Huawei julkisti Mate 30 Pro ja Mate 30 -huippupuhelimensa – kohokohtina Pro-mallin kaartuva näyttö sekä kaksi 40 megapikselin pääkameraa

Huawei on julkistanut uudet Mate 30 -sarjan huippupuhelimensa Münchenissä, Saksassa järjestetyssä tilaisuudessa. Huawei julkisti Mate 30:n ja Mate 30 Pron molemmat sekä 4G- että 5G-versioina.

Huawei Mate 30 -sarjan myynnin aloitus Suomessa vahvistetaan myöhemmin.

Huawei kertoi seuraavat Mate 30 -sarjan euromääräiset hinnat tänään julkistustilaisuudessaan:

 • Mate 30, 8 + 128 Gt: 799 €
 • Mate 30 Pro, 8 + 256 Gt: 1 099 €
 • Mate 30 Pro 5G, 8 + 256 Gt: 1 199 €

Huawei Mate 30 Pro ja Mate 30 on varustettu Android 10 -käyttöjärjestelmäversiolla ja Huawein EMUI 10 -käyttöliittymällä. Huawei esitteli EMUI 10:n jo aiemmin. EMUI 10:ssä on muun muassa uudistettu käyttöliittymän ilmettä ja tummaa tilaa ja se esittelee valittuja lisäominaisuuksia, kuten älykkään näytön käännön.

Aiemmin oli jo raportoitu, että Mate 30 -puhelimissa ei nähdä Googlen palveluja esiasennettuna johtuen Yhdysvaltojen asettamista rajoituksista. Julkistustilaisuutensa päätteeksi Huawei vahvisti tämän ja kertoi Mate 30 -puhelimissa käytettävän Google Mobile Services -palvelujen sijaan Huawei Mobile Services -palveluja, jotka tarjoavat esimerkiksi sovellusten toiminanlle tarpeellisia rajapintoja. Sovelluksia puhelimiin on mahdollista asentaa Huawein AppGallery-sovelluskaupasta.

Merkittävästi kaartuva näyttö Mate 30 Prossa, tasapintainen Mate 30:ssä

Uutuuksista Huawei Mate 30 Pro on varustettu uudenlaisella näytöllä, joka kaartuu merkittävästi puhelimen kyljille. Huawei itse kutsuu uutta näyttöään Horizon Displayksi eli horisonttinäytöksi mutta yleisesti tämäntyyppisiä näyttöjä on älypuhelimissa alettu kutsua jo myös vesiputousnäytöiksi. Mate 30 Pron näyttö kaartuu kyljille jopa 88 asteen asteen kulmassa.

Näyttö on Mate 30 Pron kohokohta.
Näyttö on Mate 30 Pron kohokohta.
Mate 30 Pron näyttö kaartuu kyljille jopa 88 asteen kulmassa.
Mate 30 Pron näyttö kaartuu kyljille jopa 88 asteen kulmassa.

 

Kyljeltä Mate 30 Prosta löytyy ainoastaan virtapainike, sillä äänenvoimakkuuspainikkeet on korvattu näkymättömillä virtuaalipainikkeilla, jotka perustuvat kosketuksen tunnistukseen kyljellä. Äänenvoimakkuuspainikkeet on mahdollista siirtää käytettäväksi kummalla tahansa puolella näyttöä. Äänenvoimakkuuden säätämisen ohella virtuaalipainikkeita voidaan käyttää peleissä tai kameran yhteydessä, jossa virtuaalista laukaisinpainiketta voi kyljellä siirtää haluamaansa kohtaan.

Mate 30 Prossa myös ääni välittyy näytön kautta, kuten jo kevään P30 Pro -mallissakin.

Mate 30 Pron OLED-näytön koko on 6,53 tuumaa ja tarkkuus 2400×1176 pikseliä poikkeuksellisella 18,4:9-kuvasuhteella. Mate 30 on puolestaan varustettu tasaisella OLED-näytöllä, jonka koko on 6,62 tuumaa ja tarkkuus 2340×1080 pikseliä 19,5:9-kuvasuhteella. Molempien näytöt tukevat myös Huawei M-Pen -kynää.

Puhelimista Mate 30 Pro on varustettu edeltäjänsä Mate 20 Pron tavoin 3D-kasvojentunnistuksella, minkä takia näytön yläreunan lovi on Mate 30 -mallia kookkaampi mutta kuitenkin aiempaa pienempi. Lovesta löytyy nyt uutuutena lisäksi myös eleohjausanturi. Eleohjaus mahdollistaa sisällön selaamisen koskematta puhelimeen.

