Apple Music tuo tarjolle musiikin häviöttömällä äänenlaadulla ja Dolby Atmos -tilaäänellä - tulossa kesäkuussa ilman erillistä lisämaksua

Häviötön pakkauslaatu ja tilaääni tulevat osaksi Applen musiikkipalvelua.

Ennakkoon paljastuneella ja Applen itsensäkin pohjustamalla tavalla Apple on nyt julkistanut tuovansa paremman, häviöttömän äänenlaadun osaksi Apple Music -palveluaan. Samalla palveluun tulee myös Dolby Atmos -tilaääniominaisuus.

Applen mukaan kesäkuusta alkaen häviötön pakkauslaatu ja tilaääni ovat saatavilla koko Apple Musicin musiikkivalikoiman osalta – ilman uutta lisämaksua tai korkeampaa tilaushintaa. Ne tulevat siis osaksi Apple Musicin aiempia tilausmuotoja (perustilaus 9,99 €, perhetilaus 14,99 € ja opiskelijatilaus 4,99 euroa kuukaudessa).

Applen mukaan häviöttömällä äänenlaadulla saatavilla tulee olemaan täysi yli 75 miljoonan musiikkikappaleen katalogi vuoden loppuun mennessä, ja aluksi julkaisuvaiheessakin 20 miljoonaa kappaletta.

Aiemmin Apple Music on tarjonnut musiikkia korkealaatuisena versiona AAC-koodekilla 256 kilobittiä sekunnissa bittivirralla. Häviöttömän äänenlaadun osalta Apple hyödyntää ALAC-koodekkiaan (Apple Lossless Audio Codec). Vaihtoehtoja tulevat olemaan joko tavallinen häviötön (Lossless) tai korkean resoluution häviötön (Hi-Resolution Lossless).

Häviöttömällä äänenlaadulla kuuntelu vaatii langalliset kuulokkeet. Langattomat kuulokkeet, eivät myöskään mitkään Applen omat AirPodsit, tue häviötöntä äänenlaatua, sillä ne rajoittuvat AAC-koodekin käyttöön.

Lisäksi Apple tuo samalla saataville myös tilaääntä hyödyntävän musiikin Dolby Atmos -muodossa siltä osin kuin kappaleista on saatavilla tällä tavalla tallennettu versio. Tilaäänitoistoa tuetaan kaikilla kuulokkeilla iPhonen, iPadin Macin ja Apple TV:n kanssa ja käytetään jatkossa oletuksena AirPods / AirPods Pro / AirPods Max / Beats -kuulokkeilla, joissa on joko Applen H1- tai W1-piiri, sekä viimeisimpien iPhone- iPad- ja Mac-laitteiden sisäänrakennettujen kaiutinten kanssa. Aiemmin Applen mukaan erillinen, muun kuin musiikkitoiston tilaääniominaisuus on löytynyt vain AirPods Pro ja Max -kuulokkeista.

”Apple Music on tekemässä suurimman hyppäyksensä ikinä äänenlaadussa”, kommentoi Apple Musicin ja Beatsin johtaja Oliver Schusser. ”Kappaleen kuunteleminen Dolby Atmosilla on kuin taikuutta. Musiikki tulee joka puolelta ympäriltäsi ja kuulostaa uskomattomalta.”

Applen mukaan ensimmäisenä tilaääntä tukevaa musiikkia Apple Musicissa tarjoavat muun muassa J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves ja The Weeknd. Jo alkuvaiheessa heti kesäkuussa Dolby Atmos -muodossa kappaleita tulee olemaan tarjolla tuhansia ja sisältöä lisätään jatkossa jatkuvasti. Apple tulee tarjoamaan myös tilaäänipohjaisia soittolistoja ja tukee yhdessä Dolbyn kanssa esimerkiksi Dolby-studioiden määrän kaksinkertaistamista.

Apple Musicin Lossless-äänenlaadun lähtötaso on 16-bit / 44,1 kHz, joka vastaa CD-äänenlaatua ja yltää 24-bit / 48 kHz -tasolle, jota voidaan toistaa suoraan Apple-laitteilla. Lisäksi tarjolle tuleva korkean resoluution Hi-Resolution Lossless 24-bit / 192 kHz toistaminen vaatii kuuntelemiseen lisävarusteen, ulkoisen DA-muuntimen.

Esimerkiksi 24-bit / 48 kHz -tason häviötön äänenlaatua tarkoittaa 3 minuutin kappaleella 36 megatavun datasiirtoa, noin kuusi kertaa enemmän kuin tavanomainen Apple Musicin korkea äänenlaatu (AAC 256 kbit/s). 24-bit / 192 kHz -tasolla datasiirtoa kuluu vastaavasti jo 145 megatavua.

Häviötön äänenlaatu tulee olemaan oma asetuksensa, jonka voi valita erikseen mobiiliverkkoyhteyden, Wi-Fi-yhteyden ja latausten osalta.

Uusien ominaisuuksien julkaisu tulee tapahtumaan uusien käyttöjärjestelmäversioiden iOS 14.6:n, iPadOS 14.6:n, tvOS 14.6:n ja macOS 11.4:n yhteydessä.

Kilpailevista musiikkipalveluista Spotify kertoi hiljattain olevansa tuomassa pian markkinoille oman korkeamman äänenlaadun Spotify HiFi -tilauksen. Lisäksi muista palveluista Deezer ja Tidal ovat jo aiemmin tarjonneet Hifi-tilausmuodon. Näissä palveluissa se on ollut tarjolla lisämaksusta normaaliin hintatasoon verrattuna.