Apple julkisti uudet älykellonsa - tällaisia ovat Apple Watch Series 9 ja Apple Watch Ultra 2

Apple on esitellyt uudet älykellonsa Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n.

Molemmat ovat saaneet muun muassa lisää tehoja.

Apple Watch Series 9 ja Apple Watch Ultra 2 ovat jo ennakkotilattavissa Applen verkkokaupasta. Toimitukset alkavat 22. syyskuuta.

Applen älykellouutuuksien hinnat Suomessa:

  • Apple Watch Series 9, 41 mm, GPS: alkaen 459 €
  • Apple Watch Series 9, 41 mm, GPS + Cellular: alkaen 579 €
  • Apple Watch Series 9, 45 mm, GPS: alkaen 489 €
  • Apple Watch Series 9, 45 mm, GPS + Cellular: alkaen 609 €
  • Apple Watch Ultra 2: alkaen 909 €

Yllä alkaen hinnat Series 9:stä alumiinirungolla. Lisäksi saatavilla kalliimmalla rungolla ruostumattomasta teräksestä. Hintaa nostavat myös tilauksen yhteydessä valittavat kalliimmat edullisimpia kalliimmat rannekevaihtoehdot.

Apple Watch Series 9:n alumiinirungon värivaihtoehtoja ovat pinkki, keskiyö, tähtivalkea, hopea ja punainen PRODUCT(RED). Ruostumattoman teräksen osalta värivaihtoehtoja ovat kulta, hopea ja grafiitti.

Apple Watch Ultra 2:n titaanirungosta on tarjolla edelleen vain yksi värivaihtoehto, eivätkä ennakko-odotukset mustasta värivaihtoehdosta täyttyneet. Saatavilla on Alpine-, Trail- ja Ocean-rannekkeet, kukin kolmena eri värivaihtoehtona.

Apple Watch Ultra 2 eri rannekkeilla.
Apple Watch Ultra 2 eri rannekkeilla.
Apple Watch Series 9:n toimintoja.

Applen uusien älykellojen merkittävimpiä uudistuksia on uusi S9-piiri. Kyseessä on ensimmäinen piirin suorituskykyparannus sitten Apple Watch Series 6:n, ja sen tulisi tuoda älykelloihin sekä nopeus- että energiatehokkuusparannuksia.

Lisäksi Apple Watch Series 9:ssä ja Apple Watch Ultra 2:ssa on 64 gigatavua tallennusmuistia, tuplasti edeltäjiin verrattuna.

S9-piiri on Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n merkittävimpiä parannuksia.

Laskentatehoa uuden S9-piirin grafiikkasuorittimessa on jopa 30 prosenttia aiempaa enemmän, mikä muun muassa sujuvoittaa animaatioita. Lisäksi uuden neuroverkkolaskentayksikön ansiosta saneltujen komentojen prosessointia on nopeutettu jopa 25 prosentilla, minkä ohella uusi piiri mahdollistaa Siri-komentojen käsittelemisen kokonaan paikallisesti.

Siri osaa jatkossa vastata käyttäjän terveyttä koskeviin kysymyksiin.

Apple Watch Series 9:ssä ja Apple Watch Ultra 2:ssa Siri ei siis enää tarvitse verkkoyhteyttä monimutkaisiinkaan toimintoihin itse kellossa tapahtuviin toimintoihin, mikä Applen mukaan sekä nopeuttaa käyttöä että parantaa tietoturvaa.

Siri osaa uusilla Apple Watcheilla vastata myös laajempiin kysymyksiin käyttäjän omasta terveydestä. Avustajalta voi muun muassa kysäistä, tuliko lääkkeet otettua tai varmistaa, montako askelta edellisenä päivänä otti.

Niin kutsutut Siri+Health-uudistukset julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Ensi alkuun ne ovat saatavilla englanniksi sekä mandariinikiinaksi, ja myöhemmin tulossa on muitakin kieliä.

Toisen sukupolven Ultra Wideband -piiri opastaa lähistölle kadonneen iPhonen luo näyttäen suuntaa ja etäisyyttä.
Toisen sukupolven Ultra Wideband -piiri opastaa lähistölle kadonneen iPhonen luo näyttäen suuntaa ja etäisyyttä.

Uuden piirin ohella mukana on päivitetty, vähävirtainen toisen sukupolven Ultra Wideband -teknologian piiri, jota käytetään lähellä olevien muiden teknologiaa tukevien laitteiden paikantamisessa. Apple Watch Series 9 ja Apple Watch Ultra 2 kykenevät täten paikantamaan esimerkiksi lähellä olevan iPhonen auttaen käyttäjää sen etsimisessä.

