Applen huippupuhelimet iPhone 15 Pro ja Pro Max julki - uudistusten kohokohtia titaanirunko, uusi toimintopainike, A17 Pro -järjestelmäpiiri ja jopa 5x-telekamera

Paljon uutta uusissa iPhone-huippumalleissa.

Apple on julkistanut uudet huippupuhelimensa iPhone 15 Pron ja iPhone 15 Pro Maxin, jotka sijoittuvat mallistossa perusmallien iPhone 15:n ja iPhone 15 Plussan yläpuolelle.

iPhone 15 Pro -puhelimissa Apple esittelee lukuisia merkittäviä uudistuksia. iPhone 15 Pro ja iPhone 15 Pro Max ovat varustettu ensi kerran titaaniseosrungolla ja hienoisesti uudistetulla muotoilulla, joka on hieman aiempaa pyöristetympi ja sisältää pienemmät reunukset näytön ympärillä. iPhone 15 Pro -puhelimissa on myös uusi äänikytkimen korvaava toimintopainike sekä USB-C-liitäntä. iPhone 15 Pro -puhelimissa debytoi myös uusi A17 Pro -järjestelmäpiiri, joka on ensimmäisenä maailmassa valmistettu 3 nanometrin prosessilla.

iPhone 15 Pro -puhelinten ennakkomyynti alkaa 15. syyskuuta kello 15.00 ja saataville ne tulevat 22. syyskuuta alkaen.

Suotuisista valuuttakurssimuutoksista johtuen iPhone 15 Pro on alkaen 100 euroa edullisempi kuin edeltäjänsä suositushinnaltaan. iPhone 15 Pro Maxin alkaen-hinta on sama 1 499 euroa kuin iPhone 14 Pro Maxilla, mutta tallennusmuistia on vähintään 256 gigatavua aiemman 128 gigatavun sijaan.

iPhone 15 Pro -hinnat Suomessa.

 • iPhone 15 Pro, 128 Gt: 1 249 €
 • iPhone 15 Pro, 256 Gt: 1 379 €
 • iPhone 15 Pro, 512 Gt: 1 629 €
 • iPhone 15 Pro, 1 Tt: 1 879 €
 • iPhone 15 Pro Max, 256 Gt: 1 499 €
 • iPhone 15 Pro Max, 512 Gt: 1 749 €
 • iPhone 15 Pro Max, 1 Tt: 1 999 €
iPhone 15 Pro eri väreissä.
iPhone 15 Pro eri väreissä.

Suurikokoisemmassa iPhone 15 Pro Maxissa on lisäksi ensi kertaa iPhoneissa periskooppirakenteinen telekamera, joka tarjoaa entistä enemmän optista zoomia. Sen myötä iPhone 15 Pro ja iPhone 15 Pro Max eroavat jälleen muutenkin ominaisuuksiltaan kuin vain kokonsa osalta.

iPhone 15 Pro ja iPhone 15 Pro Max rakentuvat sivuja kiertävän titaanirungon ympärille. Titaani on materiaalina kestävä, mutta kevyempi kuin aiemmissa Pro-malleissa käytetty ruostumaton teräs. Applen mukaan uudet Pro-mallit ovatkin kevyimmät toistaiseksi – iPhone 15 Pro painaa 187 grammaa ja iPhone 15 Pro Max 221 grammaa, molemmat 19 grammaa vähemmän kuin edeltäjänsä. Apple hyödyntää titaania yhdistettynä alumiiniin rungossa laitteen sisällä.

Viimeistely iPhone 15 Pro -mallien sivuissa on nyt mattapintainen verrattuna kiiltäviin teräspintoihin, joka vähentää esimerkiksi sormenjälkien näkymistä. Värivaihtoehtoja on neljä erilaista: mustatitaani, valkotitaani, sinititaani ja luonnontitaani.

iPhone 15 Pro -värivaihtoehdot.
iPhone 15 Pro -värivaihtoehdot.
Reunukset näytön ympärillä ovat iPhone 15 Pro -puhelimissa entistä kapeammat.
Reunukset näytön ympärillä ovat iPhone 15 Pro -puhelimissa entistä kapeammat.

