Samsung Sound Tower MX-T50 – Nupit kaakkoon ja bileet käyntiin

Samsungin MX-T50-kaiutin nostattaa kulmakarvoja moninaisilla erikoisominaisuuksillaan ja yllättävän neutraalilla äänenlaadullaan.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

 • Hallintasovelluksen toimivuus (testin aikana)
 • Äänenlaadussa myös joitakin heikkouksia

Samsung julkaisi aiemmin tänä vuonna kaksi suuremman kokoista, verkkovirralla käytettävää kautinmallia, MX-T50 sekä MX-T70. Nämä niin kutsutun Giga Party -tuoteperheen Sound Tower -kaiuttimet ovat suunniteltu musiikin kuunteluun, etenkin suuremmilla äänenvoimakkuuksilla. Ne tarjoavat käyttäjälleen myös monia ominaisuuksia, joilla musiikin kuunteluun voidaan tuoda hieman erilaisia lisäulottuvuuksia.

MX-T50 side
Samsung Sound Tower MX-T50

Saimme Teknaville testattavaksi MX-T50-mallin, joka on edellä mainituista kaiutinmalleista pienikokoisempi. Siitäkin huolimatta kyseessä on suhteellisen kolossaalinen kaiutinjärjestelmä. Laitteella on korkeutta kuitenkin hieman yli puoli metriä. Mainittakoon vielä, että MX-T50:ä on saatavilla tällä hetkellä vain mustana. Näiden tietojen perusteella voisi äkkiseltään päätellä, että sille saattaa olla hankalaa löytää sopivaa paikkaa kotoa. Toisaalta, MX-T50 on muotoilultaan suhteellisen minimalistinen, ja sen kaiuttimien kaksipuolinen suuntaus mahdollistaa äänen laadukkaan toistamisen myös nurkasta käsin.

MX-T50:n kannessa oleva hallintapaneeli painikkeineen mahdollistaa sen monipuolisen operoimisen jo itsessään, mutta laitteen mukana tuleva kaukosäädin helpottaa käyttökokemusta vielä entisestään. Kaukosäätimellä voidaan muun muassa valita kaiuttimesta kuunneltavan musiikin tulolähde sekä muokata äänentoistoa perinteisten äänenvoimakkuussäätöjen, ynnä muiden, lisäksi.

Käyttökokemukseltaan monipuolinen kaiutinjärjestelmä

MX-T50 kykenee soittamaan musiikkia Bluetoothin lisäksi myös USB:n sekä AUX:n välityksellä. Nämä liitännät ovat toki melko tavanomaisia nykyajan kaiutinjärjestelmissä, mutta niiden lisäksi MX-T50 tarjoaa käyttäjälleen myös liitännän karaokemikrofonille. Tämä sopiikin näiden niin kutsuttujen party speaker -laitteiden teemaan erinomaisesti, aivan kuten kaiuttimeen sisäänrakennetut LED-valotkin. Nämä valot saadaan välkkymään erilaisin tavoin valitsemalla yksi kuudesta esiasetetusta valoanimaatiosta.

MX-T50:ssä on myös sisäänrakennettuja “DJ-efektejä”, joiden avulla mistä tahansa lähteestä soitettua musiikkia voidaan muokata sanalla sanoen mielenkiintoisemmaksi. Jokainen näistä viidestä efektistä voidaan kytkeä päälle joko sovelluksen tai kaukosäätimen avulla, ja jokainen niistä vaikuttaa kappaleeseen omalla tavallaan. Lisäksi jokaisen efektin tasoa tai intensiteettiä voidaan säätää 30-portaisella asteikolla, jolloin kukin efekti käyttäytyy hieman eri tavalla.

MX-T50 remote
Samsung MX-T50:n kaukosäädin mahdollistaa kaiutinjärjestelmän monipuolisen hallinnoinnin

Itse kaiuttimen käyttäminen on melko yksiselitteistä ja helppoa. Kaukosäätimen eri painikkeet ovat nimetty niin, että niiden toiminnot ovat helposti ymmärrettävissä. Säädin on myös näppärästi käteen sopiva, ja siitä löytyy riittävästi eri toimintoja laitteen sujuvaan käyttämiseen. Tämän kummempaa käyttöjärjestelmää tällaiseen kaiuttimeen tuskin tarvitsisikaan. Tästä huolimatta Samsung on kuitenkin kehittänyt älylaitteisiin ladattavan sovelluksen, nimeltään Samsung Giga Party Audio, jolla kaiutinta voidaan hallinnoida Bluetoothin välityksellä. Toisin sanoen MX-T50:ä voidaan hallinnoida kolmella eri tavalla: itse laitteen yläpuolella olevilla painikkeilla, kaukosäätimellä ja kyseisellä sovelluksella.

