Ensikokeilu: Myyntiin tulleet Samsungin taittuvat Galaxy Z Flip3 ja Galaxy Z Fold3

Samsungin syksyn taittuvat uutuuspuhelimet Galaxy Z Flip3 ja Galazy Z Fold3 ovat nyt yleisessä myynnissä.

Käytännön kokeilussa molemmat uutuudet ovat erittäin vakuuttavia laitteita. Enää ei puhuta prototyyppilaitteista. Näytöstä taittuvat puhelimet ovat ansaitusti saaneet tämän maineen, sillä aiemmissa malleissa on ollut paljon ongelmia niin Samsungilla kuin muillakin merkeillä.

Galaxy Z Fold3: Käytännössä kompakti tabletti

Galaxy Z Fold3 on kädessä reilunkokoinen laite, joka tuo ansaitusti edelleen mieleen vanhat Communicator-puhelimet. Vertaus ei ole tuore tai erityisen nokkela, mutta siltä ei voi välttyä.

Galaxy Z Fold3 (Teknavi.com)

  • Näyttö: Päänäyttö : 7.6″ Dynamic AMOLED 2X (2208 x 1768) Näyttö : 6.2″ Dynamic AMOLED 2X
    (832 x 2268), suurin virkistystaajuus 120 Hz
  • Mitat: Avattuna : 158.2 x 128.1 x 6.4mm, suljettuna : 158.2 x 67.1 x 16.0~14.4mm
  • Paino: 271g
  • Suoritin: Qualcomm Snapdragon 888 Octa-core
  • Kamera: 12MP Wide, 12MP Ultra wide, 12MP Telephoto, Etukamera10 Mp etukansi (HID), 4 Mp etupäänäyttö (UDC)
  • Akku: 4,400mAh
  • Muisti: 12Gt
  • Tallennus: 512Gt / 256Gt
  • S Pen -yhteensopivuus
  • Hinta (ovh.): 1980 euroa (512Gt), 1880 euroa (256Gt)

Tavallista puhelinta mukailevassa tilassa puhelimen iso näyttö on taitettuna kiinni ja käytössä on ulkopuolella oleva kolmosnäyttö. Tämä näyttö on tavallista puhelinta kapeampi ja käyttö vaatii siksi hieman totuttelua. Yleisesti näytön kanssa puhelin tuntuu kuitenkin aikalailla tavalliselta, joskin huomattavan paksulta ja painavalta, älypuhelimelta.

Todelliseen käyttökokemukseen pääsee kiinni kun puhelimen taitoksen avaa ja käytettävissä on aikalailla kahden tavallisen puhelimen näytön kokoinen ruutu. Käyttökokemus on lähempänä pientä tablettia kuin nykyaikaista puhelinta. 

Kahdella kädellä käyttö on tässä tilassa luonnollisesti välttämätöntä. Tässä tilassa oikeuksiinsa pääsee myös Note-sarjasta tuttu stylus, jota uutuuspuhelin tukee.

Sisällön lukeminen, sähköpostien hoitaminen ja dokumenttien käsittely on kieltämättä toimiva kokemus isolla ruudulla, joka on jaettavissa kahtia. Vertaukset vanhaan kunnon Communicatoriin ovat siksikin varsin perusteltuja. Isokokoisen puhelimen kohderyhmä on todennäköisesti sama kuin isoilla Note-malleilla: Paljon toimisto-ohjelmistoja puhelimilla käyttävät. Tämän takia Microsoftin Office-ohjelmistojen tuki isolle näytölle on erittäin tärkeää. 

Muille käyttäjille puhelin lienee iso ja turhan kömpelö. Tuplanäyttö antaa kyllä mahdollisuuksia moniajoon muutenkin kuin työkäytössä, mutta työkäyttö tuntuu ainakin lyhyen ajan jälkeen kaikista luontevimmalta käyttökohteelta.

Galaxy Z Filp3: Voiko simpukka olla taas trendikäs

Jos tablettimainen Fold vaikuttaa olevan työkäyttöön suunniteltu, on simpukkamallinen Filp enemmänkin joukosta erottuva ja uudenlainen puhelin sellaiselle, jota uusi teknologia ei jännitä.

Z Flip3 on kiistatta tyylikäs puhelin. Se on tavallisesti käytettynä lähellä nykyaikaista normaalia puhelinta ja taitettuna pieni lisänäyttö on toimiva visuaalinen elementti.

Z Flip3 (Teknavi.com)

  • Näyttö: Päänäyttö : 6.7″ Dynamic AMOLED 2X (2640 x 1080) 120Hz, lisänäyttö: 1.9″ Super AMOLED (260 x 512)
  • Mitat: Avattuna : 72.2 x 166 x 6.9 mm, suljettuna : 72.2 x 86.4 x 17.1 – 15.9 mm
  • Paino: 183g
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 888 Octa-core
  • Näytön suurin virkistystaajuus 120 Hz (päänäyttö)
  • Kamera: 12MP Wide, 12MP Ultra wide, Etukamera 10 Mp
  • Akku: 3,300mAh
  • Muisti 8Gt
  • Tallennustila 256Gt / 128Gt
  • Hinta (ovh.): 1080 euroa (128Gt), 1150 euroa (256Gt)

Muutaman päivän käytön jälkeen puhelimen taittelu simpukkaan on mukavan nostalginen toiminto. Tosin käyttö eroaa aika reilusti perinteisistä simpukkapuhelimista, sillä niihin verrattuna kookas ja jämpti puhelin on huomattavasti kankeampi taittaa. Vanhojen simpukkapuhelimien jatkuvaan taitteluun nykyajan laitteet eivät siis taivu, koska näyttöä ei käytännössä saa auki yhdellä kädellä ainakaan helposti.