Mate 30:ssä tunnistautuminen onnistuu vain näytön alta löytyvällä sormenjälkilukijalla, joka löytyy toisena vaihtoehtona myös Mate 30 Prosta.

Lovesta löytyy uutuutena anturi eleohjaukseen.
Lovesta löytyy uutuutena anturi eleohjaukseen.

Tyylivaihtoehtoja Mate 30:sta ja Mate 30 Prosta esiteltiin yhteensä kuusi erilaista. Taustaltaan lasipintaiset perusvärivaihtoehdot ovat vihreä Emerald Green, hopea Space Silver, violetti Cosmic Purple sekä musta, minkä lisäksi tarjolle tulee takaa tekonahkapintainen versio kahtena värinä, oranssi sekä vihreä Forest Green.

Takana Mate 30 Pron ja Mate 30:n mustaksi värjätty pyöreä kamera-alue sekä pitkulainen kuvausvalo tekevät muotoilusta perinteisiä kameroita muistuttavan.

Rakenteeltaan Mate 30 Pro on pöly- ja vesitiivis IP68-luokitellusti, kun Mate 30 kestää vain roiskeita.

Vasemmalla Huawei Mate30, oikealla Huawei Mate30 Pro. Neljä eri värivaihtoehtoa.
Vasemmalla Huawei Mate30, oikealla Huawei Mate30 Pro. Neljä eri värivaihtoehtoa.
Huawei kutsuu tekonahkaa nyt vegaaninahaksi Mate 30 -puhelinten yhteydessä.
Huawei kutsuu tekonahkaa nyt vegaaninahaksi Mate 30 -puhelinten yhteydessä.

 

Kaksi 40 megapikselin kameraa Mate 30 Prossa

Mate 30 -puhelimilla Huawei jatkaakin vahvaa panostamistaan erityisesti kameroihin.

Mate 30 Pro on varustettu neljällä Leica-takakameralla, joista kahta Huawei kutsuu nyt pääkameroiksi. Ne ovat molemmat tarkkuudeltaan 40 megapikseliä. Kameroista toinen on Huawein mukaan erityisesti videokuvaukseen tarkoitettu Cine-kamera ultralaajalla kuvakulmalla ja toinen SuperSensing-kamera kevään P30 ja P30 Pro -puhelimista tutulla RYYB-alipikselijaottelulla, joka mahdollistaa kameran tallentavan enemmän valoa. Kameranelikon täydentävät 8 megapikselin telekamera ja 3D ToF -syvyyskamera. Optinen kuvanvakain on 40 megapikselin SuperSensing-kamerassa sekä telekamerassa.

 

Mate 30 Prossa on neljä takakameraa, joista kahden tarkkuus on 40 megapikseliä.
Mate 30 Prossa on neljä takakameraa, joista kahden tarkkuus on 40 megapikseliä.

Mate 30 Pron 40 megapikselin Cine-ultralaajakulmakamerassa on aiempaa suurikokoisempi 1/1,54 tuuman kenno. Kamera mahdollistaa videokuvauksen jopa ISO-herkkyydellä 51200, laajennetulla sävyalalla sekä jopa 4K-tarkkuudella 60 kuvan sekuntinopeudella, mikä on nyt ensi kertaa mahdollista Huawei-puhelimissa. Aukon koko on f/1,8.

Lisäksi uutta videokuvauksessa on ultrahidastuskuvaus peräti 7 680 ruudun sekuntinopeudella 720p-tarkkuudella, joka on kahdeksankertainen aiemmin älypuhelinten kameroissa nähtyyn 960 ruutuun sekunnissa verrattuna ja mahdollistaa 256-kertaisen hidastuksen sulavaan toistoon 30 ruudulla sekunnissa. Lisäksi on mahdollista myös timelapse-videokuvaus 4K-tarkkuudella HDR+:n kera.

Myös videokuvauksessa on mahdollista käyttää kuvauskohteen taustan sumentavaa boke-efektiä.

Toinen 40 megapikselin SuperSensing-kamera on varustettu 1/1,7 tuuman kennolla ja f/1,6-aukolla. Kaksi keltaista alipikseliä sisältävä RYYB-jaottelu kennolla mahdollistaa kameran tallentavan 40 prosenttia enemmän valoa. Valoherkkyyden osalta ISO-arvo on jopa 409600.

