niin sanotun perinteisen tilan lisäksi. Käyttäjä voi siis valita tilanteeseen sopivan vastamelutilan kahdesta vaihtoehdosta. QUIET-tilassa kuulokkeet toimivat perinteiseen malliin vaimentaen käyttäjän ympäriltä kuuluvaa ääntä, jolloin kuunneltava äänisisältö kuuluu selkeämmin. AWARE-tilassa kuulokkeet puolestaan toistavat ympäristön äänet käyttäjän kuultavaksi. Tällöin esimerkiksi keskusteleminen muiden ihmisten kanssa onnistuu ilman, että kuulokkeita tarvitsisi ottaa pois päästä.
Vastamelutekniikan puolesta voidaan hyvällä omatunnolla sanoa, ettei Bosen ammattitaito ole ruostunut vuosien varrella ollenkaan. QC45-kuulokkeet torjuvat ympäröivää melua hämmästyttävän tehokkaasti, minkä ansiosta musiikkiakin voidaan kuunnella maltillisella äänenvoimakkuudella jopa meluisammissa ympäristöissä. Uudempana ominaisuutena QC45-kuulokkeisiin sisällytetty AWARE-tila taas ansaitsee kehuja siitä, kuinka luonnollisena se toistaa käyttäjän ympäriltä kuuluvat äänet; tällöin tuntuu ajoittain jopa unohtuvan, että kuulokkeet ovat edes käyttäjän korvilla. Tämänkin ominaisuuden ansiosta QC45-kuulokkeet sopivat erityisesti sellaisille käyttäjille, jotka ovat tottuneet pitämään kuulokkeita päässään aina ihmisten ilmoilla liikkuessa. Esimerkiksi kaupan kassallakaan kuulokkeita ei tarvitse ottaa pois korvilta, mikäli AWARE-tila on käytössä ja musiikki on hiljennettynä, sillä kassahenkilönkin puhe kuuluu täysin selkeästi käyttäjän korviin asti, jopa kasvomaskeista ja pleksisuojista huolimatta.
Ainoa jokseenkin häiritsevä ominaisuus QC45:n vastameluominaisuuksissa voi tulla huomattua vaikkapa bussilla matkustettaessa. Etenkin ikkunan vieressä istuessa bussin tärinä aiheuttaa kuulokkeiden melunpoistossa häiriötä. Tämän häiriön johdosta kuulokkeet toistavat hiljaista, mutta huomattavissa olevaa huminan kaltaista ääntä, joka pomppii oikean ja vasemman kuulokkeen välillä jonkin aikaa, kunnes hälvenee pikkuhiljaa pois. Koko ilmiö kestää pahimmillaankin vain muutamia sekunteja, mutta se aiheuttaa myös kuunneltavaan äänisisältöön tietynlaista häiriötä, mistä on vaikeaa olla täysin välittämättä. Onneksi kyseinen häiriö vaatii kuitenkin suhteellisen spesifit olosuhteet tapahtuakseen, joten suuresta ongelmasta ei tässäkään ole kyse.
Äänentoistossa huomattava puute
Aivan kuten vastameluominaisuuksienkin kohdalla, myös QC45-kuulokkeiden äänenlaatuun kohdistuvat odotukset olivat kovat testin alkaessa. Paljon hyvää QC45:t tarjoavatkin myös äänenlaadun suhteen.
Ensinnäkin QC45:t erottelevat musiikissa erilaiset soittimet todella mallikkaasti. Joissakin sellaisissakin kappaleissa, joita on tullut kuunneltua silloin tällöin jo vuosikausien ajan, nämä kuulokkeet voivat saada kuuluviin sellaisia yksityiskohtia, jotka ovat ennen jääneet huomaamatta. Parhaiten QC45:t selkeyttävät kunkin kappaleen laulajan ääntä, mutta sekään ei missään tapauksessa jyrää muita soittimia tai ääniä allensa. Monien kappaleiden ja musiikkityylien kohdalla nämä kuulokkeet luovat herkästi jopa sen illuusion, että soivaa kappaletta oltaisiin kuuntelemassa live-keikalla, ja nimenomaan hyvällä tavalla.
