Microsoft julkisti ensimmäiset omat Copilot+ PC:nsä - uudet Surface Pro ja Surface Laptop jo ennakkomyynnissä Suomessa

Microsoft on julkistanut uudet kuluttajille suunnatut Surface Pron ja Surface Laptopin, varustettuna uusilla Qualcomm-piireillä.

Uutuudet tulevat saataville 18. kesäkuuta alkaen. Ennakkomyynti alkoi heti julkistuksen jälkeen muun muassa Microsoftin omassa verkkokaupassa.

Hinnat Suomessa ovat alkaen:

  • Surface Pro, Snapdragon X Plus, LCD-näyttö: 1 259 €
  • Surface Pro, Snapdragon X Elite, OLED-näyttö: 1 859 €
  • Surface Laptop 13,8″, Snapdragon X Plus: 1 259 €
  • Surface Laptop 13,8″, Snapdragon X Elite: 1 709 €
  • Surface Laptop 5″, Snapdragon X Elite: 1 609 €

Uutuudet lukeutuvat ensimmäisiin Copilot+ PC -tekoälytietokoneisiin, joissa on vähintään 40 biljoonaan laskutoimitukseen sekunnissa yltävä neuroverkkolaskentayksikkö. Nämä tietokoneet tukevat Windowsin uusia Copilot Runtime -toimintoja, kuten kaiken tietokoneella tehtävän muistavaa Recall-toimintoa, joka tulee saataville aikanaan.

Windows-tietokoneet haastavat uusien Qualcomm-piirien, Snapdragon X Plus ja tehokkaampi Snapdragon X Elite, myötä Applen omilla piireillä varustetut Mac-tietokoneet suorituskyvyssä ja akunkestossa. Microsoftin mukaan Copilot+ PC:t suoriutuvat monisäikeisistä tehtävistä jopa 58 prosenttia nopeammin kuin 15-tuumainen Apple MacBook Air M3:lla. Lisäksi niissä on 45 biljoonaan laskutoimitukseen pystyvä NPU-neuroverkkolaskentayksikkö.

Microsoftin itsensä lisäksi Copilot+ PC -tietokoneita nähdään heti useilta muiltakin valmistajilta, kuten Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ja Samsung.

Microsoft julkisti jo maaliskuussa yrityksille suunnatut Surface Pro 10 for Businessin ja Surface Laptop 6 for Businessin, jotka ovat varustettu Intelin suorittimilla. Nekin tukevat osin tekoälytoimintoja, mutta eivät kuitenkaan uusia lisäyksiä.

Kuluttajalaitteista Microsoft on nyt pudottanut versionumerot pois, minkä myötä uutuudet ovat vain Surface Pro ja Surface Laptop.

Uusi Surface Pro muistuttaa monilta osin Surface Pro 10 for Business -laitetta.

Tärkein ero löytyy tietenkin suoritinpuolelta, kun uusi Surface Pro on varustettu Qualcommin Snapdragon X Plussalla tai Elitellä. Microsoftin mukaan parhaimmillaan uusi Surface Pro on jopa 90 prosenttia edeltävää Surface Pro 9:ää tehokkaampi. Tarjolle on tulossa myöhemmin myös valinnainen 5G-mobiiliverkkoyhteys.

Microsoft Surface Pro.
Microsoft Surface Pro.

Surface Pro sisältää yhä 13 tuuman näytön. 3:2-kuvasuhteen näytön tarkkuus 2880×1920 pikseliä ja virkistystaajuus 120 hertsiä. Uutta sen sijaan on, että valittavissa on LCD-näyttöpaneelin ohella myös OLED-näyttö, joka tarjoaa muun muassa paremman kontrastin ja väritoiston.

Mukana on myös korkean tarkkuuden etukamera 1440p-tarkkuudella sekä 10 megapikselin takakamera.

RAM-käyttömuistia on 16 tai 32 gigatavua ja SSD-tallennusmuistia 256 tai 512 gigatavua tai 1 teratavu.

Pitkä akunkesto lukeutuu myös vahvuuksiin: Microsoft lupaa Surface Prolle 14 tunnin akunkeston paikallisesti tallennettujen videoiden katselussa sekä 10 tunnin akunkeston aktiivisessa verkkoselailussa.