Vaikka kuinka tekisikin mieli sanoa, että kolme tällaista vaihtoehtoa näinkin yksinkertaiselle laitteelle menee jo hieman liioittelun puolelle, on niissä kaikissa omat vahvuutensa käyttömukavuuden suhteen. Sovellus tarjoaa joustavimman ja monipuolisimman tavan hallinnoida MX-T50:n valo- sekä DJ-efektejä, kun taas kaukosäädin on sovellusta huomattavasti vaivattomampi vaihtoehto esimerkiksi soivan kappaleen vaihtamiseen tai äänenvoimakkuuden säätelyyn. Mainittakoon kuitenkin, että sovellus tuntuu olevan vielä hieman kehitysvaiheessa; testin aikana se jähmettyi ja kaatui useamman kerran, jolloin sovellus oli pakko sulkea ja avata uudestaan. Tämä on erityisen yllättävää Samsungin kohdalla, joka yleensä panostaa kovasti laitteidensa ohjelmistopuoleen. Toisaalta, tämä ongelma lienee ratkaistavissa ohjelmistopäivitysten myötä.

MX-T50 connections
MX-T50:n liitännät. Liitäntöjen lisäksi kaiutinjärjestelmän takaa löytyvät myös parituspainikkeet sekä treble- ja bassosäätimet.

Ilo irti kotibileistä

Niille, jotka innostuvat hankkimaan useamman Sound Tower -kaiuttimen, tarjotaan mahdollisuus linkittää nämä kaiuttimet toisiinsa. Vaihtoehtoja tähän ovat kahden Sound Tower -laitteen stereo-paritus sekä useamman kaiuttimen linkittäminen ikään kuin monihuonejärjestelmäksi. Jälkimmäisen vaihtoehdon kohdalla jokainen linkitetty kaiutin soittaa samaa ääniraitaa, kuin niin kutsuttu master-kaiutin. Molemmissa tapauksissa kaiuttimien välinen yhteys toimii Bluetoothilla, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että niitä ei voida asettaa liian kauas toisistaan. Muussa tapauksessa Bluetooth-yhteys saattaa heikentyä tai katketa kokonaan. Myös kaiuttimien väliin jäävät seinät saattavat aiheuttaa ongelmia yhteyden kanssa, joten niiden sijoittelua kuunteluympäristössä kannattaa harkita tarkkaan.

Sound Tower -kaiuttimien valoefektit ovat sinänsä mukava lisä kaiuttimien tarjoaman äänentoiston rinnalle. Laitteen RGB-valaistus on suunnattu kaiutinelementteihin, ja sen väriä sekä vilkkumistahtia voidaan säädellä esimerkiksi edellä mainitun sovelluksen avulla. Vilkkumistahti määrittyy valitun Light Mode -asetuksen mukaan. Näistä kuudesta vaihtoehdosta kaikki tarjoavat omanlaisensa kuvion värin sekä vilkkumistahdin osalta. Giga Party Audio -sovelluksen avulla valaistukselle voidaan myös valita tietty väri näytettäväksi staattisesti, mikäli mikään esiasetetuista Light Mode -asetuksista ei syystä tai toisesta miellytä.

MX-T50 stereo
Kaksi MX-T50-kaiutinjärjestelmää paritettuna stereojärjestelmäksi. Laitteet voidaan myös parittaa mono-kaiuttimina, jolloin niitä voidaan linkittää yhteen useampikin kappale.

Sound Tower -kaiuttimien DJ-efektit antavat myös niin ikään oman lisämausteensa musiikin kuuntelemiseen. Näitä efektejä on olemassa 5 erilaista, ja niitä voidaan käyttää ja muokata joko Sound Tower -kaiuttimien kaukosäätimellä tai Giga Party Audio -sovelluksella. Kaukosäätimellä tämä on kuitenkin melko vaivalloista, sillä toisin kuin sovelluksella, kaukosäätimellä haluttua efektiä ei voida valita suoraan, vaan se joudutaan etsimään käymällä läpi “efektilistaa” haluttuun efektiin asti. Esimerkiksi, mikäli halutaan käyttää listalla viimeisenä olevaa efektiä, on ensin käytävä läpi kaikki muut efektit listalla. Luonnollisesti, tässä tapauksessa kaikki haluttua edeltävät efektit aktivoituvat hetkellisesti vuorotellen, ja kuunneltavasta kappaleesta muovautuu kaoottinen sekameteli.