Samalla uuden materiaalin kanssa Apple on uudistanut muotoilua hienoisesti pyöreämmäksi ja reunuksia näytön ympärillä pienemmäksi. Näytön koko on yhä 6,1 tuumaa iPhone 15 Prossa ja 6,7 tuumaa iPhone 15 Pro Maxissa. Pienempien reunusten ansiosta iPhone 15 Pro -puhelimet ovat hieman aiempaa lyhyempiä ja kapeampia, mutta samalla 0,4 millimetriä paksumpia kuin edeltävät iPhone 14 Pro -mallit. iPhone 15 Pron mitat ovat 146,6 x 70,6 x 8,25 millimetriä ja iPhone 15 Pro Maxin 159,9 x 76,7 x 8,25 millimetriä.

iPhone 15 Pro Max ja iPhone 15 Pro.
iPhone 15 Pro Max ja iPhone 15 Pro.

iPhone 15 Pro -puhelimet jatkavat iPhone 14 Pro -puhelimissa ensiesitellyllä Dynamic Islandilla. Etukamera ja muut anturit sijaitsevat edelleen rei’issä näytön yläreunan keskellä, ja ympäröivää aluetta hyödynnetään esittämään dynaamisesti erilaisia tietoja ja ilmoituksia eri toimintojen yhteydessä.

Erona edelleen iPhone 15 -puhelimista iPhone 15 Pro -puhelinten näytöt tukevat edeltäjiensä tavoin joustavasti 1-120 hertsin välillä mukautuvaa virkistystaajuutta (ProMotion) sekä aina päällä -tilaa.

iPhoneissa aivan alkuperäisestä mallista vuodesta 2007 asti mukana ollut äänettömän ja äänellisen tilan välillä vaihtamisen mahdollistava kytkin on iPhone 15 Pro -puhelimissa korvattu uudella toimintopainikkeella, jonka toiminnallisuus on käyttäjän valittavissa.

iPhone 15 Pro -puhelimissa on uusi toimintopainike äänenvoimakkuuspainikkeiden yläpuolella.
iPhone 15 Pro -puhelimissa on uusi toimintopainike äänenvoimakkuuspainikkeiden yläpuolella.

Painiketta on haluttaessa edelleen mahdollista käyttää vaihtamiseen äänettömän ja äänellisen tilan välillä, mutta muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Keskity-tilojen vaihto, taskulampun käyttö, Kamera-sovelluksen avaaminen, tiettyjen muiden sovellusten avaaminen sekä valitun Pikakomennot-sovelluksella luodun toiminnon tai toimintosarjan aktivointi. Lisäksi painiketta voi hyödyntää käyttöaputoimintoihin tai esimerkiksi suurennuslasitoiminnon avaamiseen.

Muut painikkeet – äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike – iPhone 15 Pro -puhelimissa ovat säilyneet ennallaan.

iPhone 15 -puhelimissa Apple siirtyy vuodesta 2012 ja iPhone 5:stä asti käyttämästään omasta Lightning-liitännästään USB-C-standardiliitäntään ennakoiden Euroopan unionin vaatimuksia, jotka vaativat USB-C-portin muun muassa uusiin markkinoille tuleviin älypuhelimiin vuoden 2024 lopusta alkaen.

iPhone 15 Pro -puhelinten USB-C-liitäntä on varustettu USB 3 -tuella (3.2 Gen 2), joka mahdollistaa 10 Gbit/s -tiedonsiirtonopeudet verrattuna aiempaan USB 2.0 -nopeuteen 480 Mbit/s.

Kameroissa on nähty perinteisesti vuosittain uudistuksia uusissa iPhoneissa. Tällä kertaa merkittävin muutos on tapahtunut vain iPhone 15 Pro Maxissa, joka sisältää periskooppirakenteisen telekameran ensi kertaa iPhonessa.

Periskoopppirakenne mahdollistaa suuremman optisen zoomin toteuttamisen ilman laitteen paksuuden kasvamista, sillä valonsäteitä käännetään prisman avulla laitteen sisällä. iPhone 15 Pro Maxin telekamera tarjoaakin 5x optisen zoomin pääkameraan nähden verrattuna aiempien iPhone-mallien ja iPhone 15 Pron 3x optisen zoomin telekameraan.

iPhone 15 Pro Maxin 5x-telekamera rakentuu puhelimen sisäiselle tetraprismalle.
iPhone 15 Pro Maxin 5x-telekamera rakentuu puhelimen sisäiselle tetraprismalle.

iPhone 15 Pro Maxin 120 mm -polttovälin 5x optisen zoomin 12 megapikselin telekamerassa on 1,12 mikronin pikselikoko ja f/2,8-aukko.

iPhone 15 Pro -puhelinten pääkamera on edelleen tarkkuudeltaan 48 megapikseliä ja tarjoaa neljä pikseliä yhdistettynä 12 megapikselin kuvakoolla 2,44 mikronin pikselikoon, f/1,78-aukon sekä toisen sukupolven kennotason optisen kuvanvakaimen.

Apple hyödyntää pääkameraa yhdessä koneoppimisen kanssa tarjoten vaihtoehdoiksi 24, 28 ja 35 millimetrin polttovälit, joista voi valita käyttöön oman suosikkinsa. Lisäksi pääkameralla voi nyt tallentaa 48 megapikselin kuvia ProRAW-muodon ohella myös tavanomaisemmassa HEIF-tiedostomuodossa.