Tuttuun Surface Pro -tyyliin kyse on 2-in-1-hybridilaitteesta, jolle on saatavilla erillinen näppäimistöosa.

Suomessa Surface Prolle on saatavilla uudenlainen Surface Pro Flex Keyboard -näppäimistö, jota voi käyttää liitettynä tai irrallaan Surface Pro -laitteesta, ja sen pitäisi olla entistä jämäkämpi. Surface Pro Flex Keyboard on saatavilla 409,99 euron hinnalla ja yhdessä Slim Pen -kynän kanssa 529,99 eurolla.

Liitäntöinä Surface Pro sisältää kaksi USB-C / Thunderbolt 4 -porttia sekä Surface Connect -portin lataamista varten.

Surface Pro on kooltaan 287 x 208,6 x 9,3 millimetriä ja paino 895 grammaa. Erilaisia värivaihtoehtoja on neljä kappaletta: sininen safiiri, vaalea hiekka, platinanvärinen ja musta.

Surface Pro -värivaihtoehdot.
Surface Pro -värivaihtoehdot.
Surface Laptop.
Surface Laptop.

Myös uusi Surface Laptop on monilta osin kuin Surface Laptop 6 for Business, mutta varustettuna Qualcommin piireillä. Lisäksi pienemmässä versiossa on 13,8 tuuman näyttö verrattuna 13,5 tuumaan edeltävissä malleissa (myös Surface Laptop 6 for Business).

13,8 tuuman rinnalla suurempi malliversio sisältää yhä 15 tuuman näytön.

Qualcomm-piirin myötä Microsoftin mukaan Surface Laptop on jopa 86 prosenttia nopeampi kuin edellisen sukupolven malli. 13,8 tuuman Surface Laptopissa piirinä on joko Snapdragon X Plus tai Snapdragon X Elite, 15 tuuman mallissa aina Snapdragon X Elite. RAM-käyttömuistia on 16 tai 32 gigatavua ja SSD-tallennusmuistia 256 tai 512 gigatavua tai 1 teratavu.

Samalla tarjolla on huomattavasti entistä pidempi akunkesto. Surface Pro 13,8″:ssa akunkesto yltää 20 tuntiin paikallisesti tallennettujen videoiden katselussa ja 13 tuntiin aktiivisessa verkkoselailussa. Surface Pro 15″:ssa toiminta-ajat ovat vastaavasti jopa 22 ja 15 tuntia.

Molemmissa kokoversioissa on monikosketusta tukeva LCD-näyttö, jonka kuvasuhde on 3:2 ja virkistystaajuus 120 hertsiä. 13,8 tuuman mallissa on 2304×1536 pikselin tarkkuus (201 PPI) ja 1400:1-kontrastisuhde, kun 15 tuuman mallissa on 2496×1664 pikselin tarkkuus (myös 201 PPI) ja 1300:1-kontrastisuhde.

Kamera on päivitetty 1080-tarkkuuteen.

Liitäntöinä on kaksi USB-C / Thunderbolt 4 -porttia, sekä lisäksi yksi USB-A-portti, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä Surface Connect -liitäntä.

Värivaihtoehtoja Surface Laptopista ovat Suomessa vain musta ja platinanvärinen, muualla myös sininen safiiri ja vaalea hiekka. Surface Laptop 13,8″:n mitat ovat 301 x 220 x 17,5 millimetriä ja paino 1,34 kilogrammaa, Surface Laptop 15″:n puolestaan 329 x 239 x 18,29 millimetriä ja paino 1,66 kilogrammaa.

Sekä Surface Pro että Surface Laptop tukevat videopuheluissa Windows Studio Effects -tehosteita, joita ovat automaattinen rajaus, katsekontakti ja taustan sumennus. Yhteisiä ominaisuuksia molemmille ovat myös Windows Hello -tunnistus ja TPM 2.0 -piiri. Langattomista yhteyksistä tuettuna ovat molemmissa Wi-Fi 7 sekä Bluetooth 5.4.