Eniten tämän efektilistan läpi selaamisessa ärsyttää kuitenkin listan ensimmäiseksi asetettu Noise-efekti. Käytännössä se lisää kuunneltavan kappaleen päälle tismalleen samanlaista suhinaa, kuin mitä voidaan kuulla FM-radiosta silloin, kun radiokanavaa ei löydy. Koska tämä efekti on jostain kumman syystä päätetty asettaa DJ-efektien listan kärkeen, sekin aktivoituu joka kerta valitessa mitä tahansa efektiä Sound Tower -kaiuttimen kaukosäätimellä.

Noise-efektiä lukuun ottamatta nämä DJ-efektit ovat kuitenkin hauska lisämauste musiikin kuunteluun, ja voivat parhaimmillaan saada aikaan positiivisesti yllättyneen reaktion kuuntelijassa. Lisäksi, koska Giga Party Audio -sovelluksella voidaan valita haluttu DJ-efekti suoraan käymättä muuta listaa läpi, ei kenenkään ole onneksi pakko pilata kuunneltavaa kappaletta pahamaineisella Noise-efektillä. Lienee myös todennäköistä, että näitä DJ-efektejä ei monikaan Sound Tower -kaiuttimen omistaja käytä niin usein, että tällaista ongelmaa kannattaisi miettiä liikaa.

Äänenlaadultaan lajitovereistaan poikkeava party speaker

Sound Tower -kaiuttimien teho varmistaa sen, että niistä saatava ääni täyttää suuremmankin kuuntelutilan. Yhdestäkin MX-T50-kaiuttimesta saadaan irti riittävästi äänenvoimakkuutta täyttämään vaikkapa pienikokoinen sali esimerkiksi ryhmäliikuntaa varten. Kyseessä on siis erittäin tehokas kaiutinjärjestelmä, mutta teho ei tunnetusti takaa hyvää laatua äänelle.

MX-T50 with remote
MX-T50 kaukosäätimineen sekä vilkkuvine LED-valoineen.

Samsung Sound Tower -kaiuttimissa on 8 eri äänitilaa, jotka ovat pitkälti nimetty eri musiikkityylien mukaan. Jotkin näistä äänitiloista ovat keskenään melko samanlaisia, mutta toiset niistä ovat hyvinkin erilaisia muihin verrattuna. Standard-äänitilassa MX-T50 tuottaa yllättävän tasapainoista ääntä, ja eri äänitilat tuntuvat sopivan hyvin sille musiikkityylille, jonka mukaan kukin niistä on nimetty. Esimerkiksi raskaan musiikin kuuntelemiseen kaiutinjärjestelmästä löytyvä Rock-äänitila on hyvinkin sopiva, kun taas Reggae-äänitila korostaa nimikkotyylilleen ominaisia ääniä myös niin ikään miellyttävästi.

Sound Tower -kaiuttimien kaltaiset party speaker -kaiuttimet ovat tyypillisesti luotu korostamaan kappaleiden bassotaajuuksia yli muiden. Monesti lopputuloksena on kaiutinjärjestelmä, joka suoriutuu muun muassa konemusiikin soittamisesta hyvin, mutta ei kykene toistamaan bassopainotteisuudesta poikkeavien musiikkityylien kappaleita kovinkaan miellyttävästi. Esimerkiksi klassisessa musiikissa liiallinen basson korostus voi turmella koko kuuntelukokemuksen hyvinkin herkästi. MX-T50:ssä kyseistä ongelmaa ei kuitenkaan ilmene, sillä sen tarjoama bassontoisto on erittäin maltillinen lajitovereihinsa verrattuna. Bassotaajuuksia voidaan kuitenkin korostaa myös erikseen päälle kytkettävällä Dynamic Bass -toiminnolla, mikä tuo mukanaan etenkin kone- ja rap-musiikkiin monesti toivottua jykevyyttä. Tästäkin huolimatta MX-T50:n basso tuntuu olevan yllättävän heikkoa tietyillä taajuuksilla, minkä johdosta bassopainotteisen musiikin kuuntelukokemus ei ole niin miellyttävää, kuin saatettaisiin ehkä toivoa.