8 megapikselin telekamera tarjoaa 3x-tason optisene zoomin sekä mahdollistaa 5x-hybridizoomin sekä 30x digitaalisen zoomin. Toisin kuin kevään P30 Pro -mallissa ei Mate 30 Prossa siis ole optista 5x zoomia periskooppirakenteisella kameralla.

Mate 30:ssä takakameroita on kolme: 40 megapikselin SuperSensing-pääkamera f/1,6-aukolla, 16 megapikselin ultraalajakulmakamera f/2,2-aukolla sekä 8 megapikselin telekamera f/2,4-aukolla. Optinen kuvanvakain löytyy telekamerasta.

Kirin 990 5G -järjestelmäpiirissä integroituna 5G-modeemi

Huawei julkisti Mate 30:stä ja Mate 30 Prosta löytyvät Kirin 990 -järjestelmäpiirit jo syyskuun alussa.

Mate 30 -puhelinten 5G-versioiden Kirin 990 5G -järjestelmäpiirissä on integroituna 5G-modeemi osaksi järjestelmäpiiriä ensimmäisinä julkistettuina ja markkinoille tulevina älypuhelimina. Huawein mukaan Mate 30 Pro onkin ensimmäinen toisen sukupolven 5G-älypuhelin ja sisältää jopa 14 antennia 5G-yhteyksille sekä kaikkiaan 21 antennia.

 

Aiemman Kirin 980:n tavoin uusi Kirin 990 5G -piiri valmistetaan yhä TSMC:n 7 nanometrin tuotantoprosessilla, mutta käyttöön on otettu kuitenkin piirivalmistustekniikassa merkittävä edistysaskel, Extreme Ultra Violet (EUV), eli käytännössä aallonpituudeltaan tavallista ultraviolettisäteilyä pienempi aallonpituus. Osaltaan uusi valmistusprosessi vähentää virrankulutusta ja lämmöntuottoa, mikä mahdollistaa kääntäen myös paremman suorituskyvyn.

Kirin 990 5G tukee sekä vielä 4G-verkkoon ohjauksessa tukeutuvia Non-Standalone- että täysin itsenäisiä Standalone-5G-verkkoja kuin myös sekä TDD- että FDD-taajuusalueita, minkä ansiosta se voi toimia monipuolisesti eri 5G-verkoissa nyt ja tulevaisuudessa. Huawein mukaan 5G-verkossa piirin sisältämä modeemi yltää jopa 2,3 gigabitin lataus- ja 1,25 gigabitin lähetysnopeuteen sekunnissa.

Kirin 990 5G koostuu yhä kahdeksasta suoritinytimestä, joista on kaksi on kustomoituja ARM Cortex-A76 -huipputehoytimiä 2,86 gigahertsin enimmäiskellotaajuudella, kaksi hieman matalampaan 2,36 gigahertsin kellotaajuuteen yltäviä tehokkaita Cortex-A76-ytimiä ja neljä virtapihimpiä vähemmän suorituskyvyn Cortex-A55-ytimiä 1,95 gigahertsin kellotaajuudella. Kirin 990:n versiossa ilman 5G-tukea huipputehoydinten kellotaajuus on samat 2,86 gigahertsiä mutta muiden kuuden ytimen kellotaajuudet matalammat, 2,09 ja 1,86 gigahertsiä.

Grafiikkasuorittimena on nyt 16 laskentayksikköä sisältävä ARM Mali-G76 MP16, kun Kirin 980:ssä laskentayksiköitä on 10 kappaletta.

Huawein mukaan Kirin 990:n yhden ytimen suorituskyky on kasvanut aiemmasta 10 prosentilla ja moniydinsuorituskyky 9 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuus on kasvanut eri ydinten osalta 12-35 prosenttia. Huawei toteaa lisäksi, että kilpailevaan Qualcommin Snapdragon 855:een verrattuna Kirin 990 peittoaa sen grafiikkasuorittimen suorituskyvyssä 6 prosentilla ja energiatehokkuudessa 20 prosentilla

Huawei panostaa uutuuspiirissään yhä vahvasti myös tekoälylaskentaan. Kirin 990:ssä on kaksiytiminen NPU-neuroverkkolaskentayksikkö, joka perustuu nyt uudelle Da Vinci -arkkitehtuurille.

Piiriin integroidut Big ja Tiny -ytimet yltävät muihin tekoälylaskentayksiköihin verrattuna Huawein mukaan viisinkertaisen suorituskykyyn ja kahdeksankertaiseen energiatehokkuuteen, mikä mahdollistaa uusien järjestelmävaatimuksiltaan korkeampien sovellusten käyttöönoton. Kirin 990 -piirit mahdollistavatkin muun muassa usean henkilön tai kohteen erottelun videolla ja taustan korvaamisen reaaliajassa.