Mielenkiintoista kyllä, QC45:ssäkin on omat heikkoutensa myös äänentoistonsa kohdalla. Ne eivät nimittäin ainakaan tehdasasetuksillansa sovi kovinkaan hyvin raskaamman musiikin kuuntelemiseen. Esimerkiksi heavy metal- ja rock-musiikin kohdalla tämä käy ilmi diskanttivoittoisena rumpujen peltien sekä särökitaran sekoituksena, joka voi kovemmilla äänenvoimakkuuksilla tuntua melko tuskalliseltakin tärykalvoissa. Tämä ongelma olisi todennäköisesti korjattavissa taajuuskorjaimen avulla, mikä tekee sellaisen puuttumisesta Bose Music -sovelluksessa miltei traagista.
Monista halvemmista kuulokemalleista tuttua basson ylikorostuneisuutta ei näistä kuulokkeista löydy. Kysymys siitä, onko tämä hyvä vai huono asia, riippuu täysin käyttäjästä sekä siitä, minkälaista musiikkia kuulokkeista halutaan kuunnella, ja millä tavalla. QC45-kuulokkeet nimittäin toistavat bassoa erittäin mallikkaasti, mutta ei liian ylikorostuneesti.
Tasaista Bose QuietComfort -laatua
QC45-kuulokkeet osoittavat, että Bosen ammattitaito laadukkaiden vastamelukuulokkeiden valmistuksessa ei ole kadonnut mihinkään, ja niihin tehdyt parannukset edeltäjiinsä verrattuna ovat toinen toistaan vakuuttavampia, ainakin paperilla. Käyttömukavuutensa, äänenlaatunsa sekä erinomaisten vastameluominaisuuksiensa ansiosta QC45:t ansaitsevat paljon kehuja.
Bosen uudet lippulaivakuulokkeet eivät kuitenkaan ole vailla puutteita. Huomattavimmat puutteet QC45:ssä ovat niiden äänimaailman diskanttipainotteisuudessa. Koska kuulokkeiden äänentoiston muokkaamista varten ei ainakaan Bose Music -sovelluksesta löydy, tämä epäkohta ei ole kovinkaan näppärästi korjattavissa. Äänimaailmaa muokkaamalla QC45:t olisivat ainakin huomattavasti sopivammat kuulokkeet myös raskaamman musiikin kuunteluun.
QC45-kuulokkeet sopivat parista pienestä epäkohdasta huolimatta kaikille, jotka vaativat vastamelukuulokkeiltaan äärimmäistä käyttömukavuutta. Myös äänenlaadullisesti ne sopivat tehdasasetuksillaankin monenlaiselle musiikille.
Tekniset tiedot:
- Hinta: 349 e
- Värit:
- Triple Black
- White Smoke
- Akunkesto: 24 h
- 15:n minuutin latauksella noin 2,5 h
- Lataus: USB-C
- IP-luokitus: IPX4
- Bluetooth-versio: 5.1
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.
Lue myös:
Kolmet uudet täyslangattomat Adidas-nappikuulokkeet julki – taustalla sama firma kuin Marshall-kuulokkeissa
Testi: Galaxy Buds2 -nappikuulokkeet – Buds Pro -kuulokkeiden ominaisuuksia edullisemmin ja kevyessä paketissa
Testi: OnePlus Buds Pro -kuulokkeet: Ei valittamista
Huawei julkisti FreeBuds Lipstick -kuulokkeet – erikoinen design saanut inspiraation huulipunasta
Apple julkisti 3. sukupolven AirPods-kuulokkeet
Sony esitteli kahdet uudet kuulokkeet – WF-C500- ja WH-XB910N julki