Tasapainoisuutensa ansiosta MX-T50:n äänimaailma on suhteellisen miellyttävä, vaikka siitä löytyykin tiettyjä puutteita. Hintaansa nähden kyseistä laitetta voidaan joka tapauksessa pitää hyvänä kaiutinjärjestelmänä äänenlaatunsa puolesta. Yhtenä positiivisena ominaisuutena voidaan myös mainita, että MX-T50 kykenee toistamaan ääntä suuremmallakin äänenvoimakkuudella ilman, että itse kaiuttimesta kuuluu minkäänlaista särinää tai äänen särkymistä.

MX-T50 top
MX-T50:n päältä löytyy myös painikepaneeli sekä pieni näyttö.

Hauska, muttei ihan hifi

Samsungin Sound Tower MX-T50 on liitettävyytensä ansiosta suhteellisen hyvin toimiva vaihtoehto langattoman kotiverkon kautta toimivalle monihuonejärjestelmälle. Se kukoistaa erityisesti juhlatilaisuuksissa, joissa hyvin kuuluva musiikki on etusijalla. Lisäksi sen lisäominaisuudet, kuten esimerkiksi DJ-efektit ja karaokeominaisuus, tuovat varmasti mihin tahansa kekkereihin omanlaisensa lisäarvon. Se, onko tällöin kyseessä positiivinen vai negatiivinen lisäarvo, riippuu pitkälti käyttäjästä. Toki MX-T50 on hyvä kaiutinjärjestelmä myös rauhallisempaan musiikin kuuntelemiseen, joko yhden tai useamman kaiutinjärjestelmän voimin.

Äänimaailmaltaan MX-T50 soveltuu käyttötarkoitukseensa suhteellisen hyvin, vaikka bassontoistossa onkin hieman parantamisen varaa. Toisaalta juuri samasta syystä MX-T50 on monia muita party speaker -järjestelmiä hieman parempi vaihtoehto sellaisen musiikin kuuntelemiseen, missä bassotaajuuksien rooli on pienempi. Kaiutinjärjestelmän äänitilat toimivat myös tiettyjen musiikkityylien kohdalla hienosti, mutta yleensä tämä pätee vain siihen musiikkityyliin, jonka mukaan kyseinen äänitila on nimetty. Toisin sanoen: esimerkiksi rock-musiikin kuunteleminen Reggae-äänitilassa ei juurikaan miellytä korvaa. Tämän johdosta äänitilaa voidaan pahimmassa tapauksessa joutua vaihtamaan jokaisen kappaleen kohdalle sopivaksi, mikäli esimerkiksi Standard-äänitila ei jostain syystä ole kuulijalle mieluinen.

Käytettävyytensä puolesta MX-T50 on monipuolinen ja parhaimmillaan helppokäyttöinen. Sekä Giga Party Audio -sovellus, kaukosäädin että kaiutinjärjestelmän painikepaneeli tarjoavat kukin omanlaisensa käyttökokemuksen laitteelle, kuten myös omat vahvuutensa muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Laitteen käyttökokemus on täten myös räätälöitävissä kullekin käyttäjälle erikseen. Sovelluksen heikohko toimivuus testimme aikana ei sinänsä ole hyvä asia, mutta kuten aiemmin mainittu, sen erinäiset ongelmat ovat todennäköisesti korjattavissa sovelluspäivitysten avulla.

MX-T50 on omiaan tuomaan tunnelmaa kaikenlaisiin tilaisuuksiin, ja sen erilaiset erikoisominaisuudet lisäävät hauskoja vivahteita musiikin kuunteluun, mikäli niitä halutaan hyödyntää.

Tekniset tiedot:

 • Hinta: 398,99 euroa (teknavi.com)
 • Kokonaisteho:
  • 500 W
 • Kaiutinelementit:
  • 1 x 2,5” Tweeter
  • 1 x 6,5” Mid-Woofer
 • Liitännät:
  • 1 x Bluetooth (aptX)
  • 2 x USB
  • 1 x AUX
  • 2 x RCA (1 x sisääntulo, 1 x ulostulo)
  • 1 x 6,3 mm mikrofoniliitäntä
 • Virrankulutus:
  • Valmiustilassa 0,5 W
 • Mitat:
  • Syvyys: 323 mm
  • Leveys: 351 mm
  • Korkeus: 651 mm
 • Paino
  • 11,6 kg

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.