Taittaminen on silti kätevää. Jo yksistään siksi, että nykyään puhelimet alkavat olla voittopuoleisesti turhan isokokoisia tavallisiin housuntaskuihin.

Taittuvuutta ja pientä ulkonäyttöä lukuunottamatta Z Filp3 tuntuu aika tavalliselta nykyaikaiselta puhelimelta. Suorituskykyä riittää, näyttö kestää katselua ja kamerat ajavat oikein hyvin asiansa, vaikka pääkamerassa linssejä onkin “vain” kaksi.

Muutama hyödyllinen toiminto

Simpukkarakenteesta on saatu muutamia hyötyjä irti. Jos katsoo videosisältöä pystynäytöltä, saa sen taittumalla aseteltua ikään kuin telineessä olevaksi ja näin katsominen on mukavampaa kuin pöydälle asetetulta näytöltä.

Kameralla kuvaaminen on kätevää näyttö taitettuna, jolloin esimerkiksi itselaukaisimella on helpompi ottaa kuvia. Samoin pieni ulkonäyttö tekee nopean selfien kuvaamisesta kätevää. Ja ulkonäyttö mahdollistaa muutakin, kuten ilmoitusten vilkaisut, kappaleiden vaihtamisen, joidenkin lisälaitteiden, kuten Samsungin kuulokkeiden, hallinnan, nopean ajastimen käytön tai vaikka säätietojen vilkaisun. 

Muotonsa vanki yhdessä asiassa

On tosi yksi seikka, joka erottaa Z Filpin tavallisista nykypuhelimista. Taittuviin kuoriin on saatu mahtumaan vain 3300 milliampeeritunnin akku. Tämä tarkoittaa muihin nykyaikasiin puhelimiin verrattuna huomattavasti heikompaa akkukestoa. Puhelin ei jaksa edes päivää peruskäytössä, ja se tuntuu nykyisin omituiselta. Yli 4000 milliampeeritunnin akuista on tullut niin standardeja, että melkein mikä vain uusi puhelin kestää päivän tai kaksikin uusien virtapihien suorittimien avustuksella.

Ja kun tässä kohtaa ottaa huomioon Z Filp3:n kovan hinnan on akkukesto pettymys. Samsungin muut nykyaikaiset puhelimet tuntuvat selättäneen heikon akkukeston myös Exynos-suorittimien kanssa. Se korostaa vain entisestään uuden simpukkapuhelimen rajallisuutta.

On selvää, että normaalia pienempi akku johtuu puhelimen taitoksesta, joka pienentää pystysuunnassa akun mittaa huomattavasti. Tämä on rajoite, joka Samsungin ja muiden taittuvia laitteita valmistamaan mielivien täytyy ratkaista, jos simpukkapuhelimien halutaan yleistyvän uudelleen.

Yhteenveto

Molemmat mallit tuntuvat valmiilta puhelimilta eivätkä prototyypeiltä, joten tuotekategoriassa on nähty selkeää editystä. Tämä sukupolvi on jo lähellä sellaista, joka ainakin teoriassa voisi myydä jo isojakin määriä. Kohdeyleisön löytäminen tulee kuitenkin olemaan haaste, kun kova hinta rajoittaa myyntimääriä.

Isomman Z Fold3:n hinta on edelleen todella kova. Vaikka koosta on hyötyä yrityskäytössä, ei se vielä löydä suuria myyntimääriä näillä hinnoilla. Lisäksi iso koko todennäköisesti vähentää kiinnostusta puhelimeen muilta, kuin Communicator-tyyppistä yrityskapulaa kaipaavilta.

Z Flip3 on hyvä ja toimiva laite, kunhan akkukeston sietää. Hinta on jo lähempänä tavallista lippulaivaa, mutta simpukkamuotoon tuskin on vielä niin suurta hinkua, että puhelin tosissaan yleistyisi ja löisi läpi. Jos samanlainen malli olisi saatavilla vaikka 900 eurolla, kun taittuvien näyttöjen tuotanto edelleen halpenee, alkaa olla mahdollista että trendeistä kiinnostuneet ostajat alkavat tosissaan miettimään simpukkapuhelimia.

Lue myös:
OnePlus Nord 2 5G julkistettiin virallisesti
Testi: OnePlus Watch -älykello – Rautapuoli kunnossa, sovellus sakkaa
Pikatesti: OnePlus 9 Pro: Loistava huippupuhelin ilman puutteita
Testi: OnePlus 9: Uutuuskaksikosta se järkiostos
Näin toimii EKG-mittaus ja verenpaineen mittaus älykellossa
OnePlus julkaisi OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro -puhelimet: Entistä isompi painotus kameroissa

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät FacebookistaInstagramista, Twitteristä ja YouTubesta