Ultra Wideband -teknologia on laajemmin käytössä myös HomePodin kanssa. Kun käyttäjä lähestyy HomePodia, ilmestyy älykellon näytölle automaattisesti muun muassa musiikki- ja podcast-ehdotuksia kuunneltavaksi.

Näin toisen sukupolven Ultra Wideband -piiri mahdollistaa toistettavien sisältöjen ehdotukset HomePodin lähellä oltaessa.
Näin toisen sukupolven Ultra Wideband -piiri mahdollistaa toistettavien sisältöjen ehdotukset HomePodin lähellä oltaessa.

Kummankin Apple Watch -uutuuden näyttöä on parannettu teknisesti. Apple Watch Series 9:n Retina-näytön kirkkaus kohoaa jopa 2 000 nitiin, mikä on kaksinkertaisesti edeltävään sukupolveen verrattuna. Vastaavasti kirkkaus laskee vain yhteen nitiin pimeässä tapahtuvaa käyttöä varten.

Apple Watch Ultra 2:ssa näytönkirkkaus nousee sen sijaan huipussaan peräti 3 000 nitiin.

Apple Watch Series 9:n näytön kirkkaus on huipussaan 2 000 nitiä, Apple Watch Ultra 2:lla jopa 3 000 nitiä.
Apple Watch Series 9:n näytön kirkkaus on huipussaan 2 000 nitiä, Apple Watch Ultra 2:lla jopa 3 000 nitiä.

Toiminnallisista uudistuksista merkittävin on Double Tap. Kellokäden sormia voi napauttaa tiettyjen toimintojen aktivoimiseksi, ja esimerkiksi puheluun vastaaminen, herätyksen torkuttaminen tai toiston jatkaminen käy vastedes päinsä kelloon koskematta.

Samainen Double Tap on aiemminkin ollut mukana Apple Watcheissa, jos kohta vain käyttöaputoimintona. Jatkossa se on tulossa laajemmin osaksi älykellojen käyttökokemusta.

Peukaloa ja etusormea napauttamalla voi vaikkapa ottaa valokuvan iPhonella.

Uusissa älykelloissaan Apple on panostanut myös ympäristöystävällisyyteen, ja esimerkiksi nahkaisia rannekkeita se ei enää julkaise. Uutuuksina nahkarannekkeiden tilalle esiteltiin uudesta FineWoven-tekstiilimateriaalista valmistetut rannekkeet.

Applen mukaan tämä kestävästä mikro­tvillistä tehty materiaali tuntuu pehmeältä ja nahkamaiselta. Lisäksi se on toteutettu ympäristöystävällisesti hiilijalanjälkeä pienentäen. FineWoven-materiaali valmistetaan 68-prosenttisesti kierrätys­materiaalista ja se vähentää hiilidioksidi­päästöjä huomattavasti nahkaan verrattuna.

Lisäksi Apple Watch -rannekevalikoima uudistuu myös osittaisella kierrätysmateriaalin käytöllä Sport Loop -rannekkeissa, Alpine- ja Trail-rannekkeissa sekä Nike Sport -rannekkeissa. Lisäksi Nike Sport Loop -rannekkeissa käytetään ylijäämäkuitua.

FineWoven-rannekkeet magneettilinkki ja moderni ranneke eri väreissä.
FineWoven-rannekkeet magneettilinkki ja moderni ranneke eri väreissä.
Kierrätysmateriaalista osin valmistettu Nike Sport -ranneke eri väreissä.
Kierrätysmateriaalista osin valmistettu Nike Sport -ranneke eri väreissä.
Apple Watch Ultra 2:n uusia rannekkeita.
Tiettyjen rannekkeiden kanssa Apple Watch Series 9 on täysin hiilineutraali ensimmäisenä Apple-tuotteena.

Kaiken kaikkiaan Apple Watch Series 9 ja Apple Watch Ultra 2 eroavat toisistaan yhä muutamin, tutuin tavoin. Tyyriimpi ja kookkaampi Apple Watch Ultra 2 on yhä kestävämpi titaanirunkoineen, minkä ohella se sisältää sireenin sekä ylimääräisen painikkeen tarjoten samalla pidemmän käyttöajan.

Apple Watch Series 9:lle on luvattu 18 tunnin käyttöaika, Apple Watch Ultralle taas 36 tuntia tai jopa 72 tuntia virtaa säästävässä käyttötilassa.

Apple Watch Series 9:n värivaihtoehtoja.
Apple Watch Series 9:n ominaisuuksia.
Apple Watch Ultra 2:n ominaisuuksia.