12 megapikselin ultralaajakulmakamerassa on 13 mm -polttoväli, 1,4 mikronin pikselikoko ja f/2,2-aukko.

Kameralinsseissä Apple hyödyntää uutta nanopinnoitetta vähentämään heijastuksia.

Apple esittelee parannuksia myös muotokuvaukseen. Muotokuva-tilaa ei tarvitse enää erikseen käyttää, vaan tavallisesti tallennetusta kuvasta voi tehdä taustaltaan sumennetun muotokuvan jälkikäteen, sillä iPhone tunnistaa kuvassa olevan ihmisen, koiran tai kissan ja tallentaa tässä tapauksessa syvyystiedot automaattisesti. Lisäksi tarkennusta voi samoin muuttaa eri kohtiin kuvassa kuvan ottamisen jälkeen.

Videokuvaukseen iPhone 15 Pro -puhelimet tuovat merkittävänä uudistuksena kolmiulotteisen, tilallisen Spatial Video -videokuvauksen myöhemmin tänä vuonna saapuvassa päivityksessä. Uudenlaisia immersiivisiä videoita voidaan katsella Apple Vision Pro -laitteella, joka on tulossa markkinoilla alkuvuodesta 2024.

Kolmen takakameran lisäksi Pro-mallien erikoisuutena säilyy yhä myös LiDAR-skanneri, joka auttaa kameroita tallentamaan syvyysinformaatiota.

Etupuolella muun muassa Face ID -kasvojentunnistuksen mahdollistava TrueDepth-etukamerajärjestelmä on ennallaan sisältäen 12 megapikselin, f/1,9-aukon ja automaattitarkenteisen etukameran.

A17 Pro on ensimmäinen 3 nanometrin järjestelmäpiiri.
A17 Pro on ensimmäinen 3 nanometrin järjestelmäpiiri.

Sisuksissa iPhone 15 Pro -puhelimissa on uusi A17 Pro, joka on maailman ensimmäinen 3 nanometrin prosessilla valmistettu järjestelmäpiiri. A17 Pro sisältää 19 miljardia transistoria. Keskussuoritinytimiä on edelleen 6 kappaletta. Kaksi tehoydintä ovat jopa 10 prosenttia aiempaa tehokkaampia ja neljä vähävirtaisempaa ydintä ovat edelleen johtavaa tasoa energiatehokkuudessa. Uudistettu 16-ytiminen neuroverkkolaskentayksikkö on jopa tuplasti aiempaa nopeampi.

A17 Pron grafiikkasuoritin on 6-ytiminen ja jopa 20 prosenttia aiempaa nopeampi. Lisäksi se tukee nyt laitteistokiihdytettyä säteenseurantaa.

Pikalatauksen osalta Apple lupaa yhä tutun nopeuden, 50 prosentin varaus 30 minuutissa iPhone 15 Prossa ja 35 minuutissa iPhone 15 Pro Maxissa, vähintään 20 watin laturilla ladattaessa. Ilmoitettu akunkesto on pysynyt ennallaan iPhone 14 Pro -puhelimiin verrattuna.

Lisäksi uudetkin iPhonet tukevat yhä langatonta latausta, mukaan lukien MagSafe-latausta. Langaton Qi-lataus on tuettu 7,5 watin ja MagSafe-lataus 15 watin teholla.

Yhtenä uudistuksena iPhone 15 -puhelimet sisältävät uuden toisen sukupolven Ultra Wideband -teknologian piirin, joka mahdollistaa aiempaa paremman lähilaitepaikannuksen. Uutena ominaisuutena se mahdollistaa kaverien löytämisen esimerkiksi ruuhkaisilta paikoilta esittämällä suuntaohjeet kaverin luokse Etsi-sovelluksessa, uuden piirin ansiosta jopa kolminkertaisesti laajemmalta alueelta.

Yhteyksien osalta iPhone 15 Pro -puhelimet tukevat ensimmäisinä ja toistaiseksi ainoina iPhoneina Wi-Fi 6E:tä, joka on jopa kaksinkertaisesti nopeampi, sekä Thread-standardia kodin älylaitteiden hallintaan.

iPhone 14 -puhelimissa ensiesiteltyjä satelliittiyhteyksiä Apple laajentaa iPhone 15 -puhelimissa aiemmista hätäviesteistä nyt myös tiepalveluyhteydenottoihin, aluksi vain Yhdysvalloissa. Satelliittiyhteydet ylipäänsä eivät ole vielä saatavilla Suomessa.