Jopa 4 500 milliampeeritunnin akku

Huawei Mate 30 Prossa on 4 500 milliampeeritunnin akku, Huawei Mate 30:ssä 4 200 milliampeeritunnin.

Molemmat tukevat sekä 40 watin langallista että 27 watin langatonta Huawei SuperCharge -pikalatausta. Lisäksi tuettuna on yhä myös jo viimeisimmistä Huawei-huippupuhelimista tuttu käänteinen langaton lataus, joka mahdollistaa muiden Qi-standardia tukevien laitteiden langattoman lataamisen Mate 30:n ja Mate 30 Pron takapinnan päällä.

Huawei Mate 30 Pro ja Mate 30 tukevat 27 watin langatonta latausta.
Huawei Mate 30 Pro ja Mate 30 tukevat 27 watin langatonta latausta.

Huawei Mate 30 Pron tekniset tiedot

 • 6,53 tuuman kaartuva Horizon Display OLED -näyttö 2400×1176 pikselillä
 • 3D-kasvojentunnistus ja näytönalainen sormenjälkilukija
 • Neljä takakameraa
  • 40 megapikselin SuperSensing-kamera 27 millimetrin polttovälillä, 1/1,7 tuuman kennolla, f/1,6-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 40 megapikselin Cine-ultralaajakulmakamera 3:2-kuvasuhteella, 18 millimetrin polttovälillä, 1/1,54 tuuman kennolla ja f/1,8-aukolla
  • 8 megapikselin telekamera 80 millimetrin polttovälillä, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella – 3x optinen zoom, 5x hybridizoom, 30x digitaalinen zoom
  • 3D ToF -syvyyskamera
  • Lasertarkennus osana automaattitarkennusta ja värilämpötila-anturi
  • Kaksisävyinen LED-kuvausvalo
  • 4K-videokuvaus (30/60 fps)
  • Hidastuskuvaus jopa 7 680 fps 720p-tarkkuudella ja 960 fps 1080p-tarkkuudella
 • Etukamera 32 megapikseliä f/2,0-aukolla, lisänä 3D-kamera
 • Kirin 990 / Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri versiosta riippuen
 • 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja NM Card -muistikorttipaikka
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa
 • 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys mallista riippuen
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
 • GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / QZSS (L1+L5) -paikannus
 • Eleohjausanturi / kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
 • USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen1)
 • 4 500 milliampeeritunnin akku
 • 40 watin langallinen ja 27 watin langaton Huawei SuperCharge -pikalataus
 • Käänteinen langaton lataus
 • Mitat 158,1 x 73,1 x 8,8 millimetriä
 • Paino 198 grammaa
 • Pöly- ja vesitiivis (IP68)
 • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 10 -ohjelmisto

Huawei Mate 30:n tekniset tiedot

 • 6,62 tuuman tasainen OLED-näyttö 2340×1080 pikselillä
 • Näytönalainen sormenjälkilukija
 • Kolme takakameraa
  • 40 megapikselin SuperSensing-kamera 27 millimetrin polttovälillä, 1/1,7 tuuman kennolla ja f/1,6-aukolla
  • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera 17 millimetrin polttovälillä, f/2.2-aukolla
  • 8 megapikselin telekamera 80 millimetrin polttovälillä, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella – 3x optinen zoom, 5x hybridizoom, 30x digitaalinen zoom
  • Lasertarkennus osana automaattitarkennusta ja värilämpötila-anturi
  • Kaksisävyinen LED-kuvausvalo
  • 4K-videokuvaus (30/60 fps)
  • Hidastuskuvaus 960 fps 720p-tarkkuudella
 • Etukamera 24 megapikseliä f/2,0-aukolla
 • Kirin 990 / Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri versiosta riippuen
 • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja NM Card -muistikorttipaikka
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa
 • 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys mallista riippuen
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
 • GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / QZSS (L1+L5) -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
 • USB-C (USB 3.1 Gen1) ja 3,5 mm -liitännät
 • 4 200 milliampeeritunnin akku
 • 40 watin langallinen ja 27 watin langaton Huawei SuperCharge -pikalataus
 • Käänteinen langaton lataus
 • Mitat 160,8 x 76,1 x 8,4 millimetriä
 • Paino 196 grammaa
 • Roisketiivis (IP53)
 • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 10 -ohjelmisto