Kestävyys on edelleen IP68-luokiteltu pöly- ja vesitiiviiksi (6 metrin syvyys 30 minuuttia).

iPhone 15 Pron ja iPhone 15 Pro Maxin tekniset tiedot

 • Takana mattaviimeistelty lasipinta, titaanirunko
 • LTPO AMOLED HDR -näyttö, ProMotion mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella, kontrastisuhde 2000000:1 ja enimmäiskirkkaus 1 000 nitiä (tyypillinen), 1 600 nitiä (HDR) ja 2 000 nitiä (ulkona kirkkaassa valossa), True Tone -mukautus, aina päällä näyttö, Ceramic Shield -lasi
  • iPhone 15 Pro: 6,1 tuuman koko ja 2556×1179 pikselin tarkkuus (460 PPI)
  • iPhone 15 Pro Max: 6,7 tuuman koko ja 2796×1290 pikselin tarkkuus (460 PPI)
 • Stereokaiuttimet tilaäänen toistolla (Dolby Atmos)
 • Face ID -3D-kasvojentunnistus
 • Kolme takakameraa ja LiDAR-skanneri
  • 48 megapikselin 24 mm -pääkamera 1,22 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 2,44 mikronia), dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, f/1,78-aukolla ja toisen sukupolven kennoa liikuttavalla optisella kuvanvakaimella
  • 12 megapikselin 120 asteen 13 mm -ultralaajakulmakamera 1,4 mikronin pikselikoolla, dual pixel PDAF-automaattitarkennuksella ja f/2,2-aukolla
  • Telekamera
   • iPhone 15 Pro: 12 megapikselin 77 mm -telekamera 3x optisella zoomilla, PDAF-automaattitarkennuksella, f/2,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
   • iPhone 15 Pro Max: 12 megapikselin 120 mm -telekamera tetraprismalla, 5x optisella zoomilla, PDAF-automaattitarkennuksella, f/2,8-aukolla ja kolmiulotteisella kennoa liikuttavalla optisella kuvanvakaimella ja automaattitarkennuksella
  • Mukautuva True Tone -LED-kuvausvalo
  • Videokuvaus 4K (24 / 25 / 30 / 60 fps), 1080p (25 / 30 / 60 fps), HDR-videokuvaus Dolby Vision -muodossa jopa 4K 60 fps, hidastuskuvaus 1080p (120 / 240 fps), Elokuvallinen tila -videokuvaus 4K 30 fps, vakautettu Toimintatila-videokuvaus jopa 2,8K 60 fps, Apple ProRes -videokuvaus jopa 4K 60 fps
 • TrueDepth-etukamera: 12 megapikselin kamera PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,9-aukolla sekä lisäksi infrapunakamera
  • Videokuvaus 4K (24 / 25 / 30 / 60 fps), 1080p (25 / 30 / 60 fps), HDR-videokuvaus Dolby Vision -muodossa jopa 4K 60 fps, hidastuskuvaus 1080p (120 fps), Elokuvallinen tila -videokuvaus 4K 30 fps, Apple ProRes -videokuvaus jopa 4K 60 fps
 • Apple A17 Pro -järjestelmäpiiri (3 nm, 6 CPU-keskussuoritnydintä, 6-ytiminen grafiikkasuoritin, 16-ytiminen Neural Engine -neuroverkkolaskentayksikkö)
 • Tallennusmuisti
  • iPhone 15 Pro: 128, 256, 512 gigatavua tai 1 teratavu
  • iPhone 15 Pro: 256, 512 gigatavua tai 1 teratavu
 • Tupla-SIM (yksi nano-SIM-korttipaikka ja integroitu kaksois-eSIM)
 • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 6E (802.11a/b/g/n/ac/ax) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet, UWB-lähilaitepaikannus toisen sukupolven Ultra Wideband -piirillä, Thread-tuki
 • Kaksitaajuuksinen GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / barometri / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (2 kpl)
 • USB-C-liitäntä USB 3 -tiedonsiirrolla (10 Gbit/s) ja DisplayPort-tuella
 • Pikalataus 50 % 30 minuutissa (iPhone 15 Pro) tai 35 minuutissa (iPhone 15 Pro Max) 20 watin tai tehokkaammalla laturilla
 • Langaton lataus (Qi 7,5 W ja MagSafe 15 W)
 • Pöly- ja vesitiivis (IP68, 6 metrin syvyys 30 minuutin ajan)
 • Akunkesto
  • iPhone 15 Pro: videotoisto 23 tuntia, videon suoratoisto 20 tuntia, äänentoisto 75 tuntia
  • iPhone 15 Pro Max: videotoisto 29 tuntia, videon suoratoisto 25 tuntia, äänentoisto 95 tuntia
 • Mitat
  • iPhone 15 Pro: 146,6 x 70,6 x 8,25 millimetriä
  • iPhone 15 Pro Max: 159,9 x 76,7 x 8,25 millimetriä
 • Paino
  • iPhone 15 Pro: 187 grammaa
  • iPhone 15 Pro Max: 